Paste pentru bebelusi: retete usor de facut, ideale pentru diversificare si intolerante alimentare

/ / Modificat: 2025-08-19
Paste pentru bebelusi: retete usor de facut, ideale pentru diversificare si intolerante alimentare

Diversificarea este o etapa emotionanta si plina de intrebari pentru orice parinte. Pe langa fructe, legume sau piureuri, multi parinti se intreaba cand pot introduce pastele in alimentatia bebelusului si, mai ales, cum pot fi preparate acasa, simplu si sigur.

Pastele de casa sunt o optiune ideala, pentru ca stii exact ce contin si le poti adapta perfect la nevoile copilului tau, fie ca este la inceput de diversificare, fie ca are intolerante alimentare.

Cand pot fi introduse pastele in alimentatia bebelusului?

Conform recomandarilor generale, pastele pot fi introduse in jurul varstei de 6-8 luni, in functie de ritmul fiecarui copil si de planul de diversificare (clasica sau autodiversificare – BLW). Este important sa fie:

  • moi, usor de mestecat/gumit

  • din ingrediente sigure (fara sare, aditivi sau ou la inceput)

  • adaptate texturii potrivite varstei

Reteta simpla de paste de casa pentru bebelusi (6+ luni)

Ingrediente:

  • 100 g faina alba de grau (sau faina integrala pentru bebelusi mai mari de 8 luni)

  • 1 ou mic (optional, daca a fost deja introdus in alimentatie)

  • 1-2 linguri apa calduta (doar daca aluatul e prea tare)

Fara ou? Poti face reteta doar cu faina si apa – rezulta paste elastice, dar la fel de gustoase!

Mod de preparare:

  1. Pune faina pe blat, formeaza o adancitura si adauga oul (sau apa).

  2. Framanta bine pana obtii un aluat elastic si nelipicios.

  3. Acopera cu un prosop curat si lasa-l 20-30 minute sa se odihneasca.

  4. Intinde aluatul cu sucitorul pana devine subtire.

  5. Taie fasii fine sau mici patratele.

  6. Fierbe pastele in apa clocotita 3-5 minute, pana devin moi.

Poti congela aluatul taiat crud sau pastele fierte in portii mici.

Reteta pentru bebelusi cu intoleranta la gluten sau ou

Daca ai un copil cu intoleranta la gluten (boala celiaca sau suspiciune), trebuie sa folosesti fainuri alternative. La intoleranta la ou, oul se exclude complet.

Ingrediente:

  • 100 g faina de orez sau faina de porumb (sau mix fara gluten din magazine naturiste)

  • 2 lingurite de ulei vegetal

  • 2-3 linguri apa calduta

Mod de preparare:

  1. Amesteca faina cu uleiul si adauga apa treptat.

  2. Framanta pana obtii un aluat moale dar ferm.

  3. Lasa-l 15-20 de minute la odihnit.

  4. Intinde si taie dupa preferinta.

  5. Fierbe in apa clocotita 4-6 minute.

Poti adauga in aluat piure de dovleac, spanac sau sfecla pentru culoare si nutrienti.

Sfaturi utile de la specialisti:

- Pediatrii recomanda ca orice aliment nou sa fie introdus cu pauza de 3 zile, pentru observarea reactiilor.

- Nutritionistii incurajeaza pastele fara sare si cu fainuri integrale sau fara gluten, dar nu ca aliment de baza zilnic.

- Specialistii in diversificare recomanda taierea fina pentru BLW sau pasarea pastelor pentru bebelusii care nu mesteca bine.

Cum servim pastele?

  • Cu piureuri de legume: dovlecel, morcov, cartof dulce

  • Cu unt clarifiat (ghee) sau ulei de masline

  • Cu branzica de casa (dupa 7-8 luni) sau iaurt simplu

  • Cu pui sau peste fiert si maruntit (dupa 7 luni)

Pastele de casa sunt o optiune sanatoasa si usor de pregatit pentru diversificare. Le poti adapta usor pentru bebelusi cu alergii sau intolerante, folosind ingrediente simple si naturale. Cu o textura potrivita si o pregatire atenta, fiecare masa devine mai sigura, mai gustoasa si mai linistitoare atat pentru copil, cat si pentru parinte.

 

Foto: Freepik.com

Taguri Intoleranta gluten bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre