Se schimba culoarea parului bebelusului sau ramane aceeasi?

/ / Modificat: 2022-08-30
Se schimba culoarea parului bebelusului sau ramane aceeasi?

Pe langa culoarea ochilor, unul dintre primele lucruri la care se uita parintii atunci cand se naste un copil este culoarea parului. Este un aspect fizic al copilului care este strans legat de culoarea ochilor si, ca si culoarea ochilor, este posibil sa se schimbe in timp.

Culoarea parului bebelusului este determinata exclusiv de genele mostenite de la tata si de la mama. Mostenirea genetica este cea care defineste, in momentul conceptiei, daca copilul va fi blond, saten, brunet sau roscat.

Asa cum am mai spus, atat culoarea, cat si cantitatea si densitatea parului se pot schimba radical in primele luni de viata. Abia in jurul varstei de un an si jumatate pana la doi ani, parul copilului capata aspectul sau definitiv.

De ce se schimba culoarea parului copilului?

Ceea ce se intampla la copil este ca exista o pierdere fiziologica a parului. Parul prenatal cu care se naste un copil cade in primele luni de viata si ii creste un nou par. Uneori, culoarea parului cu care se naste copilul este aceeasi cu cea a noului par, dar alteori noul par are o culoare diferita. Desi se spune ca se schimba culoarea parului, in realitate se schimba parul cu totul, noul par avand o culoare difeerita.  

Celulele responsabile pentru culoarea parului sunt melanocitele, care produc melanina si care dau culoare pielii si irisului ochilor. Aceste celule sunt inca imature la bebelus, iar pe masura ce copilul creste, celulele se maturizeaza si dau culoarea parului. Acesta este motivul pentru care parul copiilor se inchide la culoare odata cu varsta. 

Culoarea parului va fi definita prin mostenire genetica si depinde de prezenta a doua tipuri de melanina: eumelaninele, responsabile pentru parul inchis, negru, saten, si feomelaninele, pentru parul blond si roscat. Combinatia celor doua are ca rezultat o culoare naturala a parului. O concentratie mai mare de eumelanina va da parului o culoare mai inchisa, in timp ce o concentratie mai mica va da o culoare mai deschisa.

Cand se schimba culoarea parului copilului

Asa cum am mentionat mai sus, parul cu care se naste un copil nu este permanent. Acesta cade in primele luni de viata. Uneori cade imperceptibil, alteori sub forma de smocuri, pe zone, partea expusa la cea mai mare frecare fiind prima care cade. In jurul a sase luni incepe sa creasca stratul final, desi densitatea si culoarea pot varia in continuare. Viteza de pierdere este variabila, putand dura luni de zile  sau uneori mai mult de un an.

In jurul varstei de un an si jumatate, culoarea parului va fi cat se poate de apropiata de ceea ce va fi pana la pubertate, cand are loc o noua mutare fiziologica, desi cel mai probabil parul se va inchide la culoare putin cate putin pe toata duara copilariei. 

Legile geneticii si culoarea parului

Ca si in cazul culorii ochilor, legile geneticii sunt cele care guverneaza. Legile lui Mendel, un set de reguli bazate pe transmiterea genetica de la parinte la copil, determina, prin mostenire genetica, ce culoare de par va avea un copil.

Parul de culoare inchisa este dominant fata de cel deschis la culoare. Altfel spus, culoarea parului este rezultatul unei combinatii de doua perechi de gene (cate una de la fiecare parinte). De exemplu: daca tatal are parul saten (AA dominant) si mama are parul blond (aa recesiv), copilul va avea cel mai probabil parul saten. Aceasta presupunand ca ambii au mostenire pura de la ambii parinti, deoarece daca exista o alela  blonda la tata, este posibil ca bebelusul sa o mosteneasca si sa aiba parul blond.

O alta pereche de gene care nu este rosie/roscata, determinata de feomelanina, se crede ca influenteaza, de asemenea, culoarea parului copilului. In acest caz, culoarea care nu este rosie este dominanta, iar cea rosie este recesiva. Daca bebelusul are doua copii ale alelei rosii, va avea parul roscat, o combinatie foarte rara.

Combinatia dintre aceste doua perechi de gene da nastere culorii parului uman in toate variantele sale. Asa se explica de ce exista, de exemplu, par blond, saten, roscat sau brunet, in atat de multe nuante diferite.

FOTO: pexels.com

Articole recomandate

Citeste si despre