De ce ar trebui sa NU te feresti de copii cand esti dezbracata

/ / Modificat: 2017-09-29
De ce ar trebui sa NU te feresti de copii cand esti dezbracata

Nuditatea este un subiect tabu pentru multi parinti. Si asta pentru ca multe persoane o asociaza cu sexualitatea din pricina unor prejudecati transmise din generatie in generatie. Este alegerea fiecarui parinte daca doreste sau nu sa se afiseze dezbracat in fata copiilor mici si nimeni nu trebuie sa judece alegerea nimanui.

Cand ai o minte deschisa, poti intelege de ce unele mame de baietei nu se feresc sa isi arate nurii sau operatia de cezariana. Iata de ce NU este gresit ca cei mici sa te vada dezbracata!

Ai dreptul sa renunti la formalitati in propria casa

Nu trebuie sa iesi de la baie in rochie de matase ca se te duci pana la dulapul de pe hol si sa-ti iei haine de schimb. Esti in propria ta casa, nu pe strada. Formalitatile nu-si au rostul in fata unul copil de 3 ani. Cei mici se simt atat de bine in propria piele, incat nici prin cap nu le trece sa asocieze nuditatea cu sexul. Trebuie sa treaca multi ani pana sa intelegea notiunea si sa faca diferenta!

Exista nuditate nonsexuala

Multi oameni cred ca este nepotrivit sa apari in fata copilului in lenjerie intima. Dar cand micutul tau se trezeste plangand in toiul noptii pentru ca are febra sau a visat urat, ultimul lucru care iti trece prin minte este sa-ti tragi pnatalonii pe tine. Grija ta principala este sa ajungi mai repede in camera copilului, sa-l iei in brate si sa-l linistesti. La sanul tau, copilul s-a simtit mereu in siguranta. De la sanul tau s-a hranit si a crescut mare si frumos.

Nu este nimic rusinos la corpul uman

Nu toata lumea arata ca in pozele lucrate in Photoshop de pe retelele de socializare. Cu atat mai putin mamicile care alapteaza si s-au ales cu vergeturi dupa sarcina. O femeie care depune eforturi sa arate mereu de parca ar fi scoasa din cutie poate trasmite copiilor mesaje eronate despre corpul uman. Una este sa te ingrijesti de corpul tau facand miscare si mancand sanatos si alta este sa-ti fie rusine sa apari in lenjerie intima in fata copiilor, pentru ca ai celulita si colacei pe abdomen.

Corpul uman este imperfect. Aceasta este realitatea pe care trebuie s-o inteleaga si s-o accepte fiecare. Copiii obisnuiti cu imaginea unui corp normal vor deveni adulti realisti, nu vor avea modele false si nici nu-si vor face tone de selfie-uri, incercand sa gaseasca unghiul din care arata cel mai bine.

Trebuie sa te simti confortabil in propria piele

Sa defilezi in lenjerie intima prin casa, trecand pe langa toate oglinzile, poate fi o forma de terapie, un exercitiu de toleranta. Copiii care isi vad mamele simtindu-se in largul lor in propria piele preiau aceasta atitudine si se vor simti, la randul lor, confortabil si multumiti de felul in care arata.

Nuditatea nu este o ciudatenie

Copiii adora sa stea dezbracati. Daca ar fi dupa ei, ar iesi in funduletul gol sa-i deschida usa baiatului de la pizza. Desigur, este treaba ta ca parinte sa stabilesti anumite limite. Nu te poti afisa dezbracat in fata oricui, asta este clar. Ceea ce trebuie sa le explici este ca nu trebuie sa le fie rusine de corpul lor, in intimitate.

Nuditatea in fata copiilor are limite firesti

Acceptarea ideii de nuditate nu inseamna ca toata lumea umbla dezbracata prin casa, la orice ora, sau ca parintii fac baie impreuna cu copiii. In niciun caz! Exista, insa, anumite contexte in care nuditatea poate fi acceptata. De exemplu, atunci cand intri sau iesi de la dus ori te schimbi de haine fara sa inchizi usa de la camera. Sau cand te trezesti in toiul noptii in plansetele copilului si alergi la el in lenjerie intima.

Copiii mici nu au notiunea de sex

Nuditatea pentru copii inseamna doar nuditate. Ei nu vad nimic sexual la un corp gol. Intr-un fel, parintii se simt eliberati, deoarece nimeni nu tipa la nimeni "iesi afara din baie, am nevoie de intimitate". Daca tu te simti ciudat cand ei intra peste tine si te vad aproape dezbracata, incearca sa nu le transmiti acest sentiment de jena. Poti sa le explici ca unii oameni nu se simt confortabil sa se schimbe in fata altora pentru ca isi doresc sa faca acest lucru singuri.

Copiii mici nu stiu ca trebuie sa respecte intimitatea parintilor

Copiiilor nu le pasa daca ai sampon pe cap sau ai nevoie de cateva minute singura la toaleta. Cand au 2-3 ani, au tendinta sa te urmeze peste tot. Din moment ce ei te lasa sa ii schimbi de scutec si sa ii imbaiezi, tu de ce te-ai feri de ei la dus?

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Viata de mama Parenting Comportament copii

Articole recomandate

Citeste si despre