Este bine sa folosesti zgomotul alb pentru calmarea copilului?

/ / Modificat: 2019-01-10
Este bine sa folosesti zgomotul alb pentru calmarea copilului?

Cu unsprezece ani in urma, s-a nascut fiul meu. Am citit intr-o carte ca atunci cand plange si nu poti sa-l adormi, poti folosi zgomotul unui uscator de par, al unui robot de bucatarie sau al unui televizorul, mai exact un canal nereglat. Se numeste "zgomot alb" si multi copii se linistesc atunci cand il aud.

Cativa ani mai tarziu, a aparut ipoteza ca din cauza acestui zgomot bebelusii nu mai primesc stimuli si creierul se blocheaza.

Ei bine, aceasta este intrebarea: Este sigur sa folosesti "zgomotul alb" pentru calmarea copilului?

Ce este zgomotul alb si de ce functioneaza?

Zgomotul alb are particularitatea de a fi un sunet in care toate frecventele sunt la acelasi volum, fara a se extinde asupra celuilalt. Aceasta inseamna ca atunci cand asculti un volum suficient, restul sunetelor inconjuratoare sunt anulate si persoana sta intr-un fel de izolare fonica, auzind doar zgomotul alb.

Cand un copil care plange asculta, incet- incet se opreste din plans, se calmeaza si, in unele cazuri, chiar adoarme.

Acum, de ce se intampla acest lucru, nu este clar deloc. Dupa primele cercetari, care au avut loc, in urma cu aproximativ 30 de ani, a fost mentionata asemanarea dintre zgomotul alb si sunetul pe care un copil il poate auzi in uterul matern.

Dupa cercetari amanuntite, s-a spus ca aceasta izolare fonica se intampla pur si simplu si ca bebelusul, in absenta stimulilor, se relaxeaza. 

Am recomandat aceasta metoda si nu stiu daca am facut bine

Ca asistent medical si tata, trebuie sa marturisesc ca am folosit-o de mai multe ori. Fara sa gaseasc o cale sa-l calmez, am pornit robotul de bucatarie de mai multe ori si de fiecare data a dat rezultate. S-a oprit din plans si a adormit.

Dar apoi am primit un articol dintr-o revista (nu era un studiu stiintific) si in al doilea paragraf era scris: nu il folositi, este periculos, poate provoca probleme de dezvoltare la copii.

Cand citesti ceva de genul asta, ce faci? Nu mai recomazi si le spui parintilor ca, desi pare sa functioneze, este mai bine sa nu o faca din aceste motive.

O intrebare des intalnita

zgomot1

A fost o dezbatere pe Facebook intre mame si eram intrebat despre zgomotul alb: unele il foloseau si nu aveau sentimentul ca era ceva rau, iar altele au citit undeva ca nu este o metoda buna de a linisti copilul.

M-am gandit ca inainte de a raspunde, ar trebui sa verific daca exista studii care sa apere o teorie sau alta, parintii sa fie informati si sa actioneneze in consecinta.

Ce spun dovezile stiintifice

Intr-un studiu publicat in iunie 2017, s-au comparat doua strategii care sa ajute la calmarea crampelor copilului: leganatul sau zgomotul alb pana cand au adormit. Astfel, s-a apelat la 40 de bebelusi cu varsta de o luna, care au avut mai multe crize de plans.

S-a observat ca cei care erau linistiti cu zgomot alb au ajuns sa planga mai putin in timpul zilei si sa doarma mai mult pe timpul noptii. In concluzie, acest zgomot alb functioneaza mai bine decat leganatul.

Un alt studiu publicat in decembrie 2016 a facut uz de zgomotul alb ca o distragere a atentiei,  in timpul vaccinarii. Un numar de 75 de bebelusi prematuri au fost impartiti in doua grupuri. Intr-unul s-a ascultat zgomotul alb cu un minut inainte de vaccinare si pana la un minut dupa vaccinare. In celalalt grup, micutii au fost intepati in acelasi timp, fara zgomot alb.

