Cum invata copiii la scoala in lume

/ / Modificat: 2015-09-14
Cum invata copiii la scoala in lume

Sistemul de invatamant pentru copii este organizat diferit in fiecare tara in parte. In timp ce in unele tari, sistemul educational axat pe stimularea creativitatii elevilor si pe formarea acestora in specialisti, in alte colturi de pe glob, cadrele didactice se straduiesc sa stimuleze si incurajeze copiii sa-si descopere propriile pasiuni si sa gaseasca resurse proprii pentru a se autoeduca si a se descurca mai bine la scoala.

Descopera principalele caracteristici din educatia scolara a copiilor din diferite colturi ale lumii!


Finlanda

Sistemul de invatamant din Finlanda este considerat cel mai bun si evoluat din intreaga lume, scotand pe banda rulanta absolventi si profesionisti de calibru, cu cariere spectaculoase in intreaga lume. Sistemul educational finlandez are la baza cateva principii traditionale de baza, de la care nu se abate si care-l face sa ramana, de foarte mult timp, unul dintre cele mai performante sisteme de invatamant din lume.

Cu toate acestea, finlandezii nu urmaresc sa devina o "fabrica de produs genii". Scopul lor este sa creasca cat pot de mult nivelul general mediu de invatare al elevilor, tratand copiii ca pe niste copii, nu ca pe niste produse scolare sau performeri in devenire.

Fiecare copil are sanse egale in scolile finlandeze, intrucat nu se fac diferente sau discriminari in functie de factori precum statut social, rasa sau regiune. Copiii finlandezi sunt incurajati de mici sa fie independenti si sa se descurce pe propiile puteri, iar principalele materii pe care pun accentul sunt limba materna, matematica si engleza.

Acestea sunt considerate materii de baza pentru formarea intelectuala viitoare a copiilor. In rest, celelalte materii sunt similare cu cele din alte parti ale lumii. Spre deosebire de alte sisteme de invatamant, in cel finlandez, orele de clasa sunt scurte, dar foarte concentrate si bazate pe participarea activa a elevilor.

Nu se pune accentul pe predarea teoretica, ci pe implicarea copiilor in procesul pedagogic, considerandu-se ca acesta este cel mai eficient mod prin care copiii reusesc sa inteleaga si retina eficient notiunile care le sunt predate.

Desi orele sunt mai scurte si mai intense, copiii finlandezi au mai multe teme pentru acasa decat alti elevi. Desi sunt numeroase, elevii din scoala finlandeza nu se plang si le trateaza cu foarte mare seriozitate. Nerealizarea temelor si copiatul la examene sunt vazute ca fiind acte blamabile si rusinoase, nu doar de catre profesori, ci si de colegii de clasa.

Copiii finlandezi au un respect crescut fata de profesori si de tot ce presupune scoala.

Japonia

Invatamantul japonez este un alt sistem educational evoluat si performant. Daca in Finlanda, explicatia succesului sistemului educational este pusa pe seama investitiilor financiare colosale, in Japonia, bugetul alocat acestei ramuri este foarte modest, dar cu toate acestea, detine unul dintre cele mai de succes modele de invatamant din lume.

Cheia succesului invatamantului din Tara Soarelui Rasare este, inainte de orice, respectul copiilor fata de scoala si al profesorilor fata de catedra. Profesorii au datoria, dincolo de a le preda copiilor notiuni elementare de studiu, de a-i transforma in cetateni model ai tarii.

Acestia sunt direct responsabili de modul in care activeaza copiii in societate. Copiii japonezi invata, prin modul in care este structurat sistemul educational, sa fie responsabili si harnici. Sunt implicati constant in activitati extracurriculare cu rol important in deprinderea bunelor maniere si in formarea unor aptitudini esentiale la maturitate.

Fac curatenie in scoala, servesc la mese si spala vase. Copiii incep scoala la varsta de 6 ani, iar primele 9 clase sunt obligatorii.

Anglia (Marea Britanie)

Sistemul de invatamant din Anglia este foarte diferit de cel din Romania sau din alte tari ale lumii. Este un sistem unic, in care educatia copilului ia nastere inca din gradinita, care incepe de la varsta de 3 luni si tine pana la 5 ani.

Abia de la 5 ani in sus, copilul intra in sistemul de invatamant primar gratuit, care tine pana la 11 ani. De la aceasta varsta, intra in scoala secundara, care se termina la 18 ani.

In scoala britanica, copilul nu este fortat sa invete materiile, ci incurajat sa le iubeasca si sa se apropie sufleteste de ele. Invatamantul englezesc pune accentul pe stimularea creativitatii la copii si pe dezvoltarea pasiunilor individuale ale acestora.

Din acest motiv, copiii sunt incurajati sa-si aleaga materiile preferate si sa le aprofundeze. Programa scolara a elevilor britanici este foarte bine organizata si se concentreaza, in mare, pe materiile pe care copiii unei clase le bifeaza ca fiind de interes pentru ei.

Clasele nu sunt mai mari de 15 elevi, acest lucru permitand profesorilor sa dedice suficient timp si atentie fiecarui elev in parte. Cadrele didactice britanice incurajeaza insa lucrul in echipa, din care copiii au posibilitatea de a extrage si invata o multime de aptitudini si lectii importante de viata.

Principiul pe care se bazeaza sistemul educational englezesc este acela de a forma viitori specialisti, pasionati de ceea ce fac, si nu "vanatori de diplome".

Franta

Invatamantul primar in Franta incepe de la varsta de 6 ani, insa bazele educatiei copiilor sunt puse inca din cresa sau gradinita, care are rol crucial in punerea bazelor pentru scris, citit si alte aptitudini esentiale la scoala.

In primele clase, copii au doar cate 2 profesori desemnati la fiecare clasa, care le predau la toate materiile din programa scolara, lucru deloc apreciat de specialisti, dar care da rezultate pentru ei.

Educatia copiilor in Franta este un sistem centralizat foarte bine organizat si structurat. Scolarizarea este gratuita intre 6 si 16 ani, iar ultimii doi ani de invatamant sunt optionali, dar obligatorii pentru cei care vor sa dea Bacul si sa urmeze o facultate.

Cum ti se pare invatamantul din Romania in comparatie cu modelele educationale prezentate mai sus? In ce tara ti-ai dori sa studieze copilul tau, daca ai avea posibilitatea? Spune-ne parerile si sugestiile tale in sectiunea de comentarii de mai jos! 

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Educatie copii Scoala copii

Articole recomandate

Citeste si despre