Patutul bebelusului, cum il alegem?

/ / Modificat: 2010-11-03
Patutul bebelusului, cum il alegem?

Patutul bebelusului tau nu trebuie sa reprezinte doar o piesa de design interior asortata cu restul camerei. Inainte de a alege culorile si a urma tendintele in acest sens, trebuie sa fii atenta la detalii care pot face diferenta in sanatatea copilului tau.

Bebelusul petrece cea mai mare parte a timpului in patut, iar acesta trebuie sa ii ofere confortul si siguranta necesare pentru a se dezvolta armonios. Iata cateva sfaturi utile care te pot ghida in alegerea unui patut sigur pentru bebelusul tau!

Ce tipuri de patut exista?

Patut standard – dreptunghiular, nu se pliaza si poate avea fie o parte laterala rabatabila, fie doua.

Patut convertibil – multifunctional, putandu-se transforma cu usurinta dintr-un patut pentru bebelus, intr-unul pentru un copil mai mare.

De asemenea, se paote plia si depozita pe timpul zilei. Avantajul unui astfel de patut este ca economisesti bani si foarte mult spatiu.

Patut rotund – din ce in ce mai cautat in randul tinerelor familii; are doar o singura portiune rabatabila.

Ce material e mai bun?

Sintetic – acestea au de obicei o forma dreptunghiulara si sunt cel mai adesea facute din plastic. Dezavantajul consta in atragerea rapida a prafului si in lipsa de rezistenta a partilor laterale care, odata ce bebelusul se poate ridica in picioare, ar putea ceda mult mai repede, decat in cazul altor materiale.

Lemn – este cel mai recomandat tip de patut, pentru ca ofera siguranta maxima copilului. Cel mai recomandat este lemnul de esenta tare: fag, stejar sau frasin. Aceste patuturi nu se pot plia.

Metal – reprezinta o alegere moderna, oferind o nota de eleganta si originalitate. Avantajele acestei alegeri sunt durabilitatea si stabilitatea crescute, spre deosebire de cele din lemn sau plastic. Tarcurile sunt patuturi facute din metal si prezinta avantajul de a fi extrem de versatile si practice!

Sase lucruri la care trebuie sa fii atenta atunci cand cumperi patutul

1. Ai grija ca distanta dintre zabrelele patutului sa nu fie mai mare de 3 cm, pentru a nu pune in pericol micutul, putandu-si prinde manutele sau chiar capsorul intre ele daca distanta este mai mare.

2. Salteaua trebuie sa fie de aceleasi dimensiuni cu rama patului, pentru a se evita spatