Plimbarea bebelusului iarna: Cand este prea frig sa il scoti afara

/ / Modificat: 2023-12-22
Plimbarea bebelusului iarna: Cand este prea frig sa il scoti afara

In lunile de iarna, in afara de faptul ca trebuie sa induri intuneric si temperaturi inuman de reci, trebuie sa faci fata si provocarii de a iti tine copilul ocupat si de a-l distra; sa iesi afara la joaca sau la plimbare este o activitate minunanta atat pentru nou nascuti cat si pentru adulti, dar ce se intampla cand temperaturile sunt cu mult sub zero grade Celsius. Mai poti oare sa iti scoti bebelusul afara sa ia o gura de aer?

Copiii, in special bebelusii, sunt mai sensibili la schimbarile de temeratura spre deosebire de adulti; pentru ca nu sunt la fel de capabili ca oamenii mari sa isi regleze temperatura corpului, copiilor le poate scadea temperatura corpului mai usor, devenind hipotermici. Nou nascutii mai cu seama, sunt predispusi la hipotermie din cauza cantitatilor reduse de grasime subcutanata si a faptului ca le lipseste abilitatea de a tremura, sustin specialistii in pediatrile.

Asta inseamna ca esti indreptatita sa iti faci griji daca ar trebui sau nu sa iti scoti bebelusul afara cand temperaturile de afara ingheata totul bocna. Vestea buna insa este ca poti totusi sa te plimbi cu cel mic prin parc chiar daca sunt multe grade cu minus, atat timp cat faci asta in mod responsabil, protejand mogaldeata.

Cum trebuie sa imbraci bebelusul

Pentru a te asigura ca cel mic nu simte frigul, dar si in cazul tau, este important sa respecti regula imbracarii in straturi; nu exagera insa astfel incat sa il supra incalzesti, pentru ca si supra incalzirea poate fi periculoasa pentru bebelusi.

Regula generala este sa iti imbraci micutul adaugand un strat suplimentar fata de ce ai avea tu nevoie ca sa te simti confortabil. Daca tie iti este bine intr-o bluza cu maneca lunga, cel mic ar trebui sa aiba un body cu maneca lunga si inca ceva pe deasupra.

Daca iesiti afara sa il plimbi in carucior, adauga o paturica calduroasa peste bebelus

Si daca copilul este mai mare, in afara de pantaloni caldurosi si o haina groasa de iarna, nu uita de manusi, fular si caciula pentru ca partile corpului cele mai vulnerabile in fata frigului sunt mainile, urechile si barbia.

Nu uita ca bebelusul nu ar trebui sa poarte haine groase atunci cand se afla in scaun in masina, pentru ca centura nu il va cuprinde cum trebuie si ar putea sa fie in pericol in cazul unui accident.

Ghidul temperaturilor

Gerul este o problema atunci cand temperatura scade sub zero grade. Poti sa iti scoti bebelusul afara, chiar daca este asa frig, insa nu ar trebui sa zaboviti prea mult la plimbare.

Daca afara sunt -7 grade, este mai bine sa nu iesiti; ai grija sa iei in considerare si factori precum vantul atunci cand verifici temperaturile de afara, pentru ca daca bate vantul, gerul se simte cu mult mai napraznic pe pielea bebelusului.

Cand stati in casa, temperatura ideala ar trebui sa fie intre 21 si 23 de grade Celsius; nu uita de faptul ca bebelusul nu ar trebui sa aiba paturi (sau orice altceva) in patut pentru ca acest lucru creste riscul aparitiei sindromului mortii subite a nou nascutului. Daca totusi iti faci griji ca micutului tau ii este frig noaptea, cea mai buna recomandare este sa investesti intr-un sac de dormit pentru el.

Daca decizi sa scoti copilul afara, urmareste cu atentie semnele de mai jos:

In cazul hipotermiei:

  • tremuratul (nu uita ca bebelusii nu tremura)
  • dificultati de vorbire
  • respiratie superficiala
  • puls scazut
  • somnolenta sau un nivel scazut de energie
  • confuzie si pierdere a memoriei
  • lesin
  • piele inrosita si rece (in cazul bebelusilor)

In cazul degeraturilor:

  • piele rece la atingere
  • senzatie de amorteala
  • piele rosie, alba sau cu tenta albastruie
  • piele ca de ceara

Oricare din aceste semne ar trebui sa te faca sa contactezi de urgenta pediatrul sau sa te prezinti la camera de garda pentru atentie medicala.

Alte sfaturi daca decizi sa te aventurezi afara cu cel mic in toiul iernii

Asigura-te ca ai un kit de urgenta in masina care sa contina paturi, lanterna, batoane de cereale, apa si ca masina are rezervorul aproape plin si functioneaza in buna stare;

Incalzeste masina inainte de a pleca si protejeaza pielea copilului, dar si a ta cu creme si lotiuni hidratante

In concluzie, poti sa iesi afara cu cel mic la o plimbare, chiar si atunci cand temperaturile scad, insa nu zabovi prea mult in frig si pastreaza-ti vigilenta carcteristica.

  • Foto: Pexels

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Bebelus Ingrijire bebelus iarna Plimbare bebe iarna

Articole recomandate

Citeste si despre