Cum devine un copil alintat?

/ / Modificat: 2018-03-30
Cum devine un copil alintat?

Ce este un copil alintat? Este acel copil care cere in permanenta atentie sau anumite privilegii pe care ceilalti nu le au. Este usor iritabil si nu manifesta simpatie fata de cei din jurul lui, copii, sau adulti. Poate parea impulsiv, comportandu-se dupa principiul: "Trebuie sa obtin ceea ce vreau eu atunci cand vreau eu!". Iar asta poate insemna si crize de furie, si tavalit pe jos in mijlocul strazii.

Atentie insa descrierea nu li se aplica si bebelusilor! Pana la sase luni, copiii nu pot fi alintati, ci doar li se ofera ceea cea au nevoie pentru a invata ca lumea este un loc sigur. Cu cat parintele raspunde mai repede nevoilor copilului in primele luni de viata cu atat acesta este mai fericit si mai increzator.

Niciun parinte nu isi doreste sa aiba un copil alintat. Si totusi cum se ajunge aici?

Prea multa munca, prea mult timp petrecut la serviciu ne pot face ca parinti sa ne simtim vinovati din cauza absentei de langa copil. Si atunci incercam sa compensam, pe fond de vinovatie, cu multe obiecte cumparate, sau prea multa permisivitate, sau dorinta de a ne simti bine si a ne distra.

Un alt motiv este ca se poate intampla ca, din cauza oboselii, sa nu fii intotdeauna constant si ferm cu ii ceri copilului, iar atunci acesta profita.

De asemenea, se poate sa ii oferi prea mult ajutor sau faci lucrurile in locul lui: de exemplu, daca nu si-a strans jucariile, i le strangi tu, gandindu-te ca asa o sa fie mai repede ordine in toata casa.

O alta modalitate prin care ne alitam copiii este ca le oferim o gramada de lucruri, plecand de la idea "sa aiba el tot ce eu nu am avut". In felul acesta de fapt ii invatam sa fie in asteptare pentru urmatoarele obiecte pe care le vor primi si nu vor stii sa fie multumiti cu ceea ce au in prezent.

Orice invat are si dezvat

Asa ca exista solutii si pentru tratarea "alintari". Unul dintre primele lucruri pe care trebuie sa le faci daca ai un copil alintat este sa ii stabilesti limite clare si simple, pe care sa le respecti si sa le aplici in mod constant. In felul acesta copilul se va simti in siguranta si va simti ca chiar iti pasa de el.

De asemenea, este bine sa ii accepti copilului emotiile negative, mai ales iesirile furioase si sa ii spui ca il intelegi si ca esti alaturi de el in momentele lui de dificultate emotionala.

Nu ii da usor ceea ce isi doreste. Lasa-l sa "munceasca", sa se gandeasca la solutii, la strategii. De exemplu, daca isi doreste niste pantofi foarte scumpi, dai bani doar pentru o pereche obisnuita de incaltari. Iar pentru diferenta incurajeaza-l sa stranga el singur.

Incearca cat poti de mult sa nu ii oferi copilului obiecte, ci mai degraba experiente. In plus, indiferent cat de putin timp petreceti impreuna, ofera-i toata atentia si prezenta ta, pentru ele fac cu adevarat timpul valoros pentru copil.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Copil rasfatat Comportament copii Parenting

Articole recomandate

Citeste si despre