Nou nascutul nu ia in greutate? Ce sa faci si cand sa te ingrijorezi

/ / Modificat: 2020-02-25
Nou nascutul nu ia in greutate? Ce sa faci si cand sa te ingrijorezi

O nutritie adecvata este esentiala pentru cresterea bebelusilor. Iata la ce sa fii atenta daca ai impresia ca bebelusul tau nu ia in greutate asa cum ar trebui.

Majoritatea copiilor alaptati la san iau in greutate conform unui pattern stabilit, cu conditia sa fie hraniti corespunzator si frecvent. Daca alaptezi, iar nou nascutul tau ia in greutate foarte incet si aproape imperceptibil, este posibil sa nu primeasca suficient lapte.

Ce spun statisticile despre luarea in greutate

Fiecare copil creste in ritmul lui, dar luarea in greutate tinde sa urmeze un anumit pattern.

Nou nascutii alaptati la san tind sa piarda pana la 10% din greutatea de la nastere in prima saptamana de viata. Greutatea pierduta va fi recastigata in mod normal in a doua saptamana.

Dupa primele doua saptamani pana la 3 luni - 3 luni si jumatate copilul ar trebui sa ia in greutate intre 28 si 30 de grame pe zi. Este normal ca unii copii sa ia in greutate mai repede, altii mai incet, neavand toti un metabolism identic.

Cand ar trebui sa te ingrijorezi

Atat timp cat stii ca iti alaptezi copilul de cate ori este nevoie si cat sanatatea sa este in parametri normali, o luare in greutate mai lenta nu ar trebui sa fie o problema. Totusi, daca problema persista, este posibil ca bebelusul sa nu suga cat trebuie sau ca laptele sa nu fie chiar atat de consistent cat ar trebui.

Daca nou nascutul nu ajunge la greutatea de la nastere dupa primele doua saptamani de viata si daca nu ia consistent in greutate in perioada urmatoare, posibilele cauze sunt:

- lactatie insuficienta sau alaptare incorecta

- alaptare insuficienta (in primele 6-8 saptamani, bebelusii ar trebui alaptati la intervale de 2-4 ore, zi si noapte, chiar si mai des, daca cer)

- il tii prea putin la san (nou nascutii ar trebui sa suga 8-10 minute din fiecare san, timp in care ar trebui sa te asiguri ca se hraneste si nu adoarme sau se joaca)

- durere sau disconfort la nivelul gurii, care pot impiedica bebelusul sa se hraneasca corespunzator; infectii.

Unii copii pot avea dificultati legate de atasarea la san. Acestea pot fi depasite, de cele mai multe ori, cu ajutorul pediatrului sau al unui consilier in alaptare.

Copiii nascuti prematur sau inainte de termen (inainte de 37 de saptamani) este posibil sa nu aiba forta sau energia necesare pentru a se hrani suficient; fiind mai micuti, este posibil sa fie mai somnorosi si sa oboseasca mai repede. De asemnea, bebelusii deshidratati sau cei care au icter se alimenteaza putin mai greu.

Bebelusii cu reflux, care scuipa sau vomita dupa alaptare, vor lua, de asemenea, mai incet in greutate. Ei nu doar ca elimina o parte din laptele inghitit, dar acidul gastric le poate provoca iritatii la nivelul gatului si al esofagului, ceea ce le creeaza disconfort la inghitire.

Ce sa faci cand observi ca bebelusul nu ia in greutate

Primul lucru si cel mai indicat cand observi ca micutul tau nu asimileaza cand il alaptezi este sa mergi cu el la medic. Acesta il va examina, il va masura si il va cantari, iar apoi iti va face recomandarile necesare. Printre acestea s-ar putea numara:

- verifica felul in care copilul se ataseaza la san; poti apela la o persoana cu experienta in alaptare, la medic sau la un consilier in lactatie

- alapteaza-l cat de des se poate - la 2-3 ore si ori de cate ori da semne ca i-ar fi foame sau sete; laptele matern se digera mai usor decat laptele formula, iar bebelusului tau s-ar putea sa i se faca foame mai des

- evita sa-i dai suzeta macar in primele 4-6 saptamani de viata; suzeta oboseste bebelusii, iar cand acestia sunt pusi la san nu vor mai trage laptele cu aceeasi forta

- asigura-te ca bebelusul nu adoarme la san; gadila-l in talpa, schimba-i pozitia cand pare ca il ia somnul, pune-l pe umar pentru a da aerul afara sau muta-l mai des de la un san la altul

- daca problema este consistenta laptelui matern sau cantitatea acestuia, apeleaza la metode pentru stimularea lactatiei (foloseste pompa de san intre alaptari, consuma alimente sau ceaiuri care stimuleaza lactatia)

- daca medicul va considera ca este necesar, vei suplimenta cantitatea de lapte a bebelusului tau cu lapte mamar extras cu pompa si stocat la frigider sau cu lapte formula.

Taguri Nou nascut Greutatea bebelusului Alaptare

Articole recomandate

Citeste si despre