Ingrijirea bebelusului, cum faci fata sfaturilor celor din jur?

/ / Modificat: 2011-02-15
Ingrijirea bebelusului, cum faci fata sfaturilor celor din jur?

Din momentul in care ramai insarcinata si pana tarziu in copilaria micutului tau vei fi bombardata din toate partile de sfaturi, recomandari si indrumari de la cei din jur.

Bunica, prietena, nasa, fina sau pur si simplu vecina, fiecare dintre ele au cate o idee despre cum e mai bine sa cresti si sa ingrijesti bebelusul. Cum faci fata sfaturilor nedorite si cum le respingi intr-un mod diplomat?

De ce simt nevoia oamenii sa ofere sfaturi fara sa li se ceara acest lucru?

Asadar, din momentul in care anunti ca esti insarcinata vei fi indrumata si antrenata in adevarate "cursuri" despre simptome de sarcina, alaptat, schimbat scutece, alimente bune sau nocive, tratarea racelii si chiar in probleme de educare si disciplinare ale copilului.

Pe langa sfaturi, ei mai au tendinta sa isi exprime ingrijorarea cu privire la diverse probleme de dezvoltare si crestere ale lui: "vai, da de ce nu mananca carne?". "dar de ce sta cu buzita bagata inauntru", "nu e normal sa stea cu piciorusele asa", "nu ti se pare ca se uita crucis?" etc.

Majoritatea celor care se aventureaza in a te ghida in cresterea bebelusului sau in rezolvarea unor probleme de sanatate sunt bine intentionati. O fac fie pentru ca te iubesc si tin foarte mult la tine, fie pentru ca ei au trecut prin aceleasi situatii si stiu cum merg treburile. Insa tie iti cam ies peri albi de la atatea "intentii bune", sfaturi si recomandari din partea lor.

Sfaturile neavizate si siguranta copilului

Cu toate ca toti sunt bine intentionati si vor sa ajute, ai grija pentru ca multe dintre ele pot fi periculoase. Nu garanteaza nimeni ca daca pui micutului malai copt/fierbinte intr-un prosop pe piept pentru a trata guturaiul nu il pui in pericol sau nu ii agravezi mai mult afectiunea decat sa o ameliorezi.

Remediile babesti pe care le primesti cel mai adesea sunt si unele dintre cele mai periculoase. Atentie, daca ele functioneaza la adulti sau la unii copiii nu inseamna ca merg si pentru micutul tau. Fii reticenta in a da crezare si vot de incredere tuturor recomandarilor pe care le primesti din jur. Ori, daca unele dintre ele iti par plauzibile, verifica-le intotdeauna cu pediatrul copilului sau cu prietene ori cunostinte care sunt in domeniul medical.

Alteori insa, aceste sfaturi si indicatii pot fi cu adevarat utile, niste recomandari la care nu s-a gandit nici macar pediatrul. Poti primi sfaturi pretioase pentru tratarea diverselor afectiuni sau in corectarea unor probleme de comportament, la care si medicul sa ramana surprins cat de bine functioneaza.

Expertii sustin insa ca cele mai multe persoane care isi ofera sfaturile fara a li se cere o fac din nevoia de a-si impune propriul stil parental si altora, pe care ei il considera ca fiind cel mai bun.

Medicii sustin ca inainte sa puna in aplicare o recomandare neavizata medical, parintii sa analizeze bine sfatul si, daca nu au posibilitatea sa o verifice la un medic, sa se gandeasca daca are sens din punct de vedere medical sau nu.

Cum sa refuzi sfatul cuiva in mod diplomat?

Nu stii cum sa reactionezi sau sa refuzi politicos sfaturile celor de jur? Iata cateva metode care functioneaza fara a rani sentimentele respectivei persoane in vreun fel:

  • "Voi intreba medicul daca bebelusul are voie sa faca asta, El stie cel mai bine ce e sigur pentru copil"

  • "Bun sfat! Multumesc, o sa ma gandesc serios la asta"

  • "Multumesc mult! Apreciez ingrijorarea ta pentru micutul meu!"

  • "Multumesc, chiar este un sfat bun!" - si zambeste fara a spune daca il vei pune sau nu in practica.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Ingrijire bebelus Crestere copil

Articole recomandate

Citeste si despre