Probleme in dezvoltarea vorbirii la copii

/ / Modificat: 2023-09-21
Probleme in dezvoltarea vorbirii la copii

Dezvoltarea limbajului si a vorbirii la copii se face progresiv. Insa atunci cand copilul incepe sa vorbeasca si sa spuna primele cuvinte este important ca parintii sa comunice cu ei intr-un stil cat mai adecvat lor.

De asemenea, integrarea lor printre mai multi copii, la intalniri de joaca, gradinita si alte grupuri ajuta la dezvoltarea vorbirii si la adaptarea la limbajul adultilor. Altfel, pot aparea dificultatile de vorbire si problemele de limbaj.

Cauzele problemelor de vorbire la copii

Problemele de adaptare la limbajul adultului apar atunci cand copilul nu exerseaza comunicarea alaturi de parinti, copii, educatori etc. Cei care au astfel de dificultati sunt copiii singuri la parinti. Acestia sunt mai izolati decat ceilalti copii si nu au atat de multe sanse de a dezvolta limbajul si vorbirea ca ceilalti.

Atunci cand copilul sta printre mai multi copii, ei isi dezvolta mai usor limbajul si vorbirea. Se creeaza un mediu propice dezvoltarii limbajului. Prin interactiunile dintre copii si adulti au loc schimburi de vorbe si cuvinte sau chiar sunete care ii ajuta sa-si construiasca propriul vocabular.

De aceea, copiii care au fost privati de aceasta sansa incep sa deprinda mai bine limbajul cand sunt inscrisi la gradinita. Acesta este un mediu favorabil dezvoltarii vorbirii si acumularii vocabularului necesar in copilarie si mai tarziu.

Deficientele de limbaj sau intarzierile in vorbire apar pe fondul unor conditii de viata precare sau dezechilibrate. Printre acestea se numara: familiile destramate, lipsa de timp si stresul parintilor, stilul de viata modern - toate isi pun amprenta asupra dezvoltarii vorbirii.

Printre cele mai frecvente dificultati de limbaj la copiii prescolari se numara balbaiala si dificultatile de pronuntie. Alte tulburari, mai grave, includ dislexia, alalia sau rotacismul care sunt diagnosticate si tratate numai de specialistul logoped.

Cum se face adaptarea la limbajul adultilor?

Atunci cand sunt bebelusi si inca nu vorbesc ai tendinta sa ii vorbesti micutului cu diminutive si termeni numai de voi doi intelesi. Specialistii recomanda sa pronunti cat mai corect cuvintele copilului pentru o insusire corecta a vocabularului.

De aceea, este bine sa eviti diminutivele si deformarea cuvintelor pentru a evita ca in copilarie micutii sa fie intelesi doar de tine si atat.

Tranzitia la limbajul de adult se face usor si cu mult tact. Ca parinte, trebuie sa incerci sa inveti copilul tot felul de cuvinte esentiale pe care sa le integreze in vocabular. Si este important sa o faci intr-o forma corecta. Il poti ajuta sa evite problemele de vorbire comunicand cu el intr-un limbaj simplu, clar si concis. Foloseste propozitii scurte si cu termeni cat mai pe intelesul lui.

Atunci cand copilul isi descopera identitatea sexuala (intelege ca este o "ea" sau un "el") si stie ca este o persoana diferita de cel de langa el, atunci el va invata sa foloseasca si femininul sau masculinul in vorbire. Acest lucru se intampla pe la varsta prescolara.

Tot la aceasta varsta - sau chiar mai inainte - isi face simtita prezenta curiozitatea. Exista o varsta a curiozitatilor care ofera sansa copiilor sa descopere o multime de lucruri si sa invete cuvinte. Este responsabilitatea ta il ajuti sa descopere si sa exploreze lumea cu ajutorul cuvintelor.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Probleme vorbire copii Dezvoltare limbaj copii Intarzieri limbaj copii Gradinita Vorbire copii varsta

Articole recomandate

Citeste si despre