Organele genitale ale copilului: cum sa le ingrijesti corect pentru a preveni infectile

/ / Modificat: 2022-02-04
Organele genitale ale copilului: cum sa le ingrijesti corect pentru a preveni infectile

Igiena bebelusului este un subiect pe care parintii il discuta adesea cu medicul pediatru. Desi poate parea simplu, schimbarea corecta a scutecului si curatarea organelor genitale ale bebelusului pot fi o adevarata provocare.

In primele cateva saptamani de viata ale bebelusului schimbarea scutecului trebuie facuta foarte des (de cel putin 8 ori pe zi). Nou-nascutii au asa-numitul reflex gastrocolic, prin care elimina adesea scaune in timp ce mananca sau imediat dupa ce mananca. In plus, nou-nascutii urnineaza foarte des. Prin urmare acestia trebuie schimbati des si au nevoie de ingrijire. Aceasta ingrijire difera insa de la fete la baieti. Iata ce trebuie sa stii.

Cum sa cureti organele genitale ale unei fete

Pentru a evita infectiile, trebuie sa curatam fetele din fata in spate (de la vulva la anus). Acest lucru va impiedica murdarirea vulvei cu fecale.

Fetele nou-nascute au adesea urme de vernix caseosa intre faldurile labiilor; nu este necesar sa o indepartezi. De asemenea, este obisnuit ca in primele cateva zile de viata sa existe multe scurgeri vaginale, uneori chiar o mica menstruatie, din cauza hormonilor luati de la mama.

In timpul igienei este important sa cureti bine fesele si coapsele bebelusului, apoi sa usuci foarte bine zona inainte de a-i pune scutecul.

In ultimii ani exista o crestere a sinechiei vulvare la fete. Aceasta este o aderenta intre labiile mici care apare de obicei inainte de pubertate, cel mai frecvent intre 6 luni si 6 ani. Cauza nu este clara, dar poate fi creata de utilizarea crescuta a servetelelor, de iritarea zonei scutecului, precum si de nivelurile scazute de estrogen din corpul copilului. Prin urmare este recomandat sa acorzi o importanta deosebita igienei genitale.

Astfel, de fiecare data cand copilul are scaun este de preferat sa-l speli la fundulet cu apa si sapun si sa-l usuci foarte bine cu un prosop moale, din bumbac. Evita, pe cat posibil, folosirea servetelelor.

Cum sa cureti organele genitale ale baietilor

Atat fetele, cat si baietii au tendinta de a urina imediat ce este scos scutecul. Prin urmare, este indicat sa tii scutecul inainte de a-l scoate complet. Muta penisul si testiculele in sus pentru a curata intreaga zona, inclusiv scrotul, fesele si coapsele. Usuca bine zona inainte de a pune un scutec curat.

Practica retragerii fortate a preputului (faimoasa "tragere") este puternic descurajata. Fimoza este fiziologica (majoritatea bebelusilor o au si este normala) si va disparea pe masura ce copiii cresc (pana la 80% dintre ei o pot retrage pana la varsta de patru ani).

Este important sa cureti bine zona pentru a preveni infectiile, dar nu este necesar sa fortezi preputul sa se retraga.

Cum poti evita eruptia cutanata provocata de scutec

Eruptia cutanata este o iritatie a pielii care apare in zona acoperita de scutec. Pielea se inroseste, pot aparea rani si, uneori, se suprainfecteaza, indiferent ca este vorba despre fete sau baieti. Iata cateva indicatii de care sa tii cont pentru a preveni eruptia cutanata: 

  • Schimbarea frecventa a scutecelor. Ideal este sa lasi bebelusul fara scutec timp de cateva minute pentru a aerisi pielea.
  • Curata cu grija pielea la fiecare schimbare de scutec, cu apa calduta si sapun special pentru bebelusi. Foloseste servetelele umede doar cand nu esti acasa.  
  • Usuca foarte bine pielea bebelusului dupa curatare.
  • Aplica o crema de bariera, cum ar fi o crema pe baza de apa, care sa protejeze pielea bebelusului de umezeala din scutec. Pudra de talc, candva folosita pe scara larga, nu este recomandata.

FOTO: pixabay.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre