Relatia copil - tata vitreg

/ / Modificat: 2013-02-12
Relatia copil - tata vitreg
Intrebare:

- Din relatia mea de 6 ani cu un barbat insurat a rezultat un baietel care acum are 2 ani. Tatal lui are deja trei copii si am simtit tot timpul ca fiul meu nu este si nu va fi niciodata la acelasi nivel cu ceilalti in sufletul lui. A venit pana acum sa-l vada din cand in cand - baietelul il recunoaste si il iubeste. Acum o jumatate de an am intalnit pe cineva cu care vreau sa ma casatoresc. El si baietelul s-au atasat foarte repede unul de celalalt, iar tatal s-a retras si mai mult din momentul acela (familia lui nu stie de existenta mea sau a baietelului). Viitorul meu sot insista sa-l scot din viata micutului pe tatal lui si vrea sa-l adopteze. Ce sa fac? Ce e cel mai bine pentru el? Nu vreau sa-l mint, dar nici nu vreau sa sufere din cauza ca are inca trei frati/surori pe care nu-i poate intalni si ca tatal lui nu indrazneste sa-l recunoasca. Cat am fost in concediu o luna de zile nu a intrebat de tatal lui.Eu m-am gandit de fapt de mult timp la a-l elimina pe tata din viata baietelului, deci nu e numai idea viitorului sot, dar mi-e teama sa nu iau o decizie gresita, care sa-l afecteze foarte tare pe baietel in viitor.

Raspuns:

Din pacate decizia pe care o aveti de luat nu este una simpla, ea presupune o analiza foarte atenta a situatiei prezente si a consecintelor viitoare. Pentru ca dvs. cunoasteti cel mai bine istoria relatiei cu respectivul barbat, a relatiei dintre copil si tata, consider ca sunteti cea mai in masura sa luati o astfel de decizie. Cantariti cu atentie argumentele pro si contra si faceti ceea ce dvs. considerati ca este mai bine pentru dvs. si familia dvs.

Asa cum sustineti tatal biologic nu este foarte apropiat de copil, insa o decizie precum eliminarea sa definitiva din viata copilului poate fi dureroasa pentru amandoi. Totodata pentru cel mic situatia este confuza, probabil ca el nu intelege ce se intampla, de ce tatal lui (pe care asa cum spuneti dvs.

il recunoaste si il iubeste) nu este mereu alaturi de el.

Relatia sa cu viitorul dvs. sot inlocuieste astfel pe cat posibil relatia deficitara cu tatal biologic. Tatal adoptiv ii satisface acestuia trebuintele de afectiune, siguranta si protectie pe care tatal biologic nu le poate indeplinii.

Incercati sa gestionati situatia astfel incat pentru toti cei implicati sa fie pe cat posibil bine. Nu intotdeauna o decizie radicala este solutia de dorit, si in acelasi fel nici minciuna, desi pare o solutie la indemana, nu este o solutie rezistenta pe termen lung.

Pentru ca decizia asa cum am subliniat mai inainte priveste viitorul tuturor celor implicati va recomand sa discutati deschis problema cu ei si impreuna sa hotarati cea mai buna cale de urmat in momentul de fata.

Mult succes!
Clara Monica Craciun,
psiholog – Clinica Psihosolutions.


www.psihosolutions.ro







Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre