Bebelusul stranuta mult. Este racit?

/ / Modificat: 2021-11-04
Bebelusul stranuta mult. Este racit?

Stranutul este adesea asociat cu racelile si alergiile. Cu toate acestea, nou-nascutii stranuta foarte des. Proaspetii parinti, mai ales cei care se afla la primul copil, se intreaba adesea daca stranutul bebelusului este semnul unei raceli. Iata ce trebuie sa stii despre stranutul la nou-nascuti si cand trebuie sa-ti faci griji.

Ce este stranutul?

Stranutul este expulzarea fortata, involuntara a aerului prin nas si gura. Orice iritant din nas poate declansa un stranut. Praful, piperul, aerul rece sau un virus pot declansa stranutul. Atunci cand stranutam, sunt implicati mai multi muschi: diafragma, muschii peretelui abdominal si toracic, muschii gatului si chiar muschii pleoapelor (motiv pentru care inchidem intotdeauna ochii atunci cand stranutam). Toti acesti muschi fac ca aerul sa iasa cu mai mult de 100 km pe ora.

Persoanele care sufera de anumite alergii (la praf, polen, par de animale...) stranuta, de asemenea, atunci cand intra in contact cu alergenul. Este o modalitate de a tine alergenii la distanta.

Exista si persoane care stranuta atunci cand sunt expuse la lumina, ceea ce se numeste stranut fotic.

De ce stranuta nou-nascutii?

Nou-nascutii si bebelusii pana la varsta de aproximativ sase luni respira doar pe nas. Deoarece nu pot respira pe gura, este esential ca nasul sa fie mentinut curat pentru ca acestia sa poata respira in mod corespunzator. De aceea, orice particula mica depusa acolo declanseaza un stranut. Este o actiune reflexa, care permite ca nasul sa fie mereu liber si deschis.

In timpul primelor ore de viata, stranuta adesea foarte mult, curatand astfel caile respiratorii de lichidul amniotic. Mai tarziu, mici urme de lapte, mucus, praf... ii vor face sa stranute. Acest stranut, care este foarte frecvent la nou-nascut, devine mai putin frecvent pe masura ce bebelusul creste si nu exista o perioada determinata (unii stranuta mult timp de cateva zile, altii timp de cateva saptamani). Nu exista nici un numar "maxim" de stranuturi pe zi. Daca acestea sunt sporadice (trece o perioada de timp fara sa stranute) si nu sunt asociate cu alte simptome, nu sunt motive de ingrijorare.

Cum stim ca bebelusul nu este racit?

Stranutul in mod izolat, fara alte simptome, nu este deloc ingrijorator. Mai mult, acestea sunt benefice, deoarece permit nasului sa se curete pentru a respira mai bine.

Cu toate acestea, trebuie sa fim vigilenti daca sunt prezente si alte simptome. Atunci cand un bebelus este racit, are mucus in nas si tuseste. De asemenea, este obisnuit ca bebelusii sa aiba febra atunci cand racesc si, uneori, pot avea dificultati de respiratie (vei observa acest lucru deoarece respira foarte repede, pieptul li se infunda si coastele le ies in afara). De asemenea, este destul de frecvent ca bebelusii sa refuze mancarea atunci cand sunt raciti.

Asadar, daca bebelusul prezinta, pe langa stranut, oricare dintre simptomele pe care le-am mentionat (febra, tuse, dificultati de respiratie), trebuie sa mergi cat mai rapid la pediatru.

In ceea ce priveste alergiile de mediu (polen, acarieni, etc.), care se pot manifesta, de asemenea, prin stranut, apar, de regula, la varste mai mari, dupa ce bebelusii sunt expusi la alergenul respectiv.

Rinita nou-nascutului

Uneori, bebelusii fac mult zgomot atunci cand respira, ca si cum ar fi raciti, dar fara prezenta mucusului, a tusei sau a febrei. Poate fi vorba de rinita nou-nascutului. Mucoasa nazala se inflameaza si ingreuneaza trecerea aerului, provocand zgomot in timpul respiratiei.

In aceste cazuri, se pot aplica cateva picaturi de solutie salina si/sau se poate creste umiditatea mediului. Nu se recomanda aspirarea, chiar daca exista mult mucus. In aceste cazuri este indicat sa se administreze solutie salina fiziologica. Consulta insa medicul inainte.

Sursa foto: pexels.com

Taguri Sanatate bebelusi Stranut copii

Articole recomandate

Citeste si despre