Atunci cand s-a cuantificat durerea, 67,6% dintre copiii din grupul de zgomot alb au avut dureri moderate. Ei au concluzionat ca zgomotul alb este o strategie buna si a sugerat ca este o modalitate interesanta de a afla cum functioneaza si in ce cazuri poate fi folosita.

Intr-un alt studiu, in decembrie 2014, au fost testate trei strategii in timpul unei proceduri dureroase: mama tinand copilul in brate, mama tinand copilul in brate si auzind zgomotul alb si copilul aflat in pat, cu zgomot alb.

Bebelusii care au tipat mai putin, erau cei din ultimul grup: cei care se aflau in pat si au auzit zgomote albe in timpul interventiei, urmati de cei care erau in bratele mamelor si au auzit zgomotele albe, si in cele din urma a cei care erau in brate fara a auzi zgomotele albe.

Este bun zgomotul alb?

Este posibil sa te gandesti la urmatorul lucru: "Daca un copil se linisteste cand aude zgomotul alb, este pentru ca se sperie si din acest motiv nu reactioneaza".

Nu s-au gasesit dovezi care sa sustina aceasta afirmatie, asa ca, am ajuns la unul dintre cele mai vechi studii, din ianuarie 1990, cand s-a crezut ca bebelusii s-au linistit, pentru ca zgomotul seamana cu sunetul pe care l-au auzit in uter.

S-a folosit un esantion de 40 de bebelusi, cu varsta cuprinsa intre 2 si 7 zile si s-au format doua grupuri, de cate 20 de micuti. In timp ce unii au ascultat zgomot alb pentru a vedea de cat timp au nevoie pentru a adormi, ceilalti au ramas in legan fara sa auda nimic.

80% dintre copiii din primul grup au adormit dupa primele 5 minute, in timp ce numai 25% din ceilalti au facut acest lucru in aceasta perioada. In plus, dupa monitorizarea pulsului bebelusilor a reiesit ca in momentul expunerii la zgomot alb ritmul cardiac nu a crescut, asa cum ar fi de asteptat.

Se stie ca zgomotele intense ii sperie, ii fac sa secrete cortizolul (hormonul de stres) si se mareste ritmul cardiac. Dar, zgomotul alb nu pare sa produca acest efect, deoarece copiii se "ratacesc" prin zgomotul acela, inchid ochii, ritmul cardiac scade si adoarm.

Pe sobolani nu i-a ajutat sa se dezvolte corect

Unele studii cu sobolani si zgomote albe au aratat ca exista o dezvoltare a creierului mai slaba atunci cand sunt supusi acestui sunet.

Cel mai recent este din ianuarie 2017 si s-a observat ca o expunere zilnica, de doua ore, la zgomotele albe scade densitatea neuronala a corpului genicular medial, adica, afecteaza modul in care sobolanii isi indreapta atentia spre auzul diferitilor stimuli externi.

Si atunci?

Stii ca zgomotul alb mascheaza sunetele mediului si copilul este lipsit de stimuli auditivi. Acest lucru, despre care multi spun ca este rau, nu pare sa aiba in vedere comportamentul micutulot si pulsul lor: bebelusul se relaxeaza si adoarme (logica imi spune ca atunci cand un copil este stresat nu doarme, dar plange din ce in ce mai mult).

Totusi, faptul ca lasi micutul fara stimuli ii poate afecta capacitatea de a auzi si de a invata din mediul inconjurator, pentru ca fiind scufundat in zgomotul alb, nu aude nimic altceva. Un copil expus zgomotului prea multe ore pe zi ar avea, probabil, probleme serioase in intelegerea sunetelor.

Utilizarea zgomotului alb se recomnada in spitale, pentru pacientii cu probleme la inima, deoarece reusesc sa aiba un somn mai linistit.

Intre a avea un bebelus pe care il tii in brate si plange foarte rau si unul linistit prin ascultarea zgomotului alb cateva minute, cea mai buna este a doua varianta.

Cu datele furnizate, fiecare mama si fiecare tata poate sa ia in considerare ceea ce este mai bine si sa actioneze in consecinta.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre