De ce este toxic santajul emotional si cum il poate afecta pe copil, atunci cand apelezi la el

/ / Modificat: 2022-05-11
De ce este toxic santajul emotional si cum il poate afecta pe copil, atunci cand apelezi la el

„Daca nu esti cuminte, nu mai vine Mos Craciun la tine”, „Daca nu iti faci curatenie in camera, nu mai mergem in parc”, „Daca nu mananci tot din farfurie, mama se va supara” si lista poate continua la nesfarsit. Suna cunoscut? Sunt doar cateva exemple de santaj emotional la care parintii apeleaza de multe ori intr-o zi, atunci cand raman fara argumente, pentru a-si determina copiii sa le faca pe plac.

Ce facem, de fapt, atunci cand apelam la aceasta „strategie” care pare sa dea roade este sa ne folosim de frica, vinovatie, intimidare, amenintari pentru a obtine cooperarea copiilor. Sigur ca pe termen scurt santajul emotional da roade, dar pe termen lung are niste consecinte care nu ar trebui sa fie trecute cu vederea.

Santajul emotional este toxic

Adevarul este ca santajul emotional afecteaza stima de sine a copilului, dar si relatia dintre copil si parinte.

In fond, santajul emotional este o forma de manipulare care apeleaza la conditionarea comportamentului. In plus, devine toxic pentru ca micutii au tendinta de a copia acest tip de comportament de la parintii lor si de a-l aplica, la randul lor.

De ce recurgem la santajul emotional?

Parintii recurg la santaj pentru ca ii ajuta sa recapete controlul atunci cand altceva nu functioneaza. A-i ameninta pe copii ca daca nu fac cum vrem noi pierd un privilegiu le reduce la minimum capacitatea de a lua decizii. Pe termen lung acest lucru poate duce la extreme: fie vor fi copii excesiv de dependenti, fie foarte rebeli. In ceea ce ne priveste pe noi, faptul ca apelam la santaj emotional arata ca nu avem rabdare si disponibilitate sa le raspundem copiilor la intrebari, sa le explicam logic de ce trebuie sa faca un anumit lucru sau sa ii lasam pe ei sa aleaga daca / cand vor face ceea ce ne dorim de la ei.

Ce consecinte emotionale are santajul?

Pe cat de eficienta pare aceasta metoda la inceput, pe atat de repede se poate intoarce impotriva noastra. La un moment dat, nu va mai functiona, ba chiar copiii pot aplica, la randul lor, santajul impotriva noastra. In plus, poate duce la aparitia unor sentimente negative. Copiii simt cand cineva incearca sa ii manipuleze si nu le place acest lucru. In timp, se pot simti amenintati de persoanele care ii santajeaza si pot evita compania lor, chiar daca este vorba despre parinti. Atunci cand santajul este folosit pentru a le obtine afectiunea, sunt sanse mari sa functioneze exact pe dos si sa strice relatia dintre parinte si copil. In plus, cel mic invata o lectie gresita despre relatia dintre oameni, iar acest lucru ii poate afecta dinamica relatiilor pe care le va avea la maturitate.

De ce nu functioneaza santajul?

Apeland la santaj, obtinem cooperarea copiilor, insa ei nu inteleg de ce trebuie, de fapt, sa faca lucrul respectiv. Mai mult, nu functioneaza pe termen lung. Iar cand inceteaza sa mai fie eficient, copilul nu va sti de ce este important, de fapt, sa se spele pe dinti in fiecare seara, chiar si atunci cand nu are chef, daca parintele a apelat la santajul emotional pentru a-l determina sa faca acest lucru. In plus, daca parintele nu pune in aplicare amenintarea pe care o verbalizeaza in momentul santajului, isi va pierde credibilitatea in fata copilului.

Alternative sanatoase pentru santajul emotional

Sa-ti pastrezi calmul si sa convingi un copil care l-a luat pe „nu” in brate poate fi o adevarata aventura de multe ori. Tentatia de a apela la santaj pentru a scurta drumul pana la rezultatul dorit este mare, insa trebuie sa avem in vedere consecintele pe termen lung. Iata cateva alternative sanatoase la santajul emotional!

1. Explica-i, pe intelesul lui, de ce este nevoie sa faca acel lucru. Logica functioneaza in cazul copiilor intr-un mod mai sanatos decat teama si amenintarile.

2. Asteapta-te la un refuz si ia-l ca atare. Daca nu vrea sa faca un anumit lucru atunci, poate va fi dispus sa il faca mai tarziu.

3. Respecta-i autonomia. Copilul poate avea nevoie de situatii in care el sa decida. Respecta acest lucru, pe cat posibil, si explica-i care vor fi consecintele, fara sa apelezi la santaj.

FOTO: Freepik

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Santaj emotional copii Santaj emotional parinti

Articole recomandate

Citeste si despre