Copilul tau, de la gangurit la doua limbi vorbite

/ / Modificat: 2008-08-07
Copilul tau, de la gangurit la doua limbi vorbite





 

Deprinderea unei limbi straine inca din primii ani de viata a devenit o necesitate pentru tot mai multi dintre copiii zilelor noastre.

 




Fie ca parintii sunt de nationalitati diferite, fie ca o familie de o anumita nationalitate s-a stabilit in afara tarii din care provine, copiii trebuie sa cunoasca cel putin doua limbi. Nimic rau in asta! Dificultatea vine in momentul in care parintii se gandesc cum ar putea face tot procesul mai usor pentru cel mic, fara sa-l dezorienteze.

Unui copil ii este mult mai usor sa invete, decat ii este unui adult, iar invatarea unei limbi straine nu este doar un lucru extrem de practic pentru viitorul copilului tau, dar ajuta si la dezvoltarea gandirii.

Daca iti doresti sa ai un copil care sa poata vorbi fluent doua limbi de mic, trebuie sa incepi inca de cand bebelusul este in carut. Cu cat incepi mai devreme, cu atat va fi mai usor pentru cel mic sa invete. Specialistii spun ca niciodata nu este prea devreme pentru a incepe sa inveti un copil o limba straina. Chiar in momentul in care copilul nu a inceput inca sa vorbeasca limba materna, poti incepe sa exersezi si pentru limba straina. Desi el nu vorbeste, creierul lui acumuleaza si proceseaza informatiile pe care le primeste.

Modalitati de invatare

• Probabil ca ai mai auzit deja faptul ca cea mai buna modalitate de invatare pentru un copil este prin joaca. Fapt in totalitate adevarat: copiilor le este mult mai usor sa deprinda anumite lucruri atat timp cat se afla intr-un mediu prietenos si totul se desfasoara sub forma unui joc in care in fiecare secunda poate inventa ceva nou.

• Un alt lucru de care trebuie sa tii cont este acela ca un copil invata mult mai bine atunci cand interactioneaza cu alte persoane, in special cu adulti. Ceea ce inseamna ca privitul la televizor, caietele de lucru, ascultarea casetelor / CD-urilor sau utilizarea unui program pe computer sunt activitati mult mai putin utile pe langa un joc sau o discutie cu tine. Oricat de performant ar fi un program pe computer, nu poate suplini prezenta unui adult important in viata unui copil. Cel mic are nevoie de interactiune umana pentru dezvoltarea adecvata a gandirii.

• Incearca sa-ti inveti copilul o limba straina exact in modul in care l-ai invatat si primele cuvinte in limba materna: aratandu-i diferite obiecte si numindu-le. Orice activitate devine astfel o oportunitate de a invata lucruri noi: in parc, in bucatarie, cand se joaca cu animalutele de plastic etc. Apoi, pe masura ce copilul incepe sa asimileze cuvintele, poti incepe cu frazele simple si scurte.

• Anumite materiale audio pot fi folositoare pentru invatarea unei limbi straine, dar e mult mai bine ca, alaturi de acestea, copilul sa te auda si pe tine si sa te aiba aproape. Incercati sa invatati impreuna cantecelele in limba straina si sa repetati frazele. Astfel, invatarea va fi si un mijloc de distractie pentru cel mic si vei ajuta la intelegerea contextului si sensului a ceea ce copilul aude.

Acelasi lucru il poti aplica si cu o carte cu imagini. Arata-i imaginile si vorbeste-i despre lucrul respectiv, pune-i intrebari despre el si lauda-l de fiecare data cand da raspunsul corect si invata cuvinte noi.

• Alta modalitate prin care parintii isi invata copiii sa vorbeasca fluent doua limbi inca de mici este prin angajarea unei bone care sa nu vorbeasca cu cel mic decat cea de-a doua limba. Este foarte probabil ca limba materna sa fie deprinsa mai repede de catre copil, dar asta nu inseamna ca cea de-a doua limba nu o sa fie invatata la fel de bine. Doar ca totul se face in timp.

• In cazul in care parintii sunt de nationalitati diferite, deprinderea a doua limbi in acelasi timp ar putea fi mai usoara. Fiecare dintre parinti va vorbi cu copilul in limba sa materna. Mai dificil o sa fie cand copilul o sa creasca, limba celor care il inconjoara va fi invatata mai bine, in timp ce cea de-a doua va necesita cursuri pentru a nu fi uitata.

Atunci cand alegi cursurile potrivite de limbi straine pentru copilul tau tine cont de cateva lucruri:

o Cursurile sa fie predate de vorbitori nativi ai limbii respective

o Sa fie distractive si sa angreneze copiii: invatare prin joaca

o Sa aiba durata potrivita pentru varsta copilului tau

Descopera nelamuririle mamicilor cu privire la invatarea mai multor limbi de catre copil si raspunsurile psihologului despre bilingvism.


Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre