5 lucruri surprinzatoare despre copiii gemeni pe care parintii trebuie sa le cunoasca

/ / Modificat: 2022-04-14
5 lucruri surprinzatoare despre copiii gemeni pe care parintii trebuie sa le cunoasca

Se spune că bebelușii sunt darul lui Dumnezeu și este pe bună dreptate. Uneori, fericirea crește atunci când părinții au gemeni și asta este ceea ce oamenii nu se așteaptă cu adevărat. Vestea buna este că rata nașterilor de gemeni a crescut semnificativ în ultimii ani. 

Rata de naștere a gemenilor este de aproape 2% din totalul populației, conform datelor din 2013 (33,7 la 1000 de nașteri). Cu toate acestea, părinții nu știu prea multe despre nașterea de gemeni și au percepții ciudate sau diferite despre copiii gemeni. Prin urmare, pentru a clarifica aceste concepții greșite, vă vom povesti cateva lucruri interesante despre copiii gemeni care ar putea sa va surprinda. 

Care este șansa de a avea gemeni?

Genetica joacă un rol imens în nașterea de gemeni la o mamă. Mamele care au peste 30 de ani au șanse mai mari să elibereze mai mult de un ovul la ovulație. Alți factori, cum ar fi înălțimea și dieta, joacă, de asemenea, un rol crucial. Femeile care sunt mai înalte au mai mult factor de creștere a insulinei care crește sensibilitatea față de ovare. De asemenea, acele mame care au consumat mai multe lactate (de aproximativ 5 ori mai mult decât în mod normal) au șanse să conceapă gemeni decât o mamă vegană, spune medicul consultant pediatru Dr. Simran Yadav.

1. Nu este necesar să existe un factor distinctiv

De obicei, oamenii cred că a avea gemeni înseamnă a avea copii identici, care au o structură, semne de naștere și alunițe similare etc. Totuși, acest lucru nu este adevărat, nu există o condiție necesară ca gemenii să aibă caracteristici identice. Aceștia pot avea și unele caracteristici diferențiatoare, cum ar fi unghiile de la picioare, culoarea sau prezența semnelor de naștere.  

2. Gemenii încep să interacționeze în uter în 14 săptămâni

Este adevărat că gemenii au o legătură specială unul cu celălalt, poate că nu este așa cum se arată în imagini, dar legătura se stabilește chiar din primele etape. Unii copii gemeni prezintă semne de interacțiune în pântecele mamelor. Acest lucru se poate întâmpla încă de la 14 săptămâni de sarcină și, prin urmare, îi face să aibă acea conexiune pentru totdeauna. Cu toate acestea, nu este necesar să se stabilească relația sau legătura doar în 14 săptămâni, poate dura ceva mai mult timp.

3. Sincronizarea joacă un rol important

În cazul gemenilor identici, un ovul se împarte în două părți, după care are loc fecundarea. Însă momentul împărțirii ovulelor determină dacă gemenii vor avea propriii lor saci și placente sau le vor împărți. Pot exista multe variații în funcție de momentul divizării ovulelor în uterul mamei. 

4. Un geamăn poate primi mai multă hrană

Există șanse mari ca, în cazul gemenilor identici, unul dintre copii să primească mai multă nutriție decât celălalt. Acest lucru se întâmplă deoarece placenta este împărțită de amândoi și unul are mai mult volum de sânge decât celălalt. Fenomenul se numește sindrom de transfuzie de la gemeni la gemeni. Acesta poate fi foarte periculos pentru sănătatea oricăruia dintre cei doi copii, deoarece poate cauza malnutriție la unul dintre cei doi copii, care ar putea duce și la deces. Din fericire, există tratamente disponibile pentru acest lucru, iar ecografiile frecvente pot ajuta la depistarea unor astfel de cazuri.

5. Gemenii identici au aproape același ADN

Un alt fapt foarte interesant despre gemenii identici este că ADN-ul lor se potrivește în proporție de aproape 99,9% în majoritatea cazurilor. Acest lucru poate duce la aceleași tipare cerebrale care astfel determină aceeași generare de IQ și același nivel de inteligență. Dar amprentele digitale și urmele dinților pot fi diferite chiar și după aceasta.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre