Top 10 sfaturi de parenting

/ / Modificat: 2017-07-18
Top 10 sfaturi de parenting

Cand vine vorba de cresterea si educarea copiilor, opiniile si sfaturile difera intre ele atat de mult, incat simti ca indiferent ce ai face, tot gresit este. Fiecare copil este diferit, la fel cum fiecare parinte este diferit. Relatia cu copilul tau este cea care defineste dezvoltarea acestuia, prin urmare, deciziile tale trebuie sa se raporteze la ea.

1. Petrece timp zilnic cu copilul tau

Daca ai mai multi copii, programeaza-ti timpul astfel incat sa dedici macar 10 minute fiecarui copil in parte, in fiecare zi. Poti denumi aceste minute speciale “timpul cu Alex” sau “timpul cu Ioana”, in functie de prenumele copiilor, astfel incat acestia sa stie ca este vorba doar despre ei. Decideti, prin rotatie, ce anume sa faceti impreuna. Astazi este randul copilului sa aleaga activitatea, maine va fi randul tau.

Indiferent de activitatea aleasa, concentreaza-ti atentia asupra copilului, cu toata inima. Asigura-te ca ceilalti membrii ai familiei au si ei o preocupare si ca telefonul tau e pus deoparte. Interactioneaza cu copilul cat mai mult, ascultandu-i opiniile si ideile. Corectarea greselilor nu ar trebuie sa-ti ocupe mai mult de 10% din timp. In caz contrar, copilul se poate simti descurajat.

2. Controleaza-ti propriile emotii inainte de toate

Indiferent de problema cu care se confrunta copilul (note mici la scoala, iesiri temperamentale sau refuzul de a manca la cina) incearca sa te linistesti, inainte de a purta o discutie cu el. Chiar daca simti ca trebuie sa intervii urgent, de cele mai multe ori nu este vorba de o problema care trebuie remediata pe loc. Inspira adanc si retrage-te in camera ta, pentru a te calma. Doar asa vei reusi sa fii parintele bun si intelept de care copilul tau are nevoie.

3. Lasa loc de comunicare atunci cand impui limite

Daca strigi la copil din bucatarie sa-si stranga piesele de lego si sa mearga la culcare, n-ai rezolvat nimic. Mergi in camera lui, lasa-te usor pe vine si observa ce face. Porneste o scurta conversatie si arata-ti aprecierea si admiratia pentru ceea ce a creat. Apoi, aminteste-i bland ca e timpul sa doarma. Atunci cand dai dovada de empatie, este mult mai probabil ca cel mic sa coopereze si sa respecte regulile.

4. Nu pune capat unei conversatii in mod autoritar

Atunci cand copilul iti spune ca uraste matematica si ca nu mai vrea sa mearga la scoala, nu inseamna neaparat ca se comporta dificil. Emotiile intense pe care le afiseaza denota ca ceva se intampla cu el. Daca tu ii ordoni sa-si faca temele si inchizi usa dupa tine, poate intelege ca nu-ti pasa de sentimentele lui si ca nu-l iubesti. Arata-i, in schimb, ca te preocupa problema lui. Spune-i ca ai observat ca nu-i place matematica si ca ai vrea sa-ti spuna motivele. Aceasta abordare ajuta copilul sa se simta in siguranta si sa se deschida in fata ta.

5. Da-i voie sa planga

Una dintre responsabilitatile tale ca parinte este sa-ti ajuti copilul sa faca fata emotiilor care il incearca. Uneori, gestionarea emotiilor implica descarcarea prin plans. Multi parintii traiesc cu senzatia ca trebuie sa-si linisteasca rapid copilul, in cazul in care acesta incepe sa planga. In realitate, este exact opusul. Este important sa-ti inveti copiii ca emotiile intense, precum durerea si furia, nu sunt periculoase.

Daca ai remarcat o atitudine agresiva la copilul tau, acorda-ti un minut pentru a te descotorosi de propria iritare si a te calma. Arata-i apoi compasiune si empatie.

Este de datoria ta sa-ti ajuti copilul sa-si exprime sentimentele negative intr-o maniera constructiva. Ia-l in brate, daca simti ca de asta are nevoie pentru a se linisti. Daca ii este prea greu sa se exprime in cuvinte, il poti ajuta vorbindu-i bland: "Ooof, Doamne, vad ca esti foarte suparat. Imi pare rau ca iti este asa de greu”. Vocea ta iubitoare il va face cel mai probabil sa planga, insa de asta are si nevoie.

6. Fa-l sa rada cat mai mult

Copiii au nevoie se rada pana-i doare burta. Rasul ii ajuta sa se simta in siguranta si sa depaseasca mai usor momentele de despartire temporara. Inainte de a pleca la scoala sau atunci cand trebuie sa ii lasi cu bona, fa-ti timp sa te amuzi cateva minute cu ei. In felul aceasta, se vor simti conectati cu tine, indiferent de distanta fizica dintre voi.

7. Evita luptele de putere

Ca parinte, ti se tot spune ca trebuie sa fii responsabil, iar copiii tai ar trebui sa faca ceea ce le spui. Problema este ca nimeni nu are nimic de castigat dintr-o lupta pentru putere, asa ca nu te crampona in a le arata cine este seful. De exemplu, daca copilul tau refuza sa vina la masa, spunandu-ti ca nu ii este foame, gandeste-te la nevoile reale implicate. Poate chiar nu ii este foame. Si la urma urmei, n-o sa vina sfarsitul lumii daca manaca cu o ora mai tarziu.

8. Nu o lua personal

Daca copilul tau este suparat si rabufneste, n-are nicio legatura cu tine, asa ca nu este cazul sa te ataci. Daca iti raspunde nepoliticos, arata-i ca intelegi de ce se poarta asa, spunandu-i, de exemplu: “Auci, noi nu folosim astfel de cuvinte de obicei. Trebuie sa fii foarte suparat, daca vorbesti cu mine asa”. In felul acesta, eviti cresterea conflictului si deschizi calea dialogului, ca mijloc de rezolvare a problemei.

9. Ajuta-ti copilul se invete auto-disciplina

Autodisciplina inseamna sa renunti la ceea ce vrei pentru ceva ce-ti doresti mai mult. Este esential sa-i explici acest lucru unui copil, pe masura ce creste. Daca isi doreste sa fie bun la ceva, trebuie sa invete sa se descurce singur in momentele grele. Daca sinele de tren nu se imbina sau daca piesele puzzle-ului nu se potrivesc, empatizeaza cu starea lui de frustrare si incurajeaza-l sa persevereze.

10. Nu-ti intrerupe niciodata copilul din joaca

Este adevarat ca nu poti respecta mereu aceasta regula, insa incearca mereu sa-ti amintesti ca jocul este creatia copilului. Daca ii place sa faca ceva atat de mult incat se pierde in acea activitate, fii sigura ca este vorba despre pasiune. Va avea nevoie de ea, pentru a avea succes in viata, ca adult.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Parenting modern Parenting Cresterea copii minunati Educare copii Relatie parinte copil

Articole recomandate

Citeste si despre