Reflexul de gag la bebelusi

/ / Modificat: 2017-07-05
Reflexul de gag la bebelusi

Reflexul de gag este un mecanism de aparare al organismului si inseamna tendinta de a impinge mancarea afara atunci cand aceasta este aproape de caile respiratorii. La bebelusi, reflexul de gag apare adesea, in special in timpul diversificarii, si este total diferit de cel pe care il resimt adultii. 

La copii, reflexul de gag apare mai des deoarece punctul in care se declanseaza este situat mult in fata pe limba, comparativ cu adultii. 

Cum diferentiezi reflexul de gag de inec

Foarte important este insa sa se faca diferenta intre reflex de gag si inec. Desi micutii prezinta aproape aceleasi simptome, sunt doua reactii total diferite, inecul fiind foarte periculos. 

Bebelusii intre patru si sase luni au reflexul de a impinge cu limba orice mancare, motiv pentru care este indicat ca mamicile sa inceapa diversificarea dupa 6 luni si sa ii lase pe bebelusi sa manance singuri, pentru ca ei se pot autocontrola. 

Cercetarile au demonstrat ca bebelusii autodiversificati invata mult mai usor sa gestioneze reflexul de gag, deoarece ei sunt cei care detin controlul si isi pot da seama cand sunt in siguranta si cand nu. Astfel, odata ce au o reactie de reflex cand inghit prea mult, ei vor sti sa controleze data viitoare situatia pentru a scapa de aceasta reactie neplacuta.

Reflex de gag este o reactie fireasca si o parte importanta a procesului de invatare a copilului sa manance si alte alimente in afara de lapte. 

Mamicile trebuie, insa, sa deosebeasca inecul de reflexul de gag. Cand un copil se ineaca, el reactioneaza diferit. Daca un aliment blocheaza total sau partial caile respiratorii, copilul se albastreste/invineteste. Inecul este silentios, iar gagul este zgomotos, copilul se inroseste, tuseste, lacrimeaza, scoate mancarea afara sau chiar vomita. Cand caile respiratorii sunt partial blocate copilul incepe sa tuseasca, o reactie normala, aceasta fiind o metoda eficienta de eliberare a cailor respiratorii si un semn ca sistemul de aparare al organismului reactioneaza corespunzator.

Insa daca situatia nu se schimba, iar copilul nu mai poate respira si nici nu scoate niciun zgomot inseamna ca exista posibilitatea de inec. In aceasta situatie, mamicile trebuie sa puna in practica masurile de primul ajutor. 

Alte situatii in care apare senzatia de gag

Pentru a evita aceste situatii neplacute, diversificarea trebuie inceputa la momentul potrivit, dupa varsta de 6 luni. 

De asemenea, pentru a evita reflexul de gag este foarte importanta si pozitia bebelusului in timp ce mananca. Acesta trebuie sa fie pozitionat vertical, intr-un scaun de masa, si nu culcat sau in carucior ori scoica. Se intampla ca unii bebelusi sa aiba gag chiar si atunci cand isi baga mainile in gura, cand sug la san sau chiar si cand beau apa.

Cum eviti reflexul de gag

Atunci cand hranesti copilul cu biberonul trebuie sa ai grija ca gaura tetinei sa aiba o masura adecvata varstei, deoarece poate inghiti mai mult lichid deodata.

In momentul alaptarii trebuie sa gasesti o pozitie potrivita, cum ar fi bebelusul deasupra sanului.

De altfel, nu trebuie sa fortezi bebelusul sa manance mai mult decat are nevoie pentru ca este posibil sa vomite.

Ai grija ca in momentul in care hranesti copilul sa fie linistit, sa nu fie atras de alte lucruri cum ar fi televizorul. 

Copilul trebuie supravegheat de mama in timpul mesei si trebuie observat daca a pastrat mancare in gura. Daca se intampla acest lucru, in anumite pozitii aceste resturi pot sa-i intre pe caile respiratorii.

Ceea ce trebuie sa retii este ca reflexul de gag este o reactie absolut normala la bebelusi si nu trebuie sa te panichezi in momentul in care acesta apare. Trebuie sa ai incredere in copilul tau, sa il lasi sa gestioneze gagul si sa nu te sperii cand acesta apare. Acordarea increderii este cheia succesului in buna relationare cu bebelusul tau. Daca tu esti o persoana calma si bebelusul tau se va dezvolta armonios atat fizic, cat si cognitiv si va capata mult mai usor incredere in el.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Diversificare bebelusi Inec copii

Articole recomandate

Citeste si despre