Bebelusii se nasc cu un strat alb pe piele. De ce nu ar trebuie sters imediat dupa nastere

/ / Modificat: 2018-12-28
Bebelusii se nasc cu un strat alb pe piele. De ce nu ar trebuie sters imediat dupa nastere

Natura este atat de inteleapta incat a creat o protecte suplimentara pentru bebelusul aflat in uter: acest strat, de consitenta grasa, de culoare alba, cunoscut sub numele de crusta sau vernix de lapte, protejeaza pielea copilului si il ajuta sa alunece pe canalul pelvian al mamei, in timpul nasterii.

Acest "sebum" acopera pielea bebelusului ca un impermeabil si serveste ca o bariera protectoare impotriva infectiilor in mediul uterin. Cand se naste, copilul este inca acoperit de acest strat si este, deseori, sters imediat dupa nastere.

Motive pentru mentinerea vernixului dupa nastere

Pediatrul Dr. Márcia Lika Yamamura explica faptul ca, dupa 40 de saptamani de gestatie, bebelusii tind sa aiba mai putin vernix. Dar, nu recomanda ca el sa fie curatat imediat dupa ce micutul vine pe lume. Aceasta sustine ca ideal este sa astepti 6 pana la 8 ore dupa nastere pentru a sterge vernixul, la prima baita.

Doctorul afirma, de asemenea, ca aceast strat asigura hidratarea si are proprietati regenerative pentru pielea bebelusului imediat ce se naste, oferind si protectie antibacteriana.

Exista, insa, recomandari si pentru a elimina "sebumul" imediat dupa nastere.

Sebumul dispare singur?

Da. Vernixul tinde sa dispara in 24 de ore de la nastere. De aceea, unele mame insista ca prima baie sa fie facuta doar dupa ce stratul de protectie al bebelusului dispare in mod natural.

Cu toate acestea, parintii ar trebui sa fie foarte atenti: lasarea copilului cu aceasta protectie pentru o lunga perioada de timp poate face rau, deoarece vernixul are un continut ridicat de umiditate care afecteaza pielea copilului, ducand la aparitia leziunilor si a infectiilor.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Bebelus

Articole recomandate

Citeste si despre