Cum sa ai o comunicare buna cu copilul in functie de varsta sa

/ / Modificat: 2016-12-06
Cum sa ai o comunicare buna cu copilul in functie de varsta sa

Ca parinte, grija ta principala este sa ii oferi copilului tau educatia, grija si suportul moral si financiar de care are nevoie. Nu trebuie sa te transformi in cel mai bun prieten al lui, insa nu strica sa stai cu el la taclale din cand in cand, asa cum obisnuiesti sa o faci cu un amic. Comunicarea deschisa si sincera, initiata in momente cheie, consolideaza orice relatie. Atata timp cat folosesti cuvinte pe intelesul copilul tau si te arati deschis spre conversatie, ar trebui sa nu intampini probleme de comunicare.

Iata cum sa ai o comunicare buna cu copilul tau, in functie de varsta lui!

Construiti din timp o relatie bazata pe incredere

Poate ti s-a intamplat si tie sa-ti surpinzi copilul de gradinita, stand incruntat pe podea, ca un om mare, macinat de ganduri negre. Cea mai buna reactie pe care o poti avea in asemenea cazuri este sa te asezi langa el si sa-l intrebi cu blandete daca a avut o zi buna la gradinita. Manifestarea interesului fata de probleme lui il va determina sa se deschida si sa iti spuna ce are pe suflet.

comunicare_copii

Copilul tau are nevoie sa stie ca vei fi tot timpul dispus sa il asculti si sa il sustii, fara sa-l judeci sau sa razi de el. La varsta prescolara, copiii spun in general lucruri trasnite. De exemplu, te poti trezi ca baiatelul tau de 4 ani sta incruntat pentru ca fata pe care o place i-a spus ca se va marita cu altul. Va trebui sa iti stapanesti socul initial – sigur nu te asteptai sa aveti prima discutie despre casatorie la o varsta atat de frageda. Ce pot sa faci este sa il asculti asa cum ti-ai asculta fiul adolescent si sa eviti sa-i minimalizezi trairile. Copilul chiar sufera in acel moment pentru ca i-au fost ranite sentimentele! Daca vei rade de el si ii vei spune ca vorbeste prostii, ti-ai taiat singur craca de sub picioare. Data viitoare nu iti va mai spune nimic, ba chiar te va respinge.

Relatia de comunicare cu copilul tau se cimenteaza inca din primii ani de viata si trebuie construita pe incredere. Orice trasnaie ti-ar spune cel mic, trebuie sa fii pregatit sa iei discutia la modul cel mai serios.

Pune-i intrebari simple, la care copilul mic poate raspunde cu usurinta. Intreaba-l chiar daca are vreo idee de a rezolva problema. Apoi ofera-te sa il ajuti sa gasiti o solutie impreuna. Copilul tau, chiar daca nu este pe deplin dezvoltat emotional si social, va percepe mesajul corect: ca ii esti alaturi mereu, pentru a-l asculta, a-i oferi sfaturi si a-l ajuta sa ia decizii juste, in cunostinta de cauza.

Copilul formeaza o conexiune aparte cu parintele, in special cu mama, inainte sa invete primele cuvinte. Daca bebelusul tau plange, exista foarte multe sanse sa se linisteasca daca il iei in brate si il mangai. Si asta pentru ca se simte protejat si iubit. Afectiunea, atentia si ingrijirea pe care i-o oferi sunt o dovada a faptului ca poate conta pe tine.

Pe masura ce creste, in viata copilului apar tot felul de provocari: tensiunea examenelor, prieteniile cu dus si-ntors, agresiunile suferite din cauza copiilor mai mari. Va trebui sa depui mult efort pentru a-i deveni un confident de incredere. Primul pas incepe cu pastrarea acelei conexiuni initiale.

Ajuta-ti copilul sa-si puna gandurile in ordine, pentru a putea procesa ceea ce i s-a intamplat peste zi. El este prea mic pentru a-si dezvolta aceasta capacitatea. Daca actionezi cu blandete si cu dragoste, ii vei stimula sentimentul de incredere si nevoia de a-ti impartasi ceea ce simte.

Cum sa comunici cu copilul de gradinita

De cele mai multe ori, atunci cand intrebi un prescolar ce a facut la gradinita, raspunsul lui inchide comunicarea: “nimic” sau “nu stiu”. Nu trebuie sa te ingrijorezi, astfel de raspunsuri sunt firesti. Desi copilul de gradinita intelege de ce intampla la grup, abilitatile lui de limbaj nu sunt suficient de dezvoltate pentru a putea exprima ceea ce gandeste. Pentru un copil de 4 ani, este foarte greu sa-i explice parintelui in cuvinte tot ceea ce a facut la gradinita. Ar trebui sa cearna si sa sintetizeze toate infromatia noua acumulata, si apoi sa o traspuna in fraze clare. Asa ca ii vine mai simplu sa-ti spuna ca nu stie sau ca nu a facut nimic.

