Cum ne putem educa si ghida copiii fara pedepse?

/ / Modificat: 2018-03-01
Cum ne putem educa si ghida copiii fara pedepse?

Cum sa cresti un copil care sa isi asume responsabilitatea pentru actiunile sale, sa fie respectuos si bine educat? Daca te gandesti la folosirea pedepselor, afla ca exista modalitati prin care acestea sa fie evitate, iar copiii sa devina disciplinati si responsabili.

Cum iti poti educa copilul fara pedepse

Ii poti invata pe copiii tai sa se poarte daca dai dovada de intelegere si compasiune, ceea ce le va crea un sentiment de siguranta, se vor simti intelesi. In schimb, la pedespe micutii pot incepe sa reactioneze agresiv. Iata ce poti face ca sa eviti pedeapsa!

1. Nu actiona la suparare

Cand copilul tau a gresit, nu reactiona imediat, sub impulsul momentului, ci asteapta sa te calmezi. Asa, ii poti vorbi cu calm, sa ii explici unde a gresit, fara sa il pedespesti. Si copilul va invata de la tine sa se poarte la fel in situatiile dificile.

2. Empatizeaza cu copilul tau

Daca are de facut teme, insa are o stare de neliniste, este suparat sau este irascibil, nu il ameninta cu pedeapsa. Mai bine empatizeaza cu el, incurajeaza-l sa spuna ce a patit, conecteaza-te cu el. Ii va fi mai usor sa se calmeze, ca sa poata sa se apuce de teme, stiind ca tu il sustii.

3. Creeaza rutine

Un ajutor nepretuit in disciplinarea copilului il creeaza rutinele. Daca il rogi sa spuna multumesc de fiecare data cand primeste ajutor, sa isi faca ordine pe birou, sa indeplineasca anumite sarcini, sa aiba grija sa hraneasca animalul de companie (in cazul in care aveti unul), aceste gesturi vor deveni, pana la urma, obisnuinta.

4. Conecteaza-te cu copilul inainte sa il corectezi

Uita-te in ochii lui atunci cand ii vorbesti si cand ii explici ceva. Spune-i ca ii intelegi supararea, actioneaza cu multa rabdare. Atunci cand simt ca le esti aproape, copiii devin mai deschisi, mai comunicativi, vor sa le faca pe plac parintilor lor, ceea ce ajuta la disciplina.

5. Stabileste limite

Copiii sunt copii, de aceea va fi nevoie sa dai dovada de insistenta asupra unor reguli, insa sa dai dovada de tact si sa iei in considerare si punctul de vedere al copilului. Se va simti important, ceea ce il va face sa devina mai receptiv, iar regulile sa nu i se mai para atat de dure.

De asemenea, nu uita sa dai dovada de intelegere atunci cand il ui sa faca un lucru: "Inteleg ca esti speriat, insa trebuie sa imi spui adevarul, nu este frumos sa minti. Te pot ajuta atunci cand esti onest cu mine".

6. Invata-l sa repare lucrurile

In loc sa il pedepsesti pentru ca a facut un anumit lucru, nu ar fi mai bine sa il inveti sa repare greseala? De exemplu, in loc sa il trimiti in camera lui pentru ca a varsat o cana cu apa, nu mai bine iei doua servetele si il rogi sa te ajute sa stergeti masa.

Astfel, va invata cum sa procedeze atunci cand i se mai intampla astfel de lucruri. Evita, de asemenea, sa il faci de rusine in fata prietenilor sau a fratilor si surorilor lui.

7. Gandeste-te ca are un motiv pentru care se poarta urat

Copilul tau se poarta urat? Nu te grabi sa il pedepsesti, caci probabil este ceva ce il necajeste. Poate este obosit, poate ca s-a certat cu un coleg sau poate ca ii este foame. Intreaba-l ce are, apoi rezolva situatia.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Disciplina fara pedepse Educare copii Comportament copii Disciplina copii

Articole recomandate

Citeste si despre