7 evenimente importante din viata bebelusului si cand sa le astepti

/ / Modificat: 2018-04-12
7 evenimente importante din viata bebelusului si cand sa le astepti

Medicii pediatri utilizeaza repere de dezvoltare pentru a urmari dezvoltarea bebelusului in primul an. Este important sa cunosti si tu aceste repere, nu doar medicul tau. In felul acesta poti depista din timp, daca apare vreo problema cu bebelusul tau, iar medicul poate sa actioneze mai devreme si sa monitorizeze eventualele intarzieri de dezvoltare.

Acestea fiind spuse, trebuie sa reamintim ca fiecare copil are propriul ritm de dezvoltare. Daca nu a atins o anumita etapa sau nu detine inca o anumita abilitate la varsta mentionata aici, nu te panica, ai rabdare si nu-ti compara copilul cu alti copii. Ai incredere in propriul instinct. De cele mai multe ori parintii isi dau seama cand exista o problema. Discut-o imediat cu medicul pediatru.

Iata cateva din evenimentele importante din viata bebelusului tau pe care nu doresti sa le pierzi:

Primul contact vizual - in jurul varstei de 2 luni

In momentul in care iti dai seama ca bebelusul te poate "vedea", va fi una din acele "prime dati" interesante, pe care tu si micutul tau le veti experimenta impreuna. In afara de reconfirmarea legaturii cu bebelusul tau, aceasta conexiune spune multe si despre cat de mult a crescut micutul tau intr-o perioada atat de scurta. Primul contact vizual indica faptul ca dezvoltarea neurologica si capacitatea copilului de a comunica sunt pe drumul cel bun.

Primul zambet - in jurul varstei de 2 luni

S-ar putea sa fi vazut deja la copilul tau niste zambete schitate inainte de aceasta varsta. Dar pe la 2 luni zambetele copilului apar ca raspuns la actiunile tale si ale altor membri ai familiei! Bebelusul va zambi cand iti vede fata sau cand aude vocea tatalui sau vocea unui frate, de exemplu.

Spre deosebire de zambetele nou-nascutilor, care apar intamplator (atunci cand bebelusul doarme, de exemplu), aceste zambete reale sunt consecvente si deliberate, explica medicul pediatru Dr. Mark Gettleman. Mereu vei gasi noi modalitati de a-i smulge micutului tau un mic zambet!

Primele sunete (altele decat plansul!) - in jurul varstei de 2 luni

In jurul varstei de 2 luni bebelusul tau va incepe sa scoata si alte sunete, altele in afara de plansete, ragaituri si vanturi! Bebelusul tau poate incepe sa vocalizeze oricand intre primele cateva saptamani de viata si a doua luna, progresand de la suspine experimentale aleatorii si gangureli la sunete, care sunt de fapt indreptate spre jucarii, animale de companie, obiecte si oameni.

Acesta este primul mod de a vorbi cu tine. Vorbeste cu bebelusul tau si raspunde-i la fiecare sunet pe care il scoate. De exemplu, atunci cand gangureste in timp ce-l hranesti, intreba-l daca ii place micul dejun.

Primul ras - in jurul varstei de 5 luni

Rasul bebelusului tau va fi unul dintre cele mai incantatoare sunete pe care le vei auzi vreodata! Bebelusul tau va considera ca fiind amuzante o multime de lucruri. Asa ca profita si continua sa te joci cu el, sa-i vorbesti si sa interactionezi cu el! Fa fete amuzante, scoate sunete prostesti, danseaza pe o melodie plina de viata sau, atunci cand il schimbi, foloseste un scutec pe post de palarie. Va rade din plin la toate acestea.

Primul dinte - in jurul varstei de 6 luni

Nu-i asa ca dintii de bebelus sunt frumosi si micuti ca niste perle? De regula, primii dinti care erup sunt incisivii de jos. Bebelusul tau poate prezenta simptome ale aparitiei primilor dinti chiar inainte ca tu sa vezi ca iese prin gingie primul dinte.

Chiar daca exista doar un dinte, este timpul sa incepi cu igiena dentara a micutului. Cu primul dinte al bebelusului trebuie sa faci si prima vizita la dentist. Este o prima vizita cruciala; dentistul face evaluarea initiala si esti invatata cum sa ingrijesti corespunzator dintii copilului tau.

Primul pas - in jurul varstei de 9 pana la 12 luni

Iata un prim moment mare! Bebelusul incepe sa invete cum sa mearga! Il poti incuraja sa faca mai multi pasi tinandu-l de maini si lasandu-l sa mearga spre tine. Curand dupa aceea, trebuie sa te astepti ca bebelusul tau sa inceapa sa mearga prin casa - se va deplasa de la un mobilier la altul, tinandu-se de ce poate.

De asemenea se va bucura de un camion prins cu sfoara sau de o jucarie impingatoare, pe care sa o poata tine pe masura ce se deplaseaza. Nu-l pune intr-un premergator! Academia Americana de Pediatrie nu recomanda folosirea premergatoarelor, deoarece acestea pot intarzia de fapt dezvoltarea mersului, mai degraba decat sa ajute copilul sa invete cum sa mearga.

Primul cuvant - in jurul varstei de 12 luni

Primul cuvant al bebelusului (mai ales daca este "mama" sau "tata") este un moment de mandrie si uimire pentru orice parinte. De acum incolo vei auzi mai multe cuvinte de la copilul tau. Pentru a ajuta la dezvoltarea limbajului si a discursului copilului tau, nu rata nicio ocazie de a vorbi cu el si de a-i introduce cuvinte noi. In timpul baitei sau cand mananca, spune-i ce faci sau vorbeste-i despre jucaria sau mancarea din mana. In timp ce ii citesti o poveste, arata-i cu degetul, numeste si vorbeste-i despre obiectele din cartea ilustrata.

Sursa: smartparenting.com.ph

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Primii pasi Zambet bebelus Ras bebelus Primele cuvinte

Articole recomandate

Citeste si despre