Lucruri pe care un pediatru nu le-ar face niciodata cu un nou-nascut, dar mamele le fac tot timpul

/ / Modificat: 2019-02-27
Lucruri pe care un pediatru nu le-ar face niciodata cu un nou-nascut, dar mamele le fac tot timpul

Cu toate cursurile pentru parinti, aplicatiile, cartile disponibile pentru ca acestia sa se informeze, pas cu pas, pentru cresterea copilului, tot sunt lucruri pe care le fac gresit.

Iata care sunt cele mai comune greseli pe care le fac proaspetele mamici si pe care pediatrii nu le-ar face niciodata.

1. Degetul in locul suzetei

suzi

Pediatrii nu vor recomanda niciodata ca bebelusul sa suga degetul pentru a se calma, atat timp cat exista suzeta. Dar sunt multe mamici care nu tin cont de acest lucru. Folosind suzeta sunt sanse mai mici ca acestia sa inghita germeni sau sa dezvolte un obicei la care va fi foarte greu sa renunte mai tarziu.

2. Citirea manualului pentru folosirea scaunului de masina inainte de nasterea copilului

CNN scrie ca exista parinti care asteapta pana in ultima clipa pentru a cumpara un scaun de masina pentru nou-nascutul lor. Si nu se deranjeaza nici macar sa citeasca manualul scaunului dupa ce il cumpara. Majoritatea pediatrilor stiu ca acestia au nevoie de timp sa citeasca manualul din scoarta in scoarta pentru a se asigura ca stiu cum sa-l instaleze corect.

3. Nu se foloseste saltea moale pentru patut

pat

Potrivit expertilor, Academia de Pediatrie a lansat in anii 1990 o campanie "Inapoi la somn" prin care avertiza proaspetii parinti sa nu puna bebelusul sa doarma pe spate, pe o saltea moale. In ciuda campaniei mai exista unii parinti care nu realizeaza ca salteaua moale nu este o idee buna pentru patul unui bebelus, iar pediatrii fac tot posibilul pentru a-i informa.

4. Organizarea timpului liber

O mare greseala pe care o fac proapsetele mamici este sa-si supraestimeze timpul liber pe care il vor avea cand se ocupa de bebelus. Daca vad in filme ca pot amana anumite activitati cred ca asa este si in viata reala.

CNN subliniaza faptul ca pediatrii stiu ca acest lucru nu este posibil. Cand ai un bebelus trebuie sa-ti revizuiesti planurile de zi cu zi pe care le aveai inainte.

5. Mamele cred ca pot face totul singure

Unele mame au tendinta de a-si asuma prea multe responsabilitati atunci cand vine vorba de ingrijirea nou-nascutului si sunt deranjate atunci cand cineva incearca sa le ajute. Ele conisdera ca nimeni nu face lucrurile in mod corect.

Orice pediatru bun stie ca atunci cand vine vorba de ingrijirea unui nou-nascut, mama si tata trebuie sa faca echipa. Nu este realist sa crezi ca poti face totul de una singura. Mamele au nevoie si de odihna, asa ca relaxeaza-te si lasa-i, din cand in cand, pe ceilalti sa te ajute.

6. Ar trebui hranit la 2-3 ore

somn-mese

Expertii subliniaza ca este ceva normal ca parintii sa-l lase pe bebelus sa doarma mai mult timp intre mese, pentru ca sunt epuizati si vor sa recupereze orele pierdute de somn.

Exista unii pediatri care sustin ca este bine sa hranesti copilul la 2-3 ore, mai ales ca dupa nastere pierde in greutate. Daca se incadreaza in parametrii normali de greutate, atunci poti sa-l lasi sa doarma mai mult. Acest lucru se intampla, de obicei, in luna a doua.

7. Cum sa-l bati corect pe spate

Potrivit expertilor, o greseala pe care multi parinti o fac in primele doua luni de viata a bebelusului este ca nu-l bati corect pe spate, dupa ce a fost hranit. Iar micutul nu se poate odihni bine din cauza durerilor de burtica sau vomita.

Pediatrii stiu ca exista mai multe metode de a face acest lucru, dar cel mai usor este sa pui copilul pe piept, cu barbia sprijinita pe umar si sa-l bati usor pe spate.

8. Eructatie inainte de masa

burtica-bebe

Pediatrii sustin ca este bine ca bebelusul sa ragaie si inainte cu 2-3 minute de masa, astfel incat sa nu vomite.

Dar, exista parinti care nu au auzit niciodata de ragaitul inainte de masa si nu sunt constienti ca ar trebui sa faca totul pentru ca micutul sa elimine toate gazele din stomac. Si inainte de masa si dupa.

9. Respectarea recomandarilor pentru preparea laptelui

Intotdeauna trebuie sa tii cont de indicatiile pentru prepararea formulei. CNN scrie ca cea mai mare greseala a parintilor este ca nu masoara corect cantitatile. Astfel, laptele iese ori prea concentrat ori prea diluat, iar micutul nu primeste substantele nutritive de care are nevoie.

10. Temperatura in camera

Uneori parintii dau caldura la maxim pentru a fi cald atunci cand nou-nascutul ajunge acasa. Si fac in casa desertul Sahara. Pediatrii sustin ca temperatura cea mai potrivita pentru un copil ar trebui sa fie de 20-21 de grade, iar pielea bebelusului ar trebui sa fie intotdeauna calda la atingere. Sa nu fie prea cald.

11. Bebelusul nu are voie in aglomeratie

O greseala frecventa pe care multe mame o fac este sa se duca cu bebelusul la intalniri (o cina de familie) in timpul sezonului rece sau de gripa. CNN scrie ca medicii pediatri ii sfatuiesc pe parinti sa evite acest lucru, dar nu sunt intotdeauna ascultati. Acestia spun ca in primele doua luni, sistemul imunitar al bebelusilor nu este la fel de puternic ca al unui adult si sunt expusi la germeni si virusi. Este bine sa fie scos afara, dar trebuie evitata aglomeratia.

12. Sterilizarea ustensilelor bebelusului

Unele mame exagereaza atunci cand vine vorba de sterilizarea ustensilelor pentru bebelus (biberoane, tetine) pentru ca micutii sa nu intre in contact cu vreun virus sau bacterie.

Medicii pediatri recomanda sterilizarea ustensilelor, dar atrag atentia ca exista o linie fina intre a te asigura ca totul este curat si exagerare. Acestia spus ca este un lucru bun daca bebelusul intra in contact cu cateva bacterii, deoarece ajuta la intarirea sistemului imunitar.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Nou nascut Ingrijire nou nascut Bebelus

Articole recomandate

Citeste si despre