Purtarea bebelusilor vara. Ce sistem alegem si cum facem fata caldurii

/ / Modificat: 2021-07-14
Purtarea bebelusilor vara. Ce sistem alegem si cum facem fata caldurii

Purtarea bebelusului creeaza o legatura aparte intre mama si copil. Cel mic se simte in siguranta la pieptul mamei, in timp ce ea are mainile libere si poate face si alte activitati. In sezonul cald, purtarea bebelusilor in sisteme trebuie sa se faca cu atentie si respectand niste reguli, pentru a evita supraincalzirea celui mic.

Fie ca esti mamica pentru prim oara sau nu, fie ca ai un bebelus de cateva luni sau un copil de doi-trei ani pe care iti place sa il porti in sistem, avem cateva sfaturi utile care sa faca experienta usoara si confortabila pentru amandoi.

Temperaturile ridicate de afara pot fi intimidante atunci cand ne gandim sa ne purtam bebelusul intr-un sistem special, din cauza ca ne putem supraincalzi. Vara nu trebuie, insa, sa renuntam la acest fel de a ne transporta copiii, ci doar sa avem grija la cateva aspecte.

Cele mai potrivite sisteme de purtare pentru vara

Daca alegem un port-bebe potrivit pentru sezonul cald, ne putem bucura in continuare de experienta minunata a transportarii bebelusului la piept.

Sistemul de purtare ergonomic (SSC)

Acest tip de sistem de purtare are avantajul ca poate fi folosit usor si rapid de catre oricine din familie, chiar si de catre tatici. Tot ce trebuie sa faceti este sa reglati bretelele, inchideti cataramele si sunteti gata de plimbare. Totusi, in functie de modelul de SSC, s-ar putea ca un astfel de marsupiu sa nu fie tocmai varianta ideala pe timp de vara. Daca tesatura este groasa, daca este inchis la culoare sau daca este un model in care copilul sta lipit de dumneavoastra, ar fi de preferat sa il evitati vara. Alegeti un sistem dintr-o tesatura usoara, dintr-un material natural si respirabil, intr-o culoare deschisa pe cat posibil. Daca copilul este mai mare de un an, il puteti purta la spate si veti evita supraincalzirea.

Sling cu inele

Acest system este de departe cea mai inspirata varianta atunci cand vine vorba despre purtatul bebelusului vara. Tesatura subtire si naturala este ideala pentru sezonul cald, iar multiplele variante de asezare a bebelusului, inclusiv pe sold, va scapa de contactul piele pe piele si de supraincalzire.

Este un sistem de purtare foarte versatil si nu ocupa mult loc in bagaj. In plus, il gasiti intr-o multime de variante de materiale si imprimeuri, inclusiv matase, care lasa pielea sa respire si este racoroasa. Aveti grija insa daca purtati copilul mult timp in sling, mai ales in pozitii care va solicita musculatura de pe o singura parte a corpului, pentru ca puteti avea dureri serioase, mai ales daca bebelusul este mare.

Sling cu inele pentru apa

Pentru vacantele la mare si nu numai, un sling cu inele special conceput pentru apa este alegerea ideala. Acesta este confectionat dintr-un material similar cu al costumelor de baie, care se usuca repede, facandu-l ideal pentru prima vacanta la mare cu bebelusul. Puteti chiar sa intrati in apa impreuna sis a aveti, totusi, mainile libere.

Acest tip de sling este foarte util mai ales daca aveti si alti copii mai mari de care trebuie sa aveti grija. Cel mic poate chiar sa doarma in sling, sa intrati in apa cu el sau sa va plimbati dimineata si seara pe plaja, avand grija sa il protejati de soare. Se pune foarte usor si ocupa extrem de putin loc in bagaj, dar trebuie sa tineti cont si ca aveti nevoie de o varianta de rezerva pana cand se usuca.

Wrap elastic

Acest tip de sistem de purtare este ideal atunci cand aveti un nou-nascut sau un bebelus de cateva luni. Insa cat de potrivit este el in sezonul cald? In functie de legatura pe care alegem sa o facem, pot veni chiar si trei straturi de material peste spatele bebelusului, ceea ce duce la supraincalzire, indiferent cat de subtire ar fi materialul.

Daca totusi alegeti un astfel de wrap pentru a purta bebelusul vara, alegeti unul dintr-un material natural si subtire (bumbac, bambus, canepa, in) si alegeti o legatura care sa fie intr-un singur strat de material pe spatele copilului. Gasiti pe internet o multime de tutoriale sau va poate consilia orice vanzator dintr-un magazin specializat.

Cum sa porti copilul fara sa sacrifici propriul confort

Indiferent ce sistem de purtare ati alege, trebuie sa mai tineti cont de cateva aspect:

Orice sistem de purtare, oricat de subtire ar fi, presupune contact direct intre mama si copil, iar corpul nostru degaja caldura, la fel si al copilului. Incercati sa va imbracati cat mai subtire, atat pe voi, cat si pe cel mic atunci cand il purtati. Alegeti materiale naturale si subtiri si folositi un scutec de bumbac pe care sa il puneti intre voi si copil.

Daca este posibil, este de preferat sa purtati copilul pe sold sau pe spate vara.

Protejati pielea bebelusului cu o crema cu factor ridicat de protectie solara, mai ales manutele si picioarele, care sunt expuse in timpul purtarii. Evident, nu uitati de o sapca sau palarie care sa ii protejeze capul de razele puternice ale soarelui.

Daca bebelusul este alaptat exclusiv, faceti pauze pentru a-l alapta sau alegeti o pozitie de purtare care sa permita acest lucru, pentru a va asigura ca se hidrateaza. Daca bea deja apa, luati tot timpul cu voi o sticluta cu apa pentru el.

Purtatul bebelusului in sistem creeaza o conexiune deosebita intre mama si copil, indiferent de anotimp. Daca este prima vara alaturi de bebelusul vostru, mergeti la un magazin specializat pentru a alege cel mai potrivit sistem de purtare, in functie de varsta si greutatea copilului. Tineti cont ca unor bebelusi se poate sa nu le placa sa fie purtati de la inceput. Nu-l fortati pe cel mic sa stea in sistem daca nu vrea, dar nici nu abandonati din start. Se poate obisnui pe parcurs si poate incepe sa ii placa sa fie plimbat in acest fel.

Foto: Piqsels

Taguri Purtare piept bebelusi Purtare corecta bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre