Bebelusul isi suge degetul? Ce consecinte are acest obicei

/ / Modificat: 2023-01-29
Bebelusul isi suge degetul? Ce consecinte are acest obicei

Nu este neobisnuit sa vedem bebelusi si copii mici cu unul sau mai multe degete in gura. Pana la 50% dintre copiii de un an isi sug degetul mare. Unii parinti se straduiesc sa renunte la acest obicei sau sa il inlocuiasca cu un altceva. Altii il pun pe seama eruptiei dintilor si il lasa in pace.

De ce atat de multi bebelusi au acest obicei? De ce isi suge copilul meu degetul mare? Poate fi o problema?

Reflexe de cautare si de supt

Din momentul in care se afla in uter, bebelusii au capacitatea de a suge si nu este neobisnuit sa vedem bebelusi la ecografii care isi sug mana.

Bebelusii au mai multe reflexe, actiuni pe care le efectueaza in mod involuntar: reflexele de supt si de cautare sunt esentiale pentru hranire. Atunci cand i se atinge coltul buzelor sau obrazul, copilul isi intoarce capul in partea respectiva, indepartand coltul gurii si deschizand gura. Acesta este reflexul de cautare.

Iar atunci cand ceva le atinge partea din spate a limbii, incep sa suga; acesta este reflexul de supt. Acest reflex apare la varsta gestationala de 32 de saptamani, dar de obicei nu este complet dezvoltat pana la 36 de saptamani. Ambele reflexe dispar in timp (reflexul de cautare in prima luna si reflexul de supt la aproximativ trei luni).

Faza orala

In jurul varstei de 2 sau 3 luni, toti bebelusii isi duc mainile la gura. Un deget, doua... sau tot pumnul! Desi multi cred ca acest lucru se datoreaza dentitiei, adevarul este ca este un mod de a explora lumea.

Gura lor este foarte sensibila si o folosesc pentru a cunoaste mediul in care traiesc. Deci, mai intai isi sug mainile, iar mai tarziu isi vor suge picioarele. Atunci cand sunt capabili sa ridice obiecte, acestea vor merge direct in gura.

Si daca isi sug doar degetul mare?

Dupa cum am vazut, este normal ca bebelusii sa isi suga degetele. Este o alta etapa in dezvoltarea lor si le permite sa exploreze lumea. Cu toate acestea, unii bebelusi isi sug doar sau mai intens degetul mare, ca si cum ar fi o suzeta. Acestia il folosesc in momente de stres, pentru a se calma sau pentru a adormi.

Toti bebelusii au nevoie sa suga, unii mai mult decat altii. Suptul care nu are ca scop hranirea se numeste supt non-nutritiv. Bebelusii care sunt alaptati la cerere isi satisfac de obicei aceasta nevoie cu sanul; altii folosesc suzeta, iar altii isi folosesc propriul deget. Aceasta suptura le ofera placere si siguranta, ii relaxeaza.

Exista probleme pe termen lung cu suptul degetului mare?

De obicei, aceasta tendinta de a suge degetul mare dispare pe masura ce copiii cresc (intre 2 si 4 ani). Dar unii copii mai mari (chiar si adulti!) inca recurg la suptul degetului mare in momente de oboseala sau de stres.

Desi nu toti specialistii sunt de acord, majoritatea considera ca suptul degetului mare dupa varsta de 18 luni ar putea avea consecinte.

Aceste modificari ar putea fi reversibile daca obiceiul este intrerupt inainte de varsta de 3-4 ani sau inainte de eruptia dintilor permanenti. Este important de retinut ca modificarile vor varia in functie de intensitatea cu care copilul isi suge degetul: nu este acelasi lucru daca isi suge degetul energic tot timpul sau daca il lasa pasiv in gura in timp ce doarme.

FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre