Agarofobia

/ / Modificat: 2006-08-29
Agarofobia





 

Ce este agarofobia?

Datorita definitiei sale literare si anume fobia de piata, agarofobia este deseori inteleasa gresit fiind interpretata ca fobia de spatii deschise sau de multimi. Definitia clinica este fobia de locuri sau de situatii din care nu se poate iesi sau din care iesirea este dificila si periculoasa ( sau stanjenitoare in unele cazuri).Intelegerea agarofobiei in contextul de tulburare a panicii, este cruciala in tratarea acesteia.

Atacurile de panica evolueaza spre agarofobie in cazul a unui sfert din oamenii care sufera de o tulburare a panicii. Daca atacurile de panica sunt tratate rapid si adecvat, este posibil sa nu se ajunga la agarofobie, insa cu cat progreseaza, cu atat este mai greu de tratat.

Este posibil ca agarofobia sa se observa dupa primul atac de panica, unul din scenariile tipice ar fi atunci cand sunteti in masina pe o autostrada aglomerata. Persoana experimenteaza primul sau atac, nestiind ce anume l-a provocat, multi dintre acestia ajung la spital, crezand ca au avut un atac de inima. Daca, dupa primul atac, nu este pus nici un diagnostic sau este inceput nici un tratament, pacientul va ramane cu impresia ca aceste atacuri au legatura cu sofatul sau autostrada.

Trezirea : multi copii cu agarofobia se trezesc in zilele de scoala, de dimineata cu dureri oribile precum:

  • Dureri abdominale

  • Diaree

  • Greata

  • Dureri de cap

    Acestea trec imediat ce nu mai exista nici un sansa sa mearga la scoala. Acest fapt este chiar real, anxietatea ducand la astfel de reactii din partea corpului copilului. Acesta duce la o cearta intre parinti – copii, ce include deseori si scoala

    Cu autobuzul : copiii cu agarofobie prezinta o frica de a nu li se intampla ceva rau sau de a nu se face de ras pe parcursul drumului cu autobuzul, precum:

  • Diaree

  • Varsaturi

  • Situatii in care este bolnav si nu-l ajuta nimeni

    In acest caz, parintii sunt fortati sa ii duce personal cu masina la scoala.

    Mersul la scoala: unii copii se simt bine pana ajung la scoala si constientizeaza faptul ca trebuie sa intre. Ideea de a intra si a sta in clasa duce la tot felul de alte idei despre ceea ce ar putea sa mearga prost. Unii dintre copii vor refuza sa mearga la scoala.

    Iesirea din clasa: pentru unii copii ce sufera de agarofobie, ei pot merge la scoala si intra in aceasta insa nu pot sta intreaga zi. Semnele fizice ale anxietatii sunt suficiente pentru profesori pentru a suna acasa si pentru a chema parintii.

    Evenimente speciale: multi dintre copiii agarofobici pot rezista la scoala insa nu pot rezista departe de parinti sau nu pot suporta schimbarea profesorilor. Acestea pot duce la refuzarea ideii de scoala.

    Este posibil ca multi copii cu agarofobia sa-si impuna un tratament personal, acesta consta in a face pe toti oamenii sa le traiasca viata, astfel incat anxietatea lor sa fie minimalizata. Atunci cand persoanele ( de obicei familia), refuza sau uita sa le respecte regulile, acestia dau vina p membrii familiei pentru sentimentele de anxietate. Cateva dintre reguli sunt:

  • Nu calatoresc cu masina altcuiva

  • Nu merg la mall

  • Nu merg la petreceri

  • Sunt dus cu masina la scoala

  • Nu astept la rand

    Astfel de tratament ii inebuneste pe cei care au grija de cei suferinzi de agarofobie, in acest caz orice inrautatire a starii copilului este vina parintelui.

  • Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

    Articole recomandate

    Citeste si despre