Raul de altitudine la bebelusi: Semne, diagnostic si tratament

/ / Modificat: 2022-09-18
Raul de altitudine la bebelusi: Semne, diagnostic si tratament

Semnele maladiei de altitudine se suprapun cu celelalte afecțiuni, ceea ce face ca diagnosticul său să fie dificil.

Răul de altitudine la bebeluși se poate prezenta sub forma faptului că bebelușul pare vizibil inconfortabil și începe să vomite atunci când călătorește la munte sau la altitudini mai mari. Ar putea fi stresant pentru părinți să își vadă bebelușul în suferință sau disconfort. Afla mai multe despre cauzele, tipurile, semnele, diagnosticul, tratamentul și prevenirea răului de altitudine la bebeluși.

Ce cauzează răul de altitudine la bebeluși?

Boala de altitudine este un termen generic pentru un grup de simptome care ar putea apărea atunci când călătoriți într-un loc aflat la o altitudine mare. Este cunoscut și sub numele de "rău de munte".

Aerul din atmosferă exercită o presiune asupra pământului. Aceasta este cunoscută sub numele de presiune barometrică. Pe măsură ce ne ridicăm în altitudine, această presiune începe să scadă. Împreună cu presiunea, scade și nivelul de oxigen din atmosfera înconjurătoare.

Multiplele schimbări din atmosferă afectează organismul, provocând astfel rău de înălțime și făcând copilul să se simtă inconfortabil.

Este sigur pentru un bebeluș să viziteze zonele de mare altitudine?

Este sigur să călătoriți în locuri de mare altitudine odată ce bebelușul are mai mult de șase săptămâni. Puteți urma câteva precauții în timpul călătoriei.

Cereți acordul pediatrului înainte de a călători în locuri de mare altitudine. Aprobarea medicului este vitală dacă bebelușul a fost prematur, nu s-a simțit bine recent sau are o afecțiune medicală. Aceștia vă pot prescrie orice medicamente de urgență pentru răul de altitudine.

Dacă bebelușul are nevoie frecventă de oxigen suplimentar, adică necesită inhalarea de oxigen printr-un aparat sau o butelie, atunci este sfătuit să nu vizitați un loc la altitudine mare.

Bebelușii cu hipertensiune pulmonară, o formă de presiune ridicată în plămâni care cauzează niveluri scăzute de oxigen în sânge, ar trebui să se evite să fie duși în astfel de locuri.

Păstrați-vă copilul hidratat cu lapte matern și apă, odată ce ați respectat toate precauțiile și ați ajuns într-o regiune de mare altitudine. Hrăniți bebelușul cu mese mici, dar multiple pe zi, dacă ia alimente solide. Bebelușilor mai mici de șase luni trebuie să li se dea numai lapte matern.

Cum să ai grijă de un bebeluș care are rău de înălțime?

Puteți respecta următoarele metode simple pentru a ajuta copilul cu rău de altitudine să se simtă mai bine.

Hidratați-vă bebelușul cu lapte matern sau lapte praf. Dacă bebelușul este mai mare de șase luni, atunci îi puteți oferi înghițituri frecvente de apă.

Hrăniți copilul cu mese mici, dar frecvente, bogate în carbohidrați. S-a observat că pofta de carbohidrați tinde să crească la altitudini mari. Carbohidrații pot ajuta la furnizarea de energie suficientă organismului pentru a depăși răul de altitudine

Regiunile aflate la o altitudine mare sunt adesea reci. Îmbrăcați-vă copilul. Păstrarea căldurii poate ajuta copilul să se simtă mai bine.

Un bebeluș poate fi predispus la răul de altitudine chiar și atunci când este sănătos. Prin urmare, este esențial să cunoașteți variațiile răului de altitudine.

Tipuri de rău de altitudine

Boala de altitudine apare în diferite niveluri de severitate. În linii mari, este clasificat în trei sindroame diferite.

1. Boala acută de munte (AMS)

Aceasta este cea mai frecventă formă de rău de înălțime, dar este mai puțin severă. Bebelușii sănătoși pot avea, de asemenea, AMS.

2. Edemul pulmonar de mare altitudine (HAPE)

HAPE apare atunci când se acumulează lichid în țesuturile și spațiile de aer din plămâni. Acest lucru duce la afectarea schimbului de gaze și poate provoca insuficiență respiratorie. HAPE are simptomele AMS (enumerate mai târziu) însoțite de dispnee, tuse și slăbiciune. Suportul cu oxigen sau coborârea ar putea fi salvatoare.

HAPE este semnificativ mai puțin frecventă decât AMS. Bebelușii cu următoarele afecțiuni tind să fie mai predispuși la HAPE.

Infecții virale recente

Infecții recente ale tractului respirator superior

Hipertensiune pulmonară (tensiune arterială ridicată)

Probleme cu artera pulmonară și vena pulmonară

Defecte atriale și ventriculare (defecte cardiace)

Apnee obstructivă în timpul somnului

3. Edemul cerebral de mare altitudine

Edemul cerebral de mare altitudine este considerat cea mai severă formă de rău de altitudine, dar este și cea mai rară. Afecțiunea apare atunci când există un aflux de lichid și o umflătură a creierului din cauza nivelului scăzut de oxigen din aerul ambiant. Alături de toate simptomele AMS, HACE prezintă letargie profundă, somnolență, amețeli, confuzie și control muscular deficitar.

HAPE și HACE pot fi fatale și, de obicei, se sugerează o coborâre rapidă la o altitudine joasă. Deoarece AMS se poate agrava la HAPE sau HACE, este esențial să cunoașteți simptomele răului de altitudine la bebeluși.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Bebelus

Articole recomandate

Citeste si despre