Beneficiile ciocolatei pentru copii. Ce avantaje poate avea consumul acestui dulce

/ / Modificat: 2023-01-10
Beneficiile ciocolatei pentru copii. Ce avantaje poate avea consumul acestui dulce

Carui copil nu-i place ciocolata? Fie că este pură sau amestecată cu lapte, ca umplutură pentru dulciuri sau chiar într-o prăjitură, ciocolata este unul dintre alimentele preferate ale celor mici.

De fapt, ciocolata neagră, sau cacao aproape pură, poate fi benefică pentru sănătatea lor. Ceea ce trebuie evitat este consumul de ciocolată bogată în zahăr, deoarece un singur baton poate furniza aproximativ 230 de calorii și 13 grame de grăsimi, ceea ce favorizează apariția unor patologii precum obezitatea și diabetul.

Cinci avantaje ale consumului de ciocolată

1. Favorizează dezvoltarea fătului

Un studiu realizat la Universitatea Atlanta din Statele Unite a constatat că ciocolata este un excelent aliat al dezvoltării sugarilor, chiar și în primele săptămâni de viață. Cercetarea a arătat că femeile care consumă între 20 și 35 de grame de ciocolată neagră pe zi în timpul sarcinii au o placentă mult mai puternică și un risc mai mic de preeclampsie. Potrivit cercetătorilor, aceste beneficii se datorează flavonolului găsit în ciocolată, un tip de flavonoid cu proprietăți antioxidante care protejează celulele în creștere în stadiul fetal.

2. Îmbunătățește starea de spirit

Consumul de ciocolată favorizează emoțiile pozitive și stimulează energia, inclusiv la copii, precum și un sentiment de bunăstare și relaxare. Aceste efecte se datorează, în principal, feniletilaminei, un tip de endorfină care se găsește în cacao și care favorizează energia pozitivă și sentimentul de fericire. Cacao este, de asemenea, bogată în carbohidrați, care cresc nivelul de aminoacizi din sânge și stimulează producția de triptofan, un aminoacid care creează o stare de liniște.

3. Stimulează funcția cognitivă

Cercetările efectuate de experții de la Centrul de Cercetare în Fiziologie Nutrițională de la Universitatea din Australia de Sud au descoperit că persoanele care mananca ciocolata cel puțin o dată pe săptămână au o concentrare mai buna. 

Studiul a constatat că ciocolata îmbunătățește, de asemenea, memoria visuospațială, memoria de lucru și memoria pe termen scurt și lung. De ce? Ciocolata conține niveluri ridicate de flavonol, o substanță care îmbunătățește fluxul sanguin și compoziția alimentării cu sânge a creierului, stimulând în același timp conectivitatea neuronală.

4. Previne tusea din copilărie

Cercetătorii de la Imperial College London au descoperit că teobromina, un compus care se găsește în cacao, este un puternic agent antitusiv. Experții consideră că acest efect poate fi explicat prin acțiunea inhibitoare a ciocolatei asupra activității nervului vag, care este principalul responsabil pentru controlul impulsului de a tuși. De fapt, cercetătorii au descoperit că ciocolata poate fi mult mai eficientă în prevenirea tusei decât codeina, un alcaloid utilizat în fabricarea aproape tuturor medicamentelor pentru tuse.

5. Întărește dinții

Contrar a ceea ce cred mulți părinți, ciocolata nu deteriorează dinții, ci chiar îi întărește. Bineînțeles, ciocolată pură, fără adaos de zahăr. În acest sens, un studiu prezentat în cadrul reuniunii anuale a Asociației Dentare Americane a constatat că o nouă pastă de dinți care conține teobromină, un extract natural de cacao, este mai eficientă împotriva cariilor dentare decât o pastă de dinți tradițională pe bază de fluorură.

Studiul a constatat că teobromina, un tip de alcaloid care se găsește în cantități mari în ciocolată, întărește smalțul dinților și ajută, de asemenea, la prevenirea cariilor dentare datorită proprietăților sale antibacteriene. De asemenea, este cunoscut ca fiind eficient în tratarea sensibilității dentare.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Ciocolata copii

Articole recomandate

Citeste si despre