Sfaturi pentru cresterea armonioasa a bebelusului tau: de la educarea familiala la nutritia corecta

/ / Modificat: 2013-09-17
Sfaturi pentru cresterea armonioasa a bebelusului tau: de la educarea familiala la nutritia corecta

Sa fii mamica este minunat, trairi unice si de neegalat le vei experimenta in noua meserie. Insa statutul de mama vine si cu multe responsabilitati. Un start bun in a fi mama determina un viitor bun al copilului tau. El are nevoie de atentie sporita din partea ta inca din burtica. Ingrijirea puiului tau din primii sai ani de viata isi pune amprenta asupra dezvoltarii lui ulterioare.

Pentru ca bebelusul tau sa creasca armonios, trebuie sa te asiguri ca ii oferi o educatie buna si o alimentatie sanatoasa. Primul pas pentru a atinge ambele scopuri este alaptarea. Hranindu-se cu lapte de la tine, sugarul isi va primi toti nutrientii necesari unei dezvoltari sanatoase si armonioase, dezvoltandu-i-se astfel si sistemul imunitar.

Medicii pediatri recomanda alaptarea exclusiva in primele 6 luni. Apoi, poti incepe diversificarea bebelusului tau, lucru care nu inseamna neaparat ca nu il mai poti alapta. Mancarea trebuie sa fie usor de digerat pentru micut, cum ar fi, de exemplu, piureurile de fructe (excluzand citricele in primul an).

Alimentele noi trebuie introduse pe rand, astfel incat puiul tau sa se poata obisnui cu ele. De asemenea, este bine sa fii atenta la reactiile bebelusului fata de diversele alimente si sa consulti un doctor in cazul in care constati ca ceva nu este in regula.

O crestere armonioasa a copilului inseamna si o atitudine parentala echilibrata. Acest lucru inseamna sa nu exagerezi cu dragostea si cu protectia, dar nici sa lasi micutul sa le simta lipsa. Exista acum un program menit sa le ofere sprijin mamicilor: Sanatate pentru Mame si Sugari – SAMAS. Acest program are drept scop promovarea  sanatatii materne, avand drept parteneri egali: Fundatia Crucea Alba, organizatia umanitara Crucea Rosie filiala sector 6, compania Nutricia.

Daca simti ca ai nevoie de o consiliere perinatala, de sfaturi in plus, acum ai si ocazia de a apela la astfel de sfaturi specializate. Asistentii din cadrul programului SAMAS te pot ajuta in toate problemele si nevoile de dupa sarcina. Pentru inceput, poti apela la Asistentii SAMAS incepand cu luna februarie 2014, doar in Bucuresti.

Astfel, poti invata cum sa alaptezi corect, poti primi sfaturi specializate despre cum sa-ti ingrijesti sugarul, despre alimentatia acestuia si tot ceea ce tine de sanatatea fizica si emotionala a puiului tau.

Dar nu doar bebelusii au nevoie de atentie si de protectie, ci si mamele. In cadrul programului SAMAS, asa cum sugereaza si titlul, personalul specializat are grija de mamici prin abordarea unor subiecte precum: ingrijirea mamei, nevoile psiho-emotionale si fizice ale mamei si recuperarea abdo-perineala dupa nastere. Mai mult, programul implica si consiliera parentala, in care este implicat si tatal, astfel incat amandoi sa aveti grija de micutul vostru.

Cu siguranta vrei sa ii oferi bebelusului tau cea mai buna ingrijire. Nu uita ca o mama informata inseamna o mama si un copil sanatosi. Pentru mai multe informatii, poti accesa site-ul www.programsamas.ro.

Programul SAMAS - Sanatate pentru Mame si Sugari este un proiect prin care Fundatia Crucea Alba pentru Servicii de Sanatate Materna, organizatia umanitara Crucea Rosie Filiala Sector 6 si compania Nutricia isi propun sa vina in sprijinul viitoarelor si proaspetelor mame din Romania. Programul SAMAS intentioneaza sa formeze specialisti in educatia perinatala si nutritia mamei si a copilului si sa ofere sprijin mamelor in adoptarea unor decizii pertinente, de la conceperea copilului pana la varsta prescolara.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre