Ochelarii de soare pentru bebelusi si copii

/ / Modificat: 2010-07-01
Ochelarii de soare pentru bebelusi si copii

Ochelarii de soare pentru bebelusi si copii reprezinta o necesitate mai ales in zilele caniculare. Pe timp de vara, protectia solara este foarte importanta pentru cei mici. Pe langa hainute potrivite si crema de protectie solara cu factor peste 30, bebelusul are nevoie si de protectie pentru ochi.

Cum alegem ochelarii de soare

Daca alegi sa-ti iei bebelusul cu tine in concediu la mare sau la munte, trebuie sa stii ca daca nu ii cumperi ochelari de soare, ii expui ochii efectelor nocive ale razelor ultraviolete. Lumina reflectata de nisip sau apa poate produce arsuri grave la exteriorul, dar si la interiorul ochiului. Nu astepta sa-l vezi pe cel mic lacrimand, scarpinandu-se la ochi sau cu ochii umflati.

Gandeste-te ca radiatia UV venita direct de la soare are acelasi efect pentru retina ca flama unui aparat de sudura. De aceea, grabeste-te sa-i cumperi bebelusului ochelari de soare special conceputi pentru el, un accesoriu care nu are legatura neaparat cu moda, ci cu mentinerea starii de sanatate a copilului.

Mare atentie si la ceea ce alegi. Nu orice produs existent pe piata iti va proteja eficient bebelusul de razele ultraviolete. Va trebui sa cauti o pereche de ochelari de calitate. Pentru a merita sa-i cumperi, ochelarii de soare pentru bebelusi ar trebui sa respecte urmatoarele conditii:

  • sa fie special conceputi pentru copii, cu protectie 100 % UVA si UVB

  • sa nu aiba componente metalice sau parti ascutite cu care cel mic sa se poata rani

  • sa fie usor de purtat si sa nu alunece usor de pe nas

  • sa aiba un design interesant si o culoare atragatoare

  • sa fie rezistenti la apa si la rugina

  • sa aiba un sistem de prindere care sa protejeze vederea laterala. Cel mai potrivit mod de prindere al ochelarilor pentru bebelusi si copii este banda cel cu banda elastica.

  • sa fie rezistenti la socuri

  • sa fie recomandati/avizati de oftalmologii pediatri

  • sa aiba de preferat lentilele polarizate (care elimina si stralucirea de pe suprafetele plane)

Daca adultii trebuie sa poarte ochelari cu protectie UV pe tot timpul anului, de ce nu ar fi valabil acest lucru si pentru bebelusi? Copiii in general petrec mai mult timp afara la joaca decat adultii. De aceea ar putea avea chiar mai multa nevoie de protectie. Pentru copilasii care poarta ochelari de vedere exista modele speciale de ochelari de soare cu dioptri.

Puteti gasi ochelari de soare pentru copii in magazinele adresate celor mici sau la magazinele care comercializeaza ochelari (Chicco, Mothercare, Du pareil au meme, Pixel, Miniblu, Optiblu). Preturile variaza intre 30 si 80 de lei. Inainte de a achizitiona o perche de ochelari pentru bebelusi si copii, interesati-va in legatura cu toate aspectele mentionate mai sus. Ganditi-va ca ochelarii de soare de proasta calitate cumparati de la negustori ambulanti de pe strada pot face mai mult rau decat bine. Acest lucru e valabil atat pentru copii cat si pentru adulti.

Ochelarii cu un design amuzant si cu lentilele colorate in negru nu asigura protectie impotriva razelor ultraviolete. Culoarea inchisa a lentilelor mareste expunerea la razele UVA/UVB deoarece determina o marire a pupilei, astfel incat radiatiile intra in ochi in cantitate mult mai mare.


Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre