Ascultarea activa sau de ce e bine sa-ti lasi copilul sa se descarce prin plans

/ / Modificat: 2017-08-31
Ascultarea activa sau de ce e bine sa-ti lasi copilul sa se descarce prin plans

Plansul copilului, atunci cand este coplesit de o emotie negativa, este o manifestare fireasca, care nu trebuie inhibata. Multi parinti devin iritati atunci atunci cand copilul lor incepe sa planga si pare sa nu se mai opreasca. Strategiile clasice, pe care majoritatea adultilor le adopta pentru a-l potoli pe cel mic sunt, insa, departe de a fi eficiente. Amenintarea cu bataia, luatul in brate, dojenirea, invocarea motivelor pentru care nu merita sa plangi, ignorarea suferintei copilului sau distragerea atentiei prin oferirea de dulciuri, toate aceste metode dau repercusiuni negative asupra sanatatii emotionale a copilului.

Specialistii sustin ca ascultarea activa este cea mai buna solutie la aceasta problema: pe de-o parte, ajuta parintele sa formeze o legatura afectiva stransa cu cel mic, pe de alta parte, ajuta copilul sa se descarce emotional prin plans.

Ce aste ascultarea activa?

Conceptul de ascultare activa, aplicat in parenting, presupune sa fii pe aceeasi lungime de unda cu copilul tau. Inseamna sa asculti aproximativ 75% din timp si sa dai asigurari, din cand in cand, ca intelegi ce i se intampla celui mic si ca empatizezi cu situatia dificila in care acesta se afla.

Cand copilul tau este suparat, asculta-i oful pana la capat, cu mare atentie si respect. Nu-l intrerupe, nu-l contrazice si nu ii invalida sentimentele. Incurajeaza-l sa se exprime deschis, fara teama ca va fi judecat. Daca incepe sa planga, abtine-te sa il dojenesti sau sa ii aduci argumente ca nu merita sa planga. Plansul este un instinct natural, un raspuns al organismului la stres si nu trebuie inhibat. Un parinte care stie sa-si asculte copilul va castiga automat incredere nemarginata si respect din partea lui.

La randul sau, copilul care se simte ascultat de parinti va dormi mai bine, va manca mai bine, va invata sa-si astepte randul la joaca si va capata mai mult curaj, atunci cand are de infruntat o situatie dificila. Rationamentul este simplu: daca tu iti intampi copilul cu inima deschisa, acesta isi va deschide inima catre tine, la randul sau.

Ascultarea activa ii da putere copilului tau sa se adapteze si sa faca fata cu brio situatiilor tensionate. Faptul ca tu il asculti il ajuta sa-si recapete echilibrul dupa ce a intampinat o problema, intarindu-i convingerea ca se poate baza pe ajutorul tau, la nevoie.

Cum il ajuta plansul pe copil?

Emotiile negative ii sperie pe copiii. In egala masura, ele sunt firesti in anumite situatii si nu pot fi evitate. Atunci cand copilul se confrunta cu trairi intense, intervine plansul. Acesta este descris de psihologi drept:

- o maniera de comunicare a nevoilor, a durerilor sau a momentelor dificile;

- un raspuns normal atunci cand copiii sunt coplesiti de sentimente puternice, cum ar fi oboseala, frustrarea, foamea, setea, teama sau rusinea;

- un mecanism natural de eliberare a stresului si de vindecare a sentimentelor ranite.

Asa se explica de ce plansul, in ciuda faptului ca este semnalul unei dureri sau al unei suferinte, are efecte benefice asupra celor mici:

- imbunatateste sanatatea emotionala a copilului, deoarece il ajuta sa se descarce de emotiile negative;

- acceptarea plansului contribuie la crearea unui atasament sanatos intre parinte si copil;

- copiii care plang cat au nevoie invata mai bine, deoarece nu-si reprima trairile negative;

- acceptarea plansului creste stima de sine a copilului.

Ce sa ii spui copilului atunci cand plange?

Este firesc sa vrei sa-ti iei copilul in brate, atunci cand il vezi ca plange. Lasa-l sa se cuibareasca la pieptul tau si asculta-l atent si cu respect. Nu rade de fricile lui, pentru ca se poate simti ridiculizat si respins. Daca tu il asculti cu respect, copilul tau se va simti acceptat cu tot cu emotiile "negative" care il incearca si asta il va ajuta sa se "descarce" de traume, frici sau frustrari. Mai mult, il incurajarezi sa formeze o legatura puternica cu tine, iar el se va simti in siguranta sa-si exprime emotiile. Va creste armonios, fara vreun bagaj emotional apasator si va deveni un adult stabil emotional si capabil sa se simta fericit.

Observa cu atentie ce anune il determina pe copil sa se elibereze emotional, fara inhibitii. Totodata, incearca sa-ti dai seama ce anume il scoate din acea starea emotionala negativa. Uneori, propria lui frica il determina sa se opreasca. Alteori, e suficient sa ii spui cateva cuvinte care sa-i distraga atentia de la propriile ganduri. Arata-i ca stii ce i se intampla si ca iti pasa.

Cand copilul plange, nu te concentra pe rezolvarea problemei, ci pe relatia dintre tine si copil. Arata-i in primul rand afectiune, pentru a-l asigura ca oricat de grave par lucrurile, tu vei fi mereu alaturi de el, gata sa-l sustii. Asculta-l cu atentie pana la capat si asigura-l ca nu are de ce sa se teama. Tu ai incredere in el si esti sigura ca va gasi o solutie sa iasa din orice incurcatura.

Tehnicile de ascultare activa pot fi folosite cu succes atunci cand copilul se confrunta cu emotii intense, violente chiar. Unii copii pot deveni atat de furiosi, incat simt nevoia sa muste sau sa sparga lucruri.

Ce greseli sa nu faci: sfaturi pentru parinti 

- Nu ii judeca sentimentele;

- Incearca sa nu ii spui "stau cu tine pana te clamezi", deoarece poti determina copilul sa se cenzureze emotional;

- Nu-l incuraja sa se dezlantuie emotional. Eliberarea emotionala nu implica eliminarea controlului asupra emotiilor;

- Regleaza-ti propriile emotii, pentru a putea accepta sentimentele puternice ale copilului. Copilul tau are nevoie de un parinte calm, pentru a se putea linisti la randul sau;

- Impune limitele necesare pentru siguranta tuturor, aratand totdata compasiune;

- Nu trimite copilul in alta camera, sa se "linisteasc?" singur. Ii vei da impresia gresita ca exprimarea emotiilor este ceva negative;

- Cand tipa sa pleci de langa el, ramai aproape. Copilul nu isi doreste cu adevarat sa ramana singur. Fa doar un pas in spate, si asigura-l ca esti oricand dispus(a) sa il asculti si sa-l ajuti;

- Ignora lipsa de politete din timpul crizei de plans si nu o lua personal. Asemenea adultilor, copiii spun la furie sau suparare multe lucruri pe care nu le cred adevarate.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Plans Parenting Plans copii

Articole recomandate

Citeste si despre