Ce sa faci si ce sa nu faci cand bebelusul este agitat

/ / Modificat: 2019-03-11
Ce sa faci si ce sa nu faci cand bebelusul este agitat

Ingrijirea bebelusului este cel mai important aspect din viata unei mamici. Mai ales cand bebelusul este agitat.

Ea trebuie sa acorde atentie tuturor semnelor pe care micutul le transmite pentru a-i intelege nevoile si a i le satisface. Cand copilul incepe sa fie agitat este primul semn ca ceva nu este in regula.

Iar cand ingrijesti un bebelus, unul dintre factorii de stress este plansul acestuia. Studiile au demonstrat ca persoanele care ingrijesc un bebelus, fie ca este vorba de mama, tata, bunici sau bone, imediat dupa auzirea plansului bebelusului prezinta o crestere a pulsului si a starii de alerta.

Aceasta reactie determina sa il ajute pe bebelusul neajutorat. Se pare insa ca numai parintii sunt “dotati” cu capacitatea de a-si linisti bebelusul agitat aproape imediat. Reactia este putin intarziata in cazul persoanelor straine.

Cand este agitat si plange, acesta comunica, de fapt, cu cei din jur. Poate transmite semnale precum foame, scutec ud, frig, cald, plictiseala, singuratate, durere sau boala. Bebelusii foloses un singur “cuvant”, plansul, insa, cu timpul, parintii isi dau seama de mesajele transmise de bebelus dupa intensitatea plansului, dupa sunetele scoase.

Un bebelus sanatos, cu varsta cuprinsa intre 2 si 12 saptamani, plange, in medie, doua ore pe zi. Daca plange mai mult de atat, inseamna ca este afectat de colici.

Imediat ce plange bebelusul, parintii incep sa se gandeasca: Ii e foame? NU! E ud scutecul? NU! Ii e frig sau cald? NU. Atunci probabil, e suparat ca l-am lasat singur in camera lui sa doarma. Si, minune, imediat dupa ce a luat copilul in brate, acesta se linisteste instantaneu si se opreste din plans. Daca s-a oprit din plans, inseamna ca nevoia bebelusului a fost satisfacuta. Cand plange din nou, e clar, trebuie reluata intreaga activitate amintita mai sus.

Daca tot nu se linisteste, este semn de durere sau boala. Alte semne ar putea fi febra, tuse sau probleme de respiratie, voma sau semne evidente de lovire/rana (picior sau mana prinse intre barele patutului, burtica umflata, ceva infasurat in jurul degetelor sau a incheieturilor etc.)

Citeste continuarea pe SFATULPARINTILOR.RO.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Bebelus agitat Ingrijire bebelus

Articole recomandate

Citeste si despre