5 obiceiuri care intaresc relatia parinte-copil

/ / Modificat: 2018-09-10
5 obiceiuri care intaresc relatia parinte-copil

Relatiile, indiferent de natura lor, necesita nu doar afectiune ci si timp, compromisuri, disponibilitate, rutina, uneori chiar sacrificii, pentru a deveni mai puternice, mai stranse, mai rezistente.

Obiceiuri care vor intari relatia parinte-copil

Relatia unui parinte cu copilul sau nu face exceptie de la aceste principii, asa ca daca iti doresti sa ai o legatura cat mai stransa cu cel mic, iata cateva obiceiuri care va vor intari relatia:

1.Luati masa impreuna

Multe cercetari au relevat legatura pe care o au mesele in familie cu copiii si beneficiile dezvoltarii pozitive a sanatatii si obiceiurilor alimentare. Cu cat mai des luati masa impreuna, cu atat mai mult incurajezi abilitatile mentale, emotionale si sociale ale copilului tau, contribuind la imbunatatirea comportamentului, dar si a performantelor sale academice.

Chiar daca nu reusiti intotdeauna sa luati masa impreuna in timpul saptamanii, poti sa programezi mese in familie cat mai des, ori de cate ori acest lucru este posibil.

Daca in timpul saptamanii ramai peste program la birou seara si ratezi cina, poti totusi sa iei micul dejun impreuna cu cel mic, sau sa mancati o gustare impreuna. Important este sa stabilesti o conexiune cu copilul, sa aveti mese relaxate si placute impreuna, in timpul carora sa vorbiti despre cum v-ati petrecut ziua.

2.Vorbeste cu copilul tau despre cum si-a petrecut ziua

La fel ca si cina luata impreuna, momentul de final al zilei, atunci cand va pregatiti de somn, este ideal pentru a discuta cu cei mici despre cum a fost ziua care tocmai se incheie, atat pentru ei cat si pentru tine. Povesteste-i cum ti-ai petrecut tu ziua, care sunt realizarile de care esti mandra, cu ce probleme te-ai confruntat, dar si cum le-ai rezolvat.

Ii vei arata astfel copilului ca il pretuiesti ca persoana si ca te simti suficient de apropiata de el incat sa ai incredere sa ii povestesti prin ce treci. Roaga-l sa iti povesteasca care au fost cele mai frumoase momente din zi pentru el, cum s-a distrat, ce a invatat, ce simte despre diverse lucruri; arata-i prin aceste conversatii de seara, cat mai dese, cat de important este el pentru tine.

3.Jucati-va impreuna

Una dintre cele mai bune modalitati de a forma relatii puternice cu copilul tau este sa va jucati impreuna, sa va distrati. Mergeti cu bicicleta prin parc, jucati fotbal, jucati carti sau jocuri educationale. Invata-l cum sa piarda sau cum sa castige gratios, incurajeaza-i abilitatile sociale si bunele maniere, in timp ce va jucati. Nu conteaza ce faceti, important este sa va simtiti bine si sa va distrati impreuna.

4.Iubiti-va

Arata-i afectiune, ia-l in brate, pupaceste-l, cercetarile sugereaza ca gesturile de afectiune nu sunt doar o modalitate minunanta de a te conecta cu copilul tau si de a face relatia voastra mai puternica, ci chiar ar putea sa iti reduca sansele de a te imbolnavi. Aratandu-i copilului cat de mult il iubesti cu ajutorul gesturilor de afectiune in fiecare zi, il va face si pe el sa devina un adult afectuos.

5.Respecta copilul, daca vrei sa te respecte

Copiii pot sa te exaspereze si sa faca greseli, este normal, insa nu trebuie sa uiti sa ii tratezi cu respect, pentru ca acest lucru este la fel de important ca si disciplinarea pe care o aplici. Chiar si atunci cand cel mic face ceva ce necesita pedepsirea sa, vorbeste-i calm si cu afectiune. Daca te enervezi si tipi la el, sau il bati, nu numai ca nu vei reusi sa il disciplinezi dar vei deteriora si relatia dintre voi.

Aminteste-i copilului sa spuna "te rog" si "multumesc" si invata-l folosind puterea exemplului. Bunele maniere nu ar trebui sa fie folosite doar atunci cand sunteti in vazul lumii, ci si in caminul vostru, unde daca va tratati cu respect si bunavointa, nu numai ca va veti face legatura parinte-copil mai puternica, ci va veti face si caminul mai placut pentru a convietui in el.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Relatia parinte copil Relatia parinti-copii Relatia dintre mama si copil

Articole recomandate

Citeste si despre