Ce este angoasa lunii a opta si ce trebuie sa faci pentru a-ti linisti copilul

/ / Modificat: 2021-08-01
Ce este angoasa lunii a opta si ce trebuie sa faci pentru a-ti linisti copilul

Copilul tau obisnuia sa stea linistit in bratele altui membru al familiei si acum nici macar nu te lasa sa mergi singur la baie? Linisteste-te! Copilul tau este perfect normal.

Pentru multi parinti, transformarea prin care trece copilul in cea de-a opta luna de viata este un semnal de alarma. Comportamentul copilului pare sa se schimbe radical si pare de nerecunoscut. Nu mai vrea in bratele bunicilor sau al matusii si plange de fiecare data cand mama nu este langa el. Unii nici macar cu tatal lor nu vor sa mai stea.

In ciuda confuziei pe care aceasta schimbare de comportament o genereaza, angoasa de opt luni, cunoscuta si ca anxietatea de separare este o etapa normala a dezvoltarii emotionale si sociale a copiilor. 

Ce este angoasa de opt luni sau anxietate de separare?

Angoasa de opt luni sau anxietatea de separare este o piatra de hotar in dezvoltarea emotionala si sociala a copiilor. Denumirea vine de la faptul ca aceasta se instaleaza incepand cu luna a opta de viata, insa poate aparea oricand, pana la varsta de 18 luni a copilului.

Angoasa de opt luni este caracterizata printr-un sentiment de durere intensa pe care copilul o resimte in momentul in care figura sa principala de atasament (in principal mama) se indeparteaza de el.

In general, anxietatea apare atunci cand mama dispare din campul vizual al copilului. Acest lucru se intampla deoarece copiii isi petrec primele luni de viata, aproape in permanenta, alaturi de copil.

Anxietatea de separare apare in jurul varstei de 8 luni, deoarece bebelusii incep sa se recunoasca ca indivizi si sa inteleaga ca parintii lor sunt fiinte diferite de ei. Isi dau insa seama ca parintii sunt sursa lor de siguranta, afectiuni si ingrijire. Prin urmare, distantarea de parinti ii face sa se simta neajutoriati si nesiguri.

In plus, bebelusii nu au notiunea timpului dezvoltata si, pentru ei un minut, poate parea o eternitate la aceasta varsta. Din aceste motive, disparitia din campul vizual al copilului, chiar si pentru un minut, este perceputa de acesta ca un abandon. Acesta este si motivul pentru care copilul se linisteste rapid in momentul in care parintele reintra in campul lui vizual.

Cum sa-ti ajuti copilul sa treaca mai usor peste aceasta perioada

In primul rand, ca parinte, trebuie sa fii constient ca aceasta etapa este normala si necesara pentru dezvoltarea corecta a copilului. Apoi, este important sa mentii o atitudine grijulie si de intelegere fata de suferinta copilului.

In niciun caz nu trebuie sa crezi ca este un “capriciu” al copilului si sa nu-i acorzi atentie, deoarece nu vei reusi decat sa amplifici anxietatea.

Iata cateva sfaturi care te vor ajuta sa-ti ajuti copilul sa faca fata mai usor angoasei de 8 luni:

  • Cand pleci si iti iei ramas bun de la micut, fa totul simplu si scurt.

  • Planifica o rutina zilnica , astfel incat bebelusul sa poata anticipa evenimentele si acestea sa-i provoace mai putina suferinta.

  • Fii empatic cu bebelusul si ofera-i afectiune atunci cand acesta o cere

  • Promite-i doar ceea ce poti face cu adevarat. In niciun caz nu iti minti copilul ca lipsesti doar cinci minute, daca urmeaza sa lipsesti o ora sau mai mult.

  • Adapteaza-ti mesajele la nivelul de intelegere al copilului.

  • Fa repetitii inainte de a implementa schimbari bruste de rutina precum reintoarcerea la munca sau mersul acestuia la gradinitia.

  • Joaca-te cu copilul de-a v-ati ascunsele, utilizand o patura. Acest joc il va pregati pentru momentele in care vei fi nevoita sa pleci, cu adevarat, de langa el.

  • Asigura-l ca il iubesti si ca ii esti mereu alaturi, chiar daca nu sunteti impreuna.

Sursa foto: piqsels.com

Taguri Linistire plans copil Linistire copil anxios

Articole recomandate

Citeste si despre