Trucuri prin care iti faci copilul sa doarma toata noaptea

/ / Modificat: 2019-05-21
Trucuri prin care iti faci copilul sa doarma toata noaptea

Copilul se trezeste de cateva ori pe noapte, iar tu mai mult nu dormi? Este scenariul in care se regasesc majoritatea parintilor. Din fericire, exista cateva trucuri care vor face ca bebelusul tau sa doarma linistit toata noaptea. Si tu odata cu el.

Sa faca bebelusul sa doarma noaptea este o provocare pentru multi parinti, in special in primele saptamani dupa nastere.

In definitiv, este normal ca bebelusul sa se trezeasca de cateva ori pe noapte pana incepe sa isi formeze o rutina de somn. Iar pentru dezvoltarea acestor aptitudini esti responsabil tu ca parinte. Doar atunci veti evita problemele pe termen lung.

Iti vom dezvalui in continuare cateva strategii simple, dar eficiente cu ajutorul carora il poti face pe copil sa doarma o noapte intreaga fara sa se trezeasca din ora in ora, astfel ca si tu sa te poti odihni.

Da-i putin lapte inainte de a-l adormi

Inainte de a-l pune la somn, verifica daca copilului ii este foame si hraneste-l. Fie ca il alaptezi sau il hranesti cu biberonul, e important sa ii astamperi foamea inainte de a-l culca. In felul acesta vei sti si ca motivul trezirii in timpul noptii nu poate fi atribuit necesitatii de a se hrani. Aseaza-l in patut si vei vedea ca va adormi mai usor si va dormi mai mult.

Distreaza-l

Este absolut normal ca micutii sa nu vrea sa mearga la culcare atunci cand vine ora pentru somn. Stabileste insa o rutina distractiva, care sa il ajute sa recunoasca momentul cand trebuie sa se culce.

Citeste-i o poveste, petrece cateva minute cu el, jucati-va un ultim joc inainte de somn. Poti crea un tablou cu imagini care sa ilustreze activitatile pe care trebuie sa le feceti inainte de culcare: joaca, spalat, o poveste si somn.

Pune-l la culcare devreme

Probabil te gandesti ca daca il pui sa se culce devreme, te va tine apoi treaz toata noaptea. Experienta arata ca acei copii care se culca in jurul orei 20.00 dorm bine toata noaptea si se trezesc abia dimineata, dupa cel putin 10 ore de somn. De aceea, stabilirea unei rutine de somn inca din primele luni de viata ii va face ulterior mult mai simpla adaptarea la programul de gradinita si scoala.

Tine cont ca fiecare varsta are anumite caracteristici

Nou-nascutii, in general, raman treji, in liniste, pentru intervale de timp cuprinse intre 20 si 30 de minute. In jur de 3-4 luni, acest interval de timp va creste la aproximativ o ora. Cunoscand aceste informatii, vei sti cand este timpul sa schimbi bebelusul si sa-i dai lapte, astfel incat sa poata dormi linistit cat mai mult timp.

Evita sa-l stimulezi prea mult

Pentru un bebelus si chiar si pentru un copil de 2-3 ani, totul in jurul sau este o noutate si o sursa de stimulare a simturilor. Din acest motiv, cand vine timpul sa doarma, evita ca in campul sau vizual sa existe elemente care ii distrag atentia si care il impiedica sa stea linistit si sa se pregateasca de somn. Pregateste-i un spatiu relaxant, curat, cu o temperatura placuta si fara obiecte deosebit de colorate sau zgomotoase in jur. In acest fel, mintea lui se va putea relaxa intr-un timp scurt.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Somn Somn bebelusi Trucuri somn bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre