Comunicarea parinte-copil la 3 ani

/ / Modificat: 2009-10-02
Comunicarea parinte-copil la 3 ani
Intrebare:

- Am o nepotica cu varsta de 3 ani. Nu stiu cum sa procedez... Este un copil bun care e mai zvapaiat. Sta cu bunica, iar parintii o vad seara. Mama ei o cearta tot timpul, ii spune ca e un copil rau etc. (Dupa parerea mea ii cere sa se comporte ca un adult). Cea mica a ajuns sa tresara sau sa spuna NU la orice in momentul cand sunt parintii in preajma ei. Cand nu sunt parintii este vesela si ascultatoare, dar cand parintii apar se inchide in ea si-l ia pe NU in brate.

Raspuns:




 

Ati incercat sa vorbiti cu parintii fetitei? Daca nu, este important sa le transmiteti observatiile dumneavoastra, fara sa le spuneti "cum ar fi mai bine" sa se comporte.

Ideea este ca ei sa primeasca un feed-back vizavi de modul lor de relationare fata de fetita lor. Daca vedeti ca sunt deschisi, incercati sa le transmiteti modul de relationare al celor fata de care fetita este vesela si ascultatoare.

Nu este necesar sa le spuneti unde gresesc ei, pentru ca vor observa singuri.

In cazul in care acestia nu sunt deschisi la observatiile dumneavoastra, vorbiti cu fetita, explicandu-i ca parintii o iubesc mult, dar cand vin acasa sunt obositi si din acest motiv o cearta.

Nu este vina ei ca parintii sunt suparati cand vin de la serviciu. Ea ar putea sa-i ajute, incercand sa-i asculte.

Evident, nu este solutia cea mai buna ca fetita sa-si ajute parintii, insa, daca alta varianta nu exista, puteti incerca sa apelati la intelegerea ei.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre