Motive pentru care sa nu-ti obisnuiesti bebelusul cu scutece. Ce beneficii aduce acest obicei

/ / Modificat: 2023-10-05
Motive pentru care sa nu-ti obisnuiesti bebelusul cu scutece. Ce beneficii aduce acest obicei

Scutecele, in special cele de unica folosinta, sunt nelipsite din viata multor parinti. Sunt foarte usor de utilizat si aduc un mare confort pentru parinti.

Cu toate acestea, faptul de a nu-ti obisnui bebelusul cu scutece are beneficii la care nu te-ai fi gandit.

Din momentul in care bebelusii se nasc, doctorii iti aduc bebelusul in salon, in scutec. Prin urmare acest lucru este normalizat si pentru multi parinti scutecele devin o necesitate. Insa bebelusii se obisnuiesc cu ele si cu greu vor renunta chiar si la vasta de peste doi ani. 

Unii experti in parenting si dezvoltare sustin ca este posibil ca bebelusii sa inceapa sa invete despre nevoile lor fiziologice de la o varsta foarte frageda si sa nu foloseasca scutece in prima lor etapa de dezvoltare.

Este insa adevarat acest lucru? Potrivit expertilor in dezvoltarea copilului, da, si este vorba de o tehnica numita igiena naturala a bebelusului. Aceasta se bazeaza pe permiterea bebelusului, de la o varsta frageda, sa isi expulzeze deseurile asa cum face un adult.

Desi necesita un antrenament al adultilor pentru a recunoaste semnalele pe care le transmite bebelusul inainte de a-si face nevoile, precum si o intelegere cu ceilalti adulti care au grija de copil, aceasta tehnica ii permite copilului sa nu se simta tot timpul inconfortabil din cauza faptului ca are scutecul murdar.

In plus, pe langa lipsa disconfortului resimtit de bebelus, acest obicei are si alte beneficii precum:  

1. Se stabileste o conexiune mai profunda cu bebelusul, in care inveti sa ii intelegi semnalele si il ajuti in timpul eliminarii.

2. Ii respecti fiziologia si, in acelasi timp, il impiedici sa faca din asta o practica obisnuita care il face sa se desparta cu greu de scutec. In plus, iti va fi mai usor sa-l inveti sa foloseasca olita.

3. Salvezi foarte multi bani, pe care i-ai da, in mod normal, pe scutece.

4. Ajuti mediul inconjurator prin reducerea consumului de scutece care au nevoie de foarte multi ani pentru a se degrada.

FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Bebelus Scutec Beneficii

Articole recomandate

Citeste si despre