Cum alegem sistemul de monitorizare pentru copilul nostru?

/ / Modificat: 2016-08-01
Cum alegem sistemul de monitorizare pentru copilul nostru?


 

Sistemele de monitorizare pentru copii sunt o inventie destul de recenta. Aceste sisteme iti ofera posibilitatea sa iti faci treburile pe care le ai in casa si in curte fiind insa in permanenta la curent cu ceea ce se intampla cu copilul tau.

Cu ajutorul sistemului de monitorizare poti afla imediat cand copilasul plange si te cheama in ajutor, iar in cazul unui monitor video, poti urmari vizual ce face copilul.

Exista cateva caracteristici importante pe care trebuie sa le avem in vedere cand achizitionam un asemenea dispozitiv de monitorizare.

Exista sisteme ce se alimenteaza numai la priza, sau sisteme mobile, la care alimentarea, cel putin pentru unitatea parentala se face cu acumulatori si care ofera o mobilitate mai buna.

Distanta pe care sunetul este transmis intre unitati variaza intre 100 si 330 m in camp deschis.



Aceasta distanta de transmitere este calculata intotdeauna in camp deschis si se reduce evident in casa, in functie de structura peretilor (lemn, caramida, beton) Cele mai performante monitoare din punct de vedere al distantei de transmisie sunt monitoarele digitale, care transmit pe benzi de frecventa intre 800 MHZ sau 2.4 GHz. Mare atentie in cazul achizitionarii unui monitor din SUA, acestea transmit pe frecventa unor firme de telefonie mobila si te poti trezi cu ANRC-ul in inspectie (pentru perturbarea transmisiei telefonice in zona).

Noile generatii de sisteme digitale au tot felul de functii speciale, cum ar fi: lampa de veghe, masurare si afisare temperatura si umiditate, transmisie bidirectionala (tip walkie-talkie).



O categorie aparte, extrem de utila in cazul proaspetelor mamici aflate la primul bebelus sau al mamicilor cu bebelusi nascuti prematur, sunt sistemele de apnee. Aceste dispozitive au un senzor special care se monteaza sub salteluta si care detecteaza miscarile respiratorii ale micutului.

Daca bebelusul nu respira 20 secunde, alarma suna si puteti interveni in timp util pentru a-l resuscita. Pentru cele care au trecut deja prin experienta primelor luni ale carierei de mamica, cred ca e familiara experienta trezirii de nenumarate ori pe noapte pentru a verifica daca bebe respira (independent de numarul de treziri obligatorii pentru alaptare). Din punctul de vedere al linistii sufletesti a proaspetei mamici, acest tip de monitoare merita nota 10.



Ultimele sosite pe piata sunt videofoanele. Iarasi trebuie sa acorzi atentie tipului de tehnologie folosit de acestea: analogica sau digitala, pentru ca un videofon analogic transmite imagini si sunete la o distanta in camp deschis de maxim 100 m, iar un videofon digital poate transmite la distante de pana la 300 m in camp deschis.

Videofoanele au si ele functii speciale cum ar fi: vedere in infrarosu-utila pentru monitorizarea nocturna, iesire AV pentru a vedea copilul si pe ecranul mare ale televizorului, posibilitatea de monitorizare simultana a mai multor incaperi din casa prin montarea unor camere video adiacente.



In concluzie, pasii de urmat in alegerea unui sistem de monitorizare ar fi urmatorii:

• Tipul locuintei: la bloc, opteaza penru un monitor analogic (pentru ca nu ai nevoie de o raza mare de actiune), iar la casa alege intotdeauna unul digital, pentru a nu avea surprize).

• Varsta copilului: pentru nou-nascut prima optiune ar fi monitorul de apnee de tip Angelcare, sau monitor audio, iar pentru copii mai mari monitor audio, eventual bidirectional sau videomonitor.

• Bugetul alocat si raportul calitate pret: ideal ar fi sa poti testa produsul in casa ta si ulterior sa-l achizitionezi pentru a nu risca sa fii atrasa de un pret mic si sa te alegi cu un produs care nu este util sau nu poate fi folosit.

Produsele din imagini pot fi comandate pe site-ul www.erfi.ro.


Articol oferit si recomandat de:

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre