Cand copilul spune Nu pot! Cuvantul simplu si puternic cu care sa ii raspunzi

/ / Modificat: 2017-11-27
Cand copilul spune Nu pot! Cuvantul simplu si puternic cu care sa ii raspunzi

"Mami, nu pot sa imi dau tricoul jos", "Nu pot sa ma inchei la sireturi, te rog fa tu asta pentru mine!", "Nu pot sa merg cu trotineta." Si lista cu "nu pot" poate continua.

Cam tot ceea ce auzi de la copilul tau in ultima vreme atunci cand il rogi ceva, mai ales daca este vorba despre o activitate noua pentru el, incepe cu un "nu pot"? Acest comportament nu iti place deloc, ba chiar te poate pune pe ganduri. De multe ori nici nu accepta ajutor din partea ta, ceea ce este si mai frustrant pentru tine.

Parintii pusi in fata unei astfel de situatii nu isi doresc decat ca prichindelul lor sa reuseasca, de aceea il incurajeaza spunandu-i "ba poti", "esti bun si poti sa faci lucrul acesta". Probabil ai observat insa ca este o tactica de multe ori sortita esecului, pentru ca micutul o tine pe a lui, in ciuda incurajarilor tale si in ciuda cuvintelor pozitive pe care i le adresezi.

Ce iti transmite, de fapt, copilul

Atunci cand copilul tau iti spune "nu pot" iti transmite, de fapt, cateva lucruri despre el. Astfel, aceste cuvinte pot insemna ca este frustrat, ca ii este teama sa incerce un lucru nou, din cauza unui eventual esec, ca se teme sa nu faca o greseala.

Iar atunci cand tu ii spui ca poate sa faca un anumit lucru, ca este bun, mesajul care ajunge la el ai vrea sa fie acela ca nu trebuie sa fie frustrat, nu are de ce sa se teama, nu exista motive sa ii fie frica de esec. Insa in aceste momente in care copilul tau este incordat si frustrat, o astfel de incurajare nu este cea mai buna solutie.

Un singur cuvant si ii poti schimba viziunea

Stiai ca exista un singur cuvant pe care il poti folosi, cuvant cu ajutorul caruia ii poti schimba starea de spirit? Acest cuvant este "inca".

Asadar, atunci cand copilul iti spune "nu sunt bun la asta" sau "nu pot face asta", tu raspunde-i: "Inca". Adaugand acest cuvant construiesti increderea copilului tau, ii oferi viziune asupra viitorului, ca va face acel lucru. Atunci copilul tau va incerca sa faca lucruri care sa il ajute sa ajunga la acest nou nivel, cand va putea sa faca lucrul care acum pare imposibil.

Cuvantul "inca" nu este important numai pentru copilul tau, ci si pentru tine, pentru ca este bariera care te va impiedica sa folosesti cuvinte sau expresii pozitive de tipul "ba poti", cuvinte care il tin pe copil prins in continuare in negativism.

Pentru rezultate si mai bune atunci cand ii insufli copilului tau optimismul, iata ce mai este de facut:

- atunci cand prichindelul tau nu stie cum sa rezolve ceva, empatizeaza cu el. Foloseste propozitii de tipul "cum poti sa faci lucrul acesta intr-un alt fel? crezi ca poti gasi o alta cale de rezolvare?" sau de tipul "care parte nu o intelegi, inca?";

- acorda-i atentie copilului tau. Unii prichindei pot reactiona asa si din dorinta de a atrage atentia atunci cand fac o activitate care ii solicita;

- incurajeaza prichindelul sa se focuseze pe procedeul pe care il are de urmat si sa nu se gandeasca la rezultatul final, ca sa nu se descurajeze;

- ai rabdare atunci cand vezi ca micutul tau refuza sa faca un lucru, motivand simplu, ca nu poate. Este important sa dai dovada de multa rabdare si sa ii vorbesti pe un ton frumos. Pentru tine poate sa fie frustrant faptul ca nu se descurca sa faca un lucru usor pentru tine, insa nu si pentru el. Daca te arati inversunata, suparata si iritata pentru ca nu reuseste un lucru, nu ai cum sa ii cresti increderea in sine.

Cere-i copilului sa te ajute

Incurajeaza-ti copilul sa te ajute atunci cand ai o activitate casnica, de exemplu, pentru ca astfel ii cresti increderea in fortele proprii. Atunci cand se ofera singur sa iti dea o mana de ajutor, este cu atat mai bine. Chiar daca renunta dupa ce a incercat, este un inceput.

Ai grija ca rugamintea ta sa nu para un ordin pentru copil, pentru ca micutilor le place sa detina controlul. Asa ca mai bine este sa ii spui: "Ai vrea, te rog, sa ma ajuti sa sortez hainele?", in loc de "Hai sa sortam hainele acum".

Nu ii sari repede in ajutor

Daca vezi ca prichindelului tau nu ii reuseste operatiunea "legarea sireturilor", nu prelua tu repede sarcina. Mai ai rabdare un pic pentru ca micutul tau se poate gandi la cum sa rezolve situatia, dupa care sa inceapa sa isi lege singurel sireturile.

In cazul in care tu te grabesti sa ii legi repede sireturile, atunci copilului ii poti insufla ideea ca el nu va fi in stare sa faca asta niciodata si o sa astepte mereu un adult care sa il ajute.

Ia in considerare oboseala, stresul

Uneori copilul poate sa iti spuna "nu pot" pentru ca este obosit, este trist sau anxios, de aceea nu are rabdarea necesara sa duca la bun sfarsit un lucru. Astfel, iti va spune un simplu "nu pot", desi el stie sa faca lucrul acela. Parintii trebuie sa dea dovada de rabdare si de intelegere in astfel de momente.

Adopta mereu o atitudine increzatoare atunci cand il ia pe "nu pot" in brate si foloseste un ton agreabil. Conteaza enorm modul in care ii transmiti un mesaj, pentru ca pozitivitatea atrage pozitivitate, iar negativitatea atrage negativitate. Daca un copil isi vede parintele agitat, iritat, atunci ii va fi si mai greu sa se concentreze.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Educare copii Parenting Crestere copii

Articole recomandate

Citeste si despre