Copil cu autism?

/ / Modificat: 2007-06-15
Copil cu autism?
Intrebare:

- Am o intrebare in legatura cu o fetita (nepoata mea) de 2 ani si 3 luni care nu vorbeste inca nici un cuvant (dar nu este surdo-muta), nu mananca decat pasat, nu se joaca cu jucarii, tine mereu in mana cate un obiect mai mult timp(adica a tinut un cub albastru in mana cateva luni si acum tine un biscuite fara sa-l manance), se uita numai la un program de muzica la tv si cand nu se uita la tv, sta dupa un fotoliu sau se invarteste si alearga. Nu se uita fix in ochii celui care o striga si nu prea raspunde la ce i se spune. Nu aduce obiectele pe care i le cerem si nu socializeaza cu copiii. Se poate sa aiba autism? Mamica ei spune despre fetita ca este incapatanata si ca si ea era asa la varsta ei. Va rog sa-mi spuneti ce parere aveti. Am si eu 2 copii si am totusi experienta in a observa comportamentul copiilor.Va multumesc.

Raspuns:




 

Copiii diagnosticati cu autism  relationeaza diferit si greu cu cei din jur si au mari dificultati in vorbire.

Sunt destule cazurile cand  apar miscari repetate ale corpului, cand au tendinta de a repeta ceea ce aud in jur, au un  atasament bizar fata de jucarii sau de alte obiecte, sunt dependenti de obisnuinta, iar schimbarile le produc o mare neliniste, agitatie.

Apar  riscuri  atunci cand copiii sunt lasati sa petreaca singuri, timp  indelungat, in fata televizorului, mai ales in perioada de dezvoltare in care un loc primordial il ocupa achizitiile verbale si relationale.

Cred ca ar trebui sa mergi sa o consulte un neuropsihiatru pentru copii. El este cel mai in masura sa va dea un raspuns multumitor in legatura cu starea de sanatate a copilului si in caz de necesitate analize si tratament corespunzatoare.

Tot el este cel ce va va indruma spre diferite tehnici psihoterapeutice ce o vor ajuta pe fetita pentru o dezvoltare normala.

Cel mai bine este sa incepeti investigatiile in cel mai scurt timp, in felul acesta sa se poata interveni  terapeutic, astfel incat perioada de recuperare sa fie mica.

Anamaria Mihai

Psiholog - Specialist Clinician

Centrul de Diagnostic si Tratament Medical NICOLE

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre