Nou-nascutul si animalul de companie

/ / Modificat: 2013-07-07
Nou-nascutul si animalul de companie

art_bebe_si_animalulRelatia dintre nou-nascut si animalul de companie se cladeste in timp, dar trebuie intitiata inca de dinainte de nasterea bebelusului. Animalutul trebuie pregatit pentru venirea acasa a bebelusului. In plus, trebuie luate toate masurile de siguranta pentru ca prezenta catelusului sau pisicii sa nu reprezinte un pericol pentru sanatatea noului membru al familiei!

Pregatirea animalului de companie

 

Vizita la veterinar


Animalul de companie trebuie dus la veterinar inca din timpul sarcinii. Daca nu esti atenta, acesta ti-ar putea pune in pericol sarcina. Este indicat sa-ti duci catelul/pisica la veterinar pentru un control de rutina sau vaccinari necesare.



Consulta-te cu medicul tau veterinar si pediatru. Este indicat sa apelezi la specialisti inaintea nasterii copilului, astfel incat sa ai timp sa rezolvi probleme din timp si sa stai linistita.
Cere ajutorul unui specialist in comportamentul animalelor in cazul in care animalul tau exprima frica si anxietate

Pentru a fi mai calm si pentru a scadea riscul de a fi agresiv si a musca copilul cand vine acasa, animalul trebuie sterilizat. Odata cu sterilizarea sau castrarea va avea si mai putine probleme de sanatate, incluzand si cu sistemul reproducator.

Dreseaza animalul!


Daca nu il ai de foarte mult timp, atunci asigura-te ca il dresezi si il faci sa te asculte pana cand se va naste bebelusul. Te poti gandi si la un program de training pentru imblanzirea cateilor, de exemplu.



Este important ca animalul sa iti raspunda la cateva comenzi de baza: vino, pleaca, stai jos, nu ai voie etc. In acest fel vei fi mai linistita ca atunci cand vei fi cu bebelusul acasa si acesta se va fi in preajma lui va raspunde la comanda de a nu se apropia sau de a se indeparta de cel mic.

Invata-l cu oamenii si cu copiii!


Animalul trebuie sa fie obisnuit cu prezenta oamenilor si in special a copiilor inainte sa aduci bebelusul acasa. Roaga prietenii cu copii sa vina in vizita pentru ca animalul tau sa se acomodeze cu ei.

Vorbeste-i despre viitorul bebelus!


Cat esti insarcinata este important sa-i vorbesti animalului despre viitorul bebelus. Daca i-ai ales deja numele atunci rosteste cat mai des numele lui pentru a se obisnui cu el.

Un alt truc este sa te dai pe burtica sau pe corp cu lotiune speciala de copii. Este indicat sa folosesti chiar produsele pe care le vei folosi pe pielea nou-nascutului. In acest fel animalul se familiarizeaza cu mirosul si nu va actiona agresiv cand va veni bebelusul acasa.

Acorda-i mai putina atentie inainte cu cateva saptamani de nastere!


Gelozia apare si la animale, nu numai la copii atunci cand apare un nou fratior. Si ea se poate manifesta foarte agresiv la animal. De aceea este important sa incepi sa te indepartezi usor de el inainte cu ceva saptamani de nastere. Nu ii mai dedica tot timpul liber pe care il ai la dispozitie si nu il mai rasfata chiar atat de mult.

Nu vei mai putea acorda la fel de mult timp dupa ce vei veni cu bebelusul acasa. Copilul iti va ocupa o mare parte din timp. Si daca nu obisnuiesti din timp animalul cu mai putina atentie, acesta ar putea reactiona violent cand il vei ignora.

"Adopta" o papusa-bebelus inainte de nastere!

Daca vrei sa vezi cam cum o sa se poarte animalul cu bebelusul care se va naste, poti face un mic test. Cumpara o papusa-bebelus si poarta-te cu ea ca si cum ai avea grija de un copil. Pe langa faptul ca vei putea observa ce reactii are animalul, il vei familiariza cu prezenta unei noi persoane in casa. Tranzitia va fi mai usoara pentru el dupa venirea bebelusului!


Blocheaza accesul catelului in anumite incaperi!


Sosirea copilului va impune limite in ceea ce priveste accesul animalului prin casa. Prima incapere care ii este interzisa este camera in care va sta copilul. Instaleaza portite sau bare de protectie in functie de inaltimea animalului pentru ca acesta sa nu reuseasca sa sara.


Obisnuieste animalul cu mirosul copilului inainte de a ajunge cu el acasa!


Inainte de a parasi spitalul, gaseste ceva ce are imbibat mirosul copilului precum paturica  si trimite-o acasa pentru a fi adulmecata de animalul tau de casa. Prin cunoasterea dinainte a mirosului copilului, animalul tau va fi pregatit atunci cand copilul va fi dus acasa.

Nu intra in casa cu copilul in brate!


acomodare_bebe_animalLasa pe altcineva sa tina bebelusul atunci cand intri pe usa casei. Animalul se asteapta sa fie
primit ca si pana atunci, cu imbratisari si multa atentie. Ai grija sa o faci si de data aceasta la fel. In caz contrar acesta s-ar putea simti neglijat si ar putea actiona violent asupra copilului. Relatia copilului cu animalul se cladeste in timp. Nu va trece foarte mult pana cand vor deveni cei mai buni prieteni!


Nu lasa niciodata copilul singur cu animalul!


Nu forta animalul sa stea in preajma copilului si supravegheaza-i mereu pe amandoi. Daca prima intalnire dintre animal si copil nu merge bine, nu forta nota. Asteapta o perioada, iar apoi incearca din nou.

  • Incurajeaza-ti animalul sa stea calm atunci cand esti cu copilul. Premiaza-ti animalul cu diferite bunatati pentru un comportament adecvat.
  • Nu neglija animalul dupa venirea nou-nascutului!
  • Trateaza in continuare animalul de casa cu multa afectiune. Fa-ti timp macar 5-10 minute pe zi doar pentru animalul tau, mangaie-l si joaca-te cu el.
  • Animalele sunt obisnuite cu rutina, iar daca programul lor le este schimbat, acestia devin iritati. De aceea asigurati-va ca ii oferiti atentia necesara.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Animal de companie copii Animale de companie

Articole recomandate

Citeste si despre