Tehnici de disciplina care functioneaza la copilul mic - atitudinea ta face totul

/ / Modificat: 2024-02-09
Tehnici de disciplina care functioneaza la copilul mic - atitudinea ta face totul

Parintii se asteapta de la copiii lor sa fie disciplinati, sa mearga mereu la timp la culcare, sa isi faca temele, sa nu isi mai lase jucariile prin toata casa sau sa nu mai tipe sau sa planga atunci cand nu le convine ceva. Insa cu cei mici nu este chiar atat de simplu.

Este nevoie de cateva tehnici pe care parintii sa le puna in aplicare, astfel incat copiii sa invete sa nu mai fie certati cu disciplina!

Adopta o atitudine calma

Cand copilasul tau are un comportament inadecvat, da dovada de mult calm, pentru ca daca te enervezi nu vei reusi altceva decat sa faci situatia si mai tensionata. Nu ridica tonul la cel mic, pentru ca este posibil sa ii insufli si lui o astfel de atitudine.

Daca simti ca iti este greu sa nu iti pierzi cumpatul, trage adanc aer in piept de cateva ori, pentru ca ajuta la inducerea unei stari de cam si abia apoi vorbeste cu copilul. Explica-i cu calm de ce consideri ca a gresit.

Asculta ceea ce are de spus

Ca sa ai un copil disciplinat este important sa iti faci timp sa il asculti, oricat de multe alte probleme ai avea pe cap. Astfel, copilul va simti ca opinia lui conteaza, este si o modalitate prin care il faci sa capete incredere in el.

Atunci cand greseste, intreaba-l de ce a actionat asa, lasa-l sa iti explice, dupa care spune-i si tu punctul tau de vedere. Este important ca micutul sa se simta tot timpul iubit, protejat, respectat.

Fii un exemplu pozitiv pentru copilul tau

Un alt mod de a-l invata pe cel mic sa fie disciplinat este propriul tau exemplu: nu uita ca un copil mic invata foarte multe lucruri imitandu-i pe cei din jurul lor. Iar cum parintii sunt cei care stau cel mai mult cu copilul, cum este si normal, atunci ei sunt cei de la care invata cel mai mult. Parintele trebuie sa dea dovada de intelegere, de rabdare, sa isi faca timp sa isi asculte copilul.

Parintele este un model pentru copilul sau, este cel care ii ofera sprijin neconditionat, cel care ii ofera iubirea lui neconditionata, dar si cel care il invata sa fie respectuos cu cei din jur, sa fie empatic, sa fie responsabil, sa invete sa ia decizii pentru el.

Regulile trebuie sa fie stiute

Copilului trebuie sa ii spui care sunt regulile pe care trebuie sa le respecte, pentru ca daca tu nu i le explici, atunci el nu are de unde sa stie ce are voie si ce nu are voie sa faca. De exemplu, trebuie sa stie ca nu are voie sa mearga la culcare fara sa se spele pe dinti sau ca trebuie sa aranjeze jucariile la locul lor dupa ce a terminat joaca.

Ai grija ca atunci cand ii vorbesti despre aceste reguli sa i le prezinti intr-o maniera pozitiva, sa stie ca tot ceea ce faci este spre binele lui. De exemplu, explica-i ca trebuie sa isi spele dintii in fiecare seara nu pentru ca asa vrei tu, ci pentru ca astfel se protejeaza de carii.

Atunci cand stabilesti niste reguli pe care copilul sa le urmeze, important est sa fii consecvent, sa nu le schimbi dupa o zi pe alta.

Important este, de asemenea, ca atunci cand copilul se afla in situatii dificile pentru el, sa il indrumi, sa ii arati ce trebuie sa faca pentru a iesi cu bine din acele situatii.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Disciplina copii Metode disciplinare copii Comportament copii Comportament negativ copii

Articole recomandate

Citeste si despre