Iata cateva trucuri care sa tea jute sa “spargi gheata” si sa incepi o coversatie cu pustiul tau:

- Intai de toate, familiarizeaza-te cu programul sau de gradinita. Intreaba educatoarea care sunt activitatile zilnice pentru a-i putea cere ulterior copilului detalii despre ele.

- Adreseaza-i intrebari specifice, cum ar fi ce i-a placut cel mai mult din ceea ce a facut la gradinita: sa invete poezii, sa ia gustarea cu colegii sau sa se joace in cerc?

- Pune-i apoi intrebari mai generale: “cu cine te-ai jucat?” sau “ai cantat vreun cantecel azi?”.

- Observa-i comportamentul intr-o anumita situatie si apoi intreaba-l ulterior ce a simtit. De exemplu, daca micutul avea o mutrita haioasa cand te-ai dus sa il iei de la gradinita, poti sa ii spui: “Am vazut ca ai facut o figura nostima cand m-ai vazut ca am venit sa te iau acasa. Ce s-a intamplat?”

- Daca cel mic mentioneaza un aspect negativ, arata-te ingrijorat fara sa exagerezi. Copii au tendita sa se inchoda in ei insisi daca adultii manifesta un comportament exagerat.

- Cand copilul iti marturiseste ca un coleg i-a smuls o jucarie din mana si l-a imbrancit, incearca sa nu te alarmezi in fata lui sau sa intri in panica, gandind ca trebuie sa il muti cat mai repede de la gradinita respectiva. Copilul va inceta sa-ti mai impartaseasca informatii negative, doar pentru ca nu vrea sa te supere. Empatizeaza cu el, aratandu-i ca iti poti inchipui cum trebuie sa se fi simtit. Totodata, vino cu solutii la problema lui, in functie de situatie.

comunicare_copii_gradinita

Cum sa comunici cu copilul de scoala primara

Odata cu intrarea la scoala, abilitatile emotionale si sociale ale copilului se amplifica si ar trebui sa poti comunica cu el mai usor. Depinde insa si de atitudinea ta cat de mult ti se confeseaza.

Iata cateva lucruri de care trebuie sa tii cont:

- Nu-l lua la intrebari de indata ce l-ai luat de la scoala. Anumiti copii se pot simti agasati cand ii supui la un intreg interogatoriu. Dupa ce si-au petrecut jumatate de zi la scoala, ultimul lucru pe care si-l doresc este sa vorbeasca despre matematica sau limba romana.

- Ajuta-l sa se reconecteze cu tine, spunandu-i ca ti-a fost dor de el sau ca te-ai gandit la un plan pentru a va petrece seara impreuna.

- Ofera-te sa ii tii rucsacul plin cu manuale. De cele mai multe ori, acest mic truc ajuta copilul sa se deschida.

- Daca lucrezi pana tarziu si nu iti vezi copilul decat seara, dupa ora 6, s-ar putea sa-ti fie greu sa gasesti timp liber pentru o convesatie relaxata cu el. Incearca sa-ti aloci macar 10 minute pe zi, dupa cina, pentru a face ceva impreuna, cum ar fi construirea unui puzzle. Acestea sunt momente de relaxare care creeaza acea atmosfera prielnica unei conversatii. Psihologii spun ca in felu lacesta ii transmiti copilului mesajul ca esti disponibil pentru el.

- Profita de momentele pe care le petreceti impreuna in mod regulat. De exemplu, poti deschide o conversatie cu copilul tau atunci cand calatoriti cu masina, mergeti impreuna catre scoala dimineata sau il asisti in timp ce se pregateste de culcare. Daca el e mai tacut de felul lui, incepe tu discutia, impartasindu-i cate detalii din programul tau, pentru a-l incuraja sa se deschida. In felul acesta, nu se va simti interogat. Pe de alta parte, ai ocazia sa iti inveti copilul ca fiecare om are atat zile bune, cat si zile proaste, indiferent de varsta pe care o are.

- Intereseaza-te constant despre ce se intampla la scoala, discutand cu invatatoarea sau diriginta. Odata informata corect, te poti folosi de ceea ce stii pentru purta o conversatie cu copilul.

- Incepe un jurnal comun, in care sa-ti notezi intrebari la care fiul sau fiica ta pot medita. Incurajeaza-i sa iti raspunda tot in scris, atunci cand au dispozitia necesara. Poti sa ii intrebari care au fost momentele cand s-au simtit cei mai fericiti la scoala sau ce ar dori sa fie diferit. Ulterior, poti discuta raspunsurile impreuna cu copiii tai, in timpul unei cine sau cand aveti o dupa-amiaza libera si va jucati Monopoly.

