Jocuri si jucarii pentru copiii de 9 pana la 12 luni

/ / Modificat: 2017-10-01
Jocuri si jucarii pentru copiii de 9 pana la 12 luni

Incepand cu varsta de 9 luni, copilul devine mai independent si mai liber. Acesta incearca sa se deplaseze (de-a busilea, sprijinindu-se de mobilier sau incercand sa faca primii pasi in jurul varstei de un an) ca apoi sa exploreze intreaga camera in care se afla.

In jurul varstei de 1 an, micutul incepe sa foloseasca obiecte pe post de diferite unelte, poate sa-s i foloseasca mainile si degetele, astfel ca are o mai buna dexteritate in majoritatea actiunilor pe care le desfasoara si totodata si in timpul jocului.

Incepe sa fie mult mai atras de jocurile interactive, mai complexe decat pana acum. De asemenea reuseste sa imite cu succes diferite actiuni pe care le observa la mama lui, spre exemplu isi duce la ureche diferite obiecte imitand vorbitul la telefon. Isi imbunatateste abilitatile fizice si mentale in rezolvarea diferitelor probleme (stie ca trebuie sa ridice capacul de pe o cutie de carton pentru a gasi jucaria ascunsa de mama in interior).

Incetul cu incetul reuseste sa inteleaga si sa recunoasca dupa nume diferite persoane si obiecte familiare. Maturarea sistemului nervos, are ca efect dobandirea unor noi abilitati fizice, mentinerea echilibrului in ortostatism (sugarii au forta musculara necesara ridicarii in picioare, insa acest lucru poate fi stapanit corespunzator doar dupa maturarea completa a centrilor echilibrului), mersul sau ridicarea unor greutati.

Jucarii pentru copiii de 9 luni

Jucariile pentru impins pot fi folosite incepand cu aceasta varsta deoarece stimuleaza dezvoltarea sistemului muscular si osos, perfectioneaza mersul si cresc forta musculara.

Se pot utiliza pentru inceput obiecte mai mari din material textil care pot fi destul de usor de mobilizat, ca apoi sa se incerce impingerea unor obiecte mai grele (dupa varsta de 1 an si jumatate, copilul poate sa-si impinga propriul carucior).

Miscarile de tractiune sau de mobilizare in sens invers a diferitelor obiecte, se perfectioneaza doar la varste mai mari, acestea necesitand o buna stapanire a mersului si echilibrului, precum si o forta musculara crescuta.

Nu toti copiii dobandesc aceste abilitati fizice in aceelasi timp, lucru care nu trebuie sa-i ingrijoreze pe parinti, unii copii invatand sa mearga in jurul varstei de 1 an si jumatate. Cu toate acestea daca dupa aceasta varsta nu reuseste sa se ridice si sa meraga singur, este recomandat sa se consulte un medic specialist pediatru.

Jucariile pentru impins pot fi folosite incepand cu aceasta varsta deoarece stimuleaza dezvoltarea sistemului muscular si osos, perfectioneaza mersul si cresc forta musculara. Se pot utiliza pentru inceput obiecte mai mari din material textil care pot fi destul de usor de mobilizat, ca apoi sa se incerce impingerea unor obiecte mai grele (dupa varsta de 1 an si jumatate, copilul poate sa-si impinga propriul carucior).

Jucarii pentru copiii de 1 an

In jurul varstei de un an cartile devin tot mai atractive pentru copil, astfel ca acesta va incerca sa rasfoiasca o carte cu desene colorate si va asculta cu mare placere o poveste citita de mama sau de bunica la culcare.

Jucariile care ii ofera posibilitatea de a cladi gramezi de diferite feluri, este pe placul majoritatii copiilor de acesta varsta, acesta adora sa aseze cuburi unul peste altul, incercand de fiecare data o alta tehnica.

Joaca in nisip are are mai multe beneficii. In primul rand ii ofera copilului sansa de a se juca in aer liber, sporeste creativiatea prin folosirea unor unelte (galetuse, lopetele sau greble) si nu in ultimul rand ofera posibilitatea interactiunii cu alti copii care se joaca in aceelasi loc.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Jucarii bebelusi Importanta jocului Jucarii bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre