De la ce varsta incepe copilul sa asimileze o limba straina

/ / Modificat: 2018-10-17
De la ce varsta incepe copilul sa asimileze o limba straina

Invatarea unei limbi straine de catre un bebelus este o gluma pentru multi. Totusi copiii invata mai bine limbile straine, daca le asculta si le folosesc de la o varsta frageda, chiar si in formele lor cele mai simple.

Prima etapa in dezvoltarea copilului incepe de la nastere si continua pana cand acesta ajunge la varsta de aproximativ 6 ani. Aceasta etapa se caracterizeaza prin "mintea absorbanta" a copilului, care ia sau "absoarbe precum un burete" toate aspectele, bune si rele, din mediul inconjurator, limba si cultura. Spre deosebire de adulti, care dobandesc cunostinte prin inteligenta, mintea absorbanta a copiilor le permite sa invete chiar si atunci cand nu au vointa necesara pentru aceasta (adica o fac inconstient).

In acest stadiu, sugarii nu invata cuvinte, ci asculta limba si felul in care suna, ceea ce faciliteaza in mod semnificativ dobandirea de cunostinte mai tarziu. 

Dat fiind faptul ca aceasta este faza in care se asimileaza limbajul, este esential sa incepi acum sa-ti inveti copilul o a doua limba, pe langa cea materna. Asimilarea limbii materne este un proces care are loc intr-o ordine naturala si spontana. Iar cu cat introducerea celei de-a doua limbi se va face mai devreme, cu atat va fi mai usor pentru cel mic sa o invete mai tarziu si sa devina fluent in vorbirea ei.

"Un copil se naste cu abilitatea de a invata orice limba din lume", spunea Caryn Antonini, creatoarea programului Early Lingo."Cu cat copilul este mai mare, anumite sinapse din creierul sau, care au legatura cu achizitia limbajului, sunt eliminate. Dar atat timp cat copilul invata o limba straina inaintea pubertatii (12-13 ani), el ar trebui sa poata vorbi cu un accent nativ", a precizat Caryn Antonini.

Invatarea limbilor straine de la o varsta frageda (in jur de un an sau mai devreme)  joaca un rol important in dezvoltarea copilului. Numeroase studii au aratat ca vorbitul celei de-a doua limbi sporeste abilitatile cognitive, de memorie si de ascultare.

Un studiu publicat in „Psychological Science” sugereaza ca simpla gandire intr-o limba straina ii ajuta pe oameni sa ia in viata decizii mai rapide si mai bune. De asemenea persoanele care vorbesc o limba straina se bucura deseori de perspective mai bune in cariera si de un standard de viata mai ridicat. Si exista chiar beneficii pentru sanatate - cercetari recente de la Universitatea din Chicago sugereaza ca o a doua limba ajuta si la prevenirea dementei mai tarziu in viata.

Daca nu stii care limba straina ar fi cea mai buna alegere pentru copilul tau, iti prezentam in continuare beneficiile a 6 limbi straine. 

Limba engleza

Cunoasterea limbii engleze este o abilitate indispensabila in lumea de astazi. Incepand cu cele mai simple gadgeturi si terminand cu cele mai sofisticate smartphonuri, toate meniurile sunt in limba engleza. Deci nu ne mai putem imagina astazi accesul la mijloacele de comunicare in masa fara sa cunoastem limba engleza. De asemenea in companiile multinationale, indiferent ca sunt la Bucuresti sau Hong Kong, engleza este limba de baza. 

Limba germana

Limba germana este foarte populara printre parinti, care isi doresc neaparat ca micutii lor sa mearga la gradinite cu predare in limba germana si apoi sa continue la scoala cu invatarea acestei limbi. Si nu poate nimeni sa-i condamne in conditiile in care multe companii germane isi au sediul la noi in tara, si parintii isi doresc pentru copiii lor un viitor mai bun.Germania este cea de-a patra puternica economica si este natiunea de export numarul unu in lume. Germana este o limba cheie de invatat in economia globala actuala. 

Limba franceza

Pentru ca multi parinti au invatat la randul lor franceza la scoala, acasta este o limba pe care o pot transmite mai usor copiilor lor. Daca crezi ca micutul tau poate urma o cariera in politica sau afaceri internationale cea mai potrivita este limba franceza. Din punctul de vedere al calatoriilor, franceza este iarasi un must, deoarece Franta este pe primul loc pe lista turistica internationala. 

Limba chineza

Avand in vedere populatia vasta a Chinei, economia in plina expansiune si cresterea puterii politice, expertii recomanda invatarea limbii chineze, dialectul mandarin, principalul dialect vorbit in China. Corinne Dillon, fondatoarea programului Discover Mandarin considera ca "invatarea limbii chineze ofera perspective cheie intr-una dintre cele mai vechi civilizatii ale lumii, care se intampla sa fie si cea mai rapida economie din lume".

Invatarea limbii chineze este benefica pentru perspectivele de cariera ale copilului tau. „Pentru a-si desfasura activitatea corespunzator angajatorii chinezi din mai multe tari europene si din alte tari au nevoie de oameni pentru a vorbi mandarina. Aceasta nu este o tendinta care se va schimba in curand", spune Corinne Dillon.

Spaniola si italiana 

Spaniola si italiana sunt doua limbi usor de invatat de copiii romani, deoarece o mare parte din vocabularul spaniol si italian este similar cu vocabularul limbii romane. In plus italiana si spaniola sunt limbi fonetice, respectiv cuvintele se pronunta exact asa cum sunt scrise, deci inca un motiv sa fie usor asimilate.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Limbaj Limbaj copii Limbi straine copii

Articole recomandate

Citeste si despre