- Nu trebuie sa-ti ignori copilul si nici sa-I perii, atunci cand vorbeste cu entuziasm despre un nou joc sau despre un invitat la clasa. Nu faci altceva decat sa ratezi ocazia de a-i demostra ca esti un bun ascultator. Atunci cand vrei sa ii arati copilului ca esti 100% conectat cu el, lasi telefonul din mana si te apleci sa il asculti. Mai tarziu, copilul va veni la tine sa iti impartaseasca probleme mai serioase si sa iti ceara sfatul sau sprijinul.

comunicare_copil

Cum sa comunici cu un adolescent

Adolescenta este o perioada tumultoasa, marcata de schimbari in comportamentul si modul de gandire al copilului. Si nu numai din pricina hormonilor! Odata intrat la liceu, intreaga lui lume se schimba. Are parte de noi experiente, incepe sa iasa mai des in oras si deja se vede ca un om mare. Tendinta de a cere sfatul prietenilor, mai degrada decat opinia parintilor este normala la aceasta varsta.

Este foarte important pentru adolescent ca parintele sa ii ofere libertatea si intimitatea de care are nevoie. In egala masura, este de datoria ta sa veghezi asupra lui si sa intervii, atunci cand simti sau crezi sa are o problema. Fizic, nu vei mai fi tot timpul in preajma lui, adolescentul preferand sa isi petreaca mai mult timp cu cei de o varsta cu el. Orice ar fi atitudinea pe care el o afiseaza, aminteste-ti ca are inca nevoie de suportul tau emotional.

Nu strica sa incerci urmatoarele strategii de atragere intr-o conversatie:

- Asculta-ti copilul si incearca sa te concetrezi mai putin asupra rezultatelor sau a gasirii de solutii la diferite probleme. Chiar daca ti se pare greu sa faci asta, expertii sunt de parere ca aceasta este cheia succesului in comunicarea cu adolescentii. Sa presupunem ca nu ii agreezi prietenii si esti tentat sa ii sugerezi sa-si gaseasca alti amici cu care sa isi petreaca timpul. Ar fi mai intelept daca l-ai lasa sa isi dea simgur seama cu cel fel de persoane are de-a face. In caz contrar, adolescentul poate trage concluzia ca nu ai incredere in alegerile pe care le face si ca il judeci. Rezultatul va fi ruperea comunicarii sau evitarea oricaror discutii pe aceasta tema.

- Masina este unul dintre cele mai bune locuri in care poti incepe o conversatie, cred unii psihologi. Multi parinti prefera sa discute cu copiii lor in timpul calatoriilor cu masina. Acest spatiu este perceput de adolescent drept confortabil, pentru ca nu trebuie sa isi priveasca parintii in ochi atunci cand discuta cu ei.

- Incearca sa gasesti o activitate pe care sa o faceti impreuna, macar o data pe luna, cum ar fi gatitul impreuna. Chiar si urmarirea emisiunii preferate impreuna, o data pe saptamana, poate folosi drept pretext pentru inceperea unei conversatii.

- Urmareste limbajului corpului. Adolescentul se tradeaza de cele mai multe ori prin gesturi. El vorbeste mereu cu tine, prin cuvinte, prin ridicatul din umeri, prin lacrimi sau prin intoarcerea privirii in alta parte, atunci cand te vede. Spune-i ca il iubesti si ca iti poti da seama ca ceva il framanta, doar urmarindu-i gesturile. Mai spune-i ca poate veni oricand sa ti se confeseze, atunci cand este pregatit. Nu-l forta sa iti vorbeasca, daca nu doreste acest lucru.

- Atunci cand copilul tau adolescent ti se confeseaza, incearca sa adopti o pozitie neutra, mai ales daca el este retinut din fire. Daca faci un atac de panica in fata lui atunci cand iti da o veste nu foarte buna, va gandi cu siguranta ca a fost o idee proasta sa iti vorbeasca si va evita sa mai faca acest lucru a doua oara. Este foarte important sa iti mentii calmul si ai o atitudine constanta, indiferent de situatie.

- Cu siguranta iti doresti ca baiatului sau fetei tale sa le faca placere sa vorbeasca cu tine. Cu cat se straduie mai mult sa evita orice interactiune - fie ca este vorba de ceva amuzant sau un lucru care ii sperie - cu atat mai mari sunt sansele sa revina sa dicute cu tine. Aceasta este singura ta sansa, ca parinte, sa afli ce se petrece cu adevarat in vietile lor.

Tu ce alte metode ai gasit, pentru a imbunatati comunicarea cu copilul tau? Impartaseste experinta ta cu ceilalti parinti.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Comunicare copii Comunicarea cu copilul Abilitati comunicare

Articole recomandate

Citeste si despre