Cand vrei un desert rapid, gustos si 100 % potrivit pentru copii mici (de la 8-10 luni in sus, in functie de varsta si toleranta lor), aceasta idee de „crumble fals” e salvarea perfecta. Folosim doar 3 ingrediente pe care aproape orice mama le are in casa:
- Budinca gata facuta (de vanilie, ciocolata sau fructe – fara zahar adaugat pentru cei mici)
- Biscuiti simpli sfaramati (bebelusi: biscuiti speciali fara zahar/sare; copii 1+ ani: digestive, Petit Beurre sau orice biscuiti obisnuiti)
- Dulceata de zmeura (ideal fara zahar adaugat sau cu zahar redus; pentru bebelusi sub 12 luni poti folosi piure de zmeura proaspata/congelata fiarta 5 minute)
Timp preparare: 5 minute | Fara coacere | Portii: 2-4 portii mici
Reteta 1 – Crumble clasic in pahar (de la 10-12 luni)
Ingrediente (2 pahare mici):
- 200 g budinca de vanilie (fara zahar adaugat)
- 6-8 biscuiti simpli pentru bebelusi (sau 4 digestive daca copilul are >1 an)
- 4-5 linguri dulceata de zmeura (sau piure de zmeura fiart)
Mod preparare:
- Sfaramati biscuitii grosier (cu mana sau in punga) – textura trebuie sa fie ca un nisip gros, nu pudra.
- In pahare mici puneti un strat de budinca (2-3 linguri).
- Adaugati 1-2 linguri de dulceata de zmeura.
- Presarati generos biscuiti sfaramati.
- Repetati straturile daca paharul permite.
- Decorati sus cu un pic de dulceata si cativa biscuiti intregi (doar pentru copii care mesteca bine).
Rezultat: un desert cremos-crocant care arata ca un crumble adevarat, dar e gata in 5 minute si perfect de mancat cu lingurita.
Reteta 2 – Crumble „la cald” pentru zile racoroase (de la 12 luni)
Ingrediente aceleasi + 30 secunde la microunde
- Pregatiti la fel ca reteta 1 in boluri termorezistente.
- Puneti bolul 20-30 secunde la microunde (doar cat sa se incalzeasca usor, nu sa fiarba!).
- Budinca devine mai moale, biscuitii se inmoaie putin si dulceata de zmeura devine ca un sos cald – senzatie de desert de restaurant, dar ultra-simplu.
Ideal iarna, cand copiii vor ceva caldut si reconfortant.
Reteta 3 – Crumble „inghetata” pentru vara (de la 10 luni)
Ingrediente la fel, dar totul rece:
- Puneti budinca 1-2 ore la congelator pana devine semi-inghetata (ca o inghetata moale).
- Montati straturile la fel: budinca semi-inghetata + dulceata de zmeura + biscuiti sfaramati.
- Serviti imediat – e ca un parfait crocant si racoros.
Copiii il adora pentru ca e rece si are texturi diferite.
Adaptari in functie de varsta:
- 8-12 luni: folositi doar budinca fara zahar, biscuiti speciali pentru bebelusi si piure de zmeura fiart (fara dulceata cu zahar). Sfaramati biscuitii foarte marunt.
- 1-2 ani: puteti introduce dulceata cu zahar redus si biscuiti obisnuiti.
- 2-3 ani+: merge orice varianta, inclusiv cu bucatele mai mari de biscuiti pentru exersarea mestecatului.
Acest desert e o idee salvatoare cand:
- vrei ceva dulce, dar nu ai timp/chef sa coci
- ai ramas fara fructe proaspete
- copilul cere „ceva bun” la gustare sau desert dupa masa
Incearca-le pe toate trei – copiii le devoreaza in secunde si mereu cer „inca un pahar”!
Foto: freepik.com