Lucruri pe care profesorii isi doresc ca parintii sa le stie inainte de inceperea scolii

/ / Modificat: 2016-08-11
Lucruri pe care profesorii isi doresc ca parintii sa le stie inainte de inceperea scolii

Profesorii sunt cele mai in masura persoane sa ofere sfaturi si sugestii parintilor despre modul in care trebuie sa pregateasca copiii pentru inceputul scolii sau despre cum sa se implice mai mult in educatia lor. Cadrele didactice si-ar dori ca parintii sa inteleaga mai bine munca pe care ei o depun zilnic, sa fie mai indulgenti in privinta criticilor la adresa lor si sa inteleaga ca nu ei sunt intotdeauna de vina pentru rezultatele proaste ale copilului la scoala ori pentru faptul ca nu este atent la ore.

Iata cateva dintre cele mai importante lucruri pe care acestia si-ar dori ca parintii sa le inteleaga!

Sa ofere profesorilor noi si fara experienta o sansa

Profesorii noi trebuie sa primeasca o sansa inainte de a fi criticati si pusi la zid de parinti. Inainte de a critica ideea ca micutii lor vor avea, incepand cu acest an, profesori noi sau lipsiti de experienta, parintii ar trebui sa se gandeasca la avantajele pe care aceasta schimbare le-ar putea aduce in educatia lor.

Noii-veniti muncesc de doua ori mai mult la clasa si depun eforturi suplimentare pentru a castiga respectul si increderea elevilor si a parintilor. Fac acest lucru printr-o munca asidua si de calitate. De aceea, ar trebui ca parintii sa nu mai fie atat de refractari la schimbari si sa incerce sa intampine profesorii noi cu mai multa deschidere si entuziasm.

Sa fie deschisi la noile metode de invatare

Metodele si instrumentele de invatare s-au schimbat mult de-a lungul anilor. In ziua de astazi, scolile incearca sa adapteze strategiile pedagogice la modul in care evolueaza societatea, dar si la lucrurile care prezinta interes pentru copiii moderni.

Asa se face ca, din ce in ce mai multe cadre didactice au inceput sa introduca si sa transforme calculatorul sau gadget-urile electronice in instrumente de invatare pentru cei mici. Nu toti parintii sunt multumiti de aceste schimbari, insa nu isi dau seama ca profesorii incearca prin acestea sa deschida apetitul copiilor pentru invatat intr-un mod cat mai atractiv pentru ei.  

Sa fie mai indulgenti cu copiii

Cand vine vorba de invatatura, parintii tind sa stabileasca standarde foarte inalte de invatatura pentru cei mici, constienti fiind de faptul ca o educatie temeinica sta la baza formarii lor profesionale si nu numai. Insa, uneori, tind sa cada in panta alunecoasa a perfectionismului, sustin profesorii. Obtin astfel rezultatele opuse celor asteptate: in loc ca elevii sa fie mai studiosi, devin frustrati, stresati si se concentreaza mai mult pe note, decat pe acumularea cunostintelor si utilizarea lor in scopuri constructive.

Parintii trebuie sa inteleaga, spun profesorii, ca esecurile sunt constructive in dezvoltarea celor mici. Ori de cate ori gresesc un proiect sau iau o nota proasta, este o oportunitate pentru ei sa invete sa faca fata acestor esecuri, sa le "repare" si mai ales, sa nu le mai repete in viitor.  

Nu notele sunt cele mai importante

De foarte multe ori, notele reflecta nivelul de cunoastere a unui elev, insa nicidecum nu au importanta pe care parintii le-o acorda adesea, sustin profesorii. Acestia vaneaza intotdeauna notele bune, fara a se interesa daca micutul lor a invatat ceva din lectia respectiva sau doar a memorat-o pe dinafara si atat, de frica de a nu fi certat acasa, din cauza unei note mici. Invatatul inseamna mai mult decat note bune la scoala.

Cel mai important lucru pe care ar trebui sa il faca parintii este sa le deschida copiilor apetitul pentru cunoastere si sa transforme activitatea de a invata intr-o preocupare relaxanta si distractiva.  

Sa isi asculte cu mai multa atentie copiii

Profesorii si-ar dori ca parintii sa isi asculte cu mai multa atentie copiii, intrucat in vorbele lor se gasesc cuvinte intelepte si lucruri care ii pot ajuta sa isi cunoasca mai bine prichindeii. In fiecare cuvant pe care copilul il rosteste este o informatie pretioasa despre starea lui emotionala, preocuparile si grijile pe care le are.  

Sa ramana implicati in educatia lor

Parintii tind sa se preocupe mai mult de educatia copiilor in primii ani de scoala. Atentia privind educatia, notele si modul in care se descurca la scoala tind sa se diminueze pe masura ce cresc si incep sa devina mai independenti. Pierd contactul cu dirigintii sau profesorii, iar copilul face cam ce doreste la scoala.

Parintii nu mai au control asupra educatiei lor, nu ii mai indruma in procesul educational, insa au intotdeauna grija sa mentina standardele ridicate in privinta invataturii. Parintii ar trebui sa tina legatura constant cu dirigintii de clasa si sa se intereseze periodic de problemele cu care copiiii se confrunta la scoala, indiferent de natura lor.  

Profesorii sunt si ei oameni

Multi parinti au impresia ca profesorii sunt niste robotei care lucreaza zi si noapte, fara intrerupere. De asemenea, au pretentia sa fie disponibili oricand si, in niciun caz, sa nu lipseasca vreodata de la ore. Profesorii le reamintesc acestora ca sunt oameni si ca, atunci cand trebuie sa lipseasca de la ore, o fac din motive foarte bine intemeiate, nu din lipsa de interes aratata pentru meseria lor.  

Sa nu mai critice scoala si profesorii in prezenta copilului

Daca parintii vor ca micutii lor sa iubeasca scoala si invatatura, ar trebui sa fie atenti la modul in care vorbesc despre acestea in preajma copiilor. De multe ori, spun profesorii, copiii vin la scoala si justifica faptul ca nu si-au facut temele sau ca nu au invatat lectia folosind argumente auzite in familie: "oricum, scoala nu e buna de nimic", "si cu, si fara scoala, trebuie sa ai noroc in viata ca sa ai succes", "scoala nu te ajuta sa reusesti in viata, ci banii".

Cu astfel de idei in minte -"imprumutate" din discutiile parintilor cu prietenii sau apropiatii - motivatia copiilor pentru invatat devine aproape nula.  

Tu cat de important crezi ca este sa te implici in activitatile scolare ale copiilor? Crezi ca profesorii din ziua de astazi mai sunt motivati sa-si faca meseria? Cunosti vreun exemplu in care copiii nu invata nimic la ore din cauza profesorilor dezinteresati sau nepregatiti? Spune-ne povestile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Scoala copii Probleme scoala copii Profesori copii Note copii

Articole recomandate

Citeste si despre