Sporturi pentru copii. Ghid pe varste

/ / Modificat: 2023-07-09
Sporturi pentru copii. Ghid pe varste

Activitatea fizica este un factor extrem de important si pe care trebuie sa-l avem in vedere daca ne dorim ca micutii nostri sa fie sanatosi si sa se dezvolte armonios. Este important sa le insuflam copiilor nostri dragostea pentru sport inca de mici pentru ca ei sa nu devina adulti sedentari si pentru a evita problemele de sanatate care pot deriva de la lipsa de miscare.

sport-copii

Cand alegem un sport pentru copilul nostru trebuie sa avem in vedere mai multe criterii incepand cu varsta. Unele activitati sunt prea solicitate fizic si psihic pentru copil asa ca e important sa avem alegem un sport potrivit varstei copilului nostru. Nu trebuie sa uitam nici de personalitatea micutului atunci cand optam pentru un anumit sport.

Trebuie sa tinem cont si de optiunile lui personale. Daca nu manifesta interes, nu il forta pentru ca ar putea determina o repulsie fata de orice fel de activitate fizica. Aceeasi regula este valabila si in cazul in care dupa o perioada in care i-a facut placere sa practice un sport vrea sa renunte.

Pentru unele sporturi, in genereal cele de echipa, va trebui sa asteptam pana la cel putin 6 ani, insa chiar si pana la aceasta varsta copii pot participa la diverse activitati sportive.

Iti prezentam un ghid pe varste pentru a alege un tip de activitate potrivita pentru copilul tau.

Pana la 3 ani

Bebelusii nu pot tine o minge in mana si nu sunt suficient de dezvoltati pentru a practica un sport propriu-zis, insa asta nu inseamna ca trebuie sa uiti cu totul de activitatea fizica.

Descopera beneficiile inotului pentru copilul tau! 

Recunoscut de experti drept cel mai potrivit sport pentru bebelusi este inotul. Specialistii spun la unison ca acesta ii aduce mciutului nenumarate beneficii. De altfel, acest sport poate fi practicat pe intreg parcursul vietii.

Incepand cu trei luni poti merge linistita cu bebelusul tau la bazin deoarece ei sunt obisnuiti cu un mediu asemanator, din burtica. Nou-nascutii au capacitatea de a-si activa reflexul de scufundare.

Inotul dezvolta capacitatea pulmonara si intreaga musculatura. Micutul va capata incredere in el si independenta si se va dezvolta armonios. Expertii mai spun si ca bebelusii care practica inotul sunt mul mai precoce, stau un fund si fac primii pasi mai devreme decat alti copii.

Daca te-ai hotarat sa-l duci pe micutul tau la inot trebuie sa alegi cu grija centrul pe care sa il frecventati. Este important ca apa din bazin sa aiba cel putin 31 de grade Celsius si sa nu fie filtrata cu clor, ci prin metode care sa nu-i irite pielea bebelusului. In acelasi timp, pana la 3 ani copilul poate juca jocuri de tipul leapsa sau se poate catara in spatiile de joaca.

sport-bebelusi

Intre 3 - 4 ani

Incepand cu varsta de 3 ani te poti gandi la un sport de interactiune. Iata cateva optiuni.

Gimnastica

Poate ai observat ca majoritatea gimnastelor care evolueaza la olimpiada marturisesc ca au inceput practicarea acestui sport inca de la 3 ani. Chiar daca nu iti doresti ca micutul tau sa practice sportul de performanta, cu toate ca ar putea fi o optiune, gimnastica este unul dintre sporturile recomandate pentru copiii de 3-4 ani.

Creste forta fizica, dezvolta musculatura, flexibilitatea si imbunatateste coordonarea. La antrenamente se fac sarituri usoare, exercitii de balans si catarari.

Dans sportiv

Un sport care dezvolta simtul artistic al copilului tau este dansul sportiv, iar la 3-4 ani este o alegere perfecta. Un copil energic se va simti foarte bine pe ritmurile muzicii si va consuma energia intr-un mod constructiv.

Dezvolta capacitatea de concentrare si abilitatile de lucru in echipa.

Arte martiale

Perfecte pentru un copil timid, dar si pentru un micut energic si mereu pus pe sotii, artele martiale pot fi deprinse inca de la 3-4 ani. Bineineles, discutam despre tehnici de baza si nicidecum stiluri de lupta.

Il va ajuta pe micut sa-si sporeasca increderea in sine, il va disciplina si il va ajuta in dezvoltarea emotionala.

Intre 4 - 6 ani

Incepand cu varsta de 4 ani ii putem face cunostinta copilului cu sporturile cu mingea si il putem introduce in sporturile de echipa, fiind suficient de dezvoltat pentru a intelege regulile jocurilor si pentru a indeplini obiectivele trasate de antrenor. Iata ce poti alege:

Tenis

Daca ne referim la tenis, intre 4 si 6 ani vorbim despre obisnuirea copilului cu rachetele - e important ca ele sa fie adecvate varstei, inaltimii si greutatii copilului si sa nu fie prea grele - si cu mingile. In aceasta perioada se invata miscarile de baza pentru a se familiariza cu serviciul sau loviturile de voleu.

Consulta lista noastra de scoli de tenis unde copilul tau poate practica sportul alb!

Ajuta la dezvoltarea mobilitatii, a coordonarii si reflexelor. Este un sport care construieste personalitatea copilului. Il va determina sa gandeasca organizat si strategic ajutand la crearea unei discipline mentale.

Baschet

La fel ca si in cazul tenisului, la bachet la 4 - 6 ani ne familiarizam cu principiile jocului. Trebuie folosite mingi mai mici si mai usoare, iar panourile trebuie amplasate la o inaltime mai mica, insa e bine de stiut ca la 5 ani se poate practica cu succes. Baschetul dezvolta spiritul de echipa si precizia. Este stiut totodata si faptul ca baschetul favorizeaza cresterea in inaltime.

activitate-fizica-copii

Intre 6 - 8 ani

Odata cu implinirea varstei de 6 ani ne putem gandi si la alte sporturi. Iata ce poti alege pentru mciutul tau.

Fotbal

Inscrie-ti copilul la o scoala de fotbal!

Acest sport se incepe pe la 6 ani. Datorita popularitatii lui, multi baieti se vor indrepta spre cluburile de fotbal. Este de asemenea, un sport distractiv agreat de extrem de multe persoane.

Fotbalul este un sport colectiv ce il va invata pe copilul tau lucrul in echipa si ii va favoriza interactiune cu alti copii de varsta lui. Dezvolta musculatura picioarelor in mod special si contribuie la o dezvoltare armonioasa per ansamblu.

Scrima

Incepand cu 6 ani te poti gandi si la scrima, un sport nu foarte popular la noi, dar care castiga adepti, mai ales dupa succesul romanilor la comeptitiiile internationale.

Contribuie la dezvoltarea fizica armonioasa, dezvolta viteza, forta, rezistenta si indemanarea, disciplineaza copilul si creste puterea de concentarre.

Volei

La 6 - 8 ani este momentul si pentru volei, un sport care ii va dezvolta agilitatea si vigilenta copilului, ii va inbunatari coordonarea, si va determina dezvoltarea vitezei de reactie.

GHID UTIL DE SPORTURI PENTRU COPII!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Sport copii Varsta potrivita pentru sport Gimnastica Volei Baschet Inot copii Tenis copii Dans sportiv Activitati copii varsta

Articole recomandate

Citeste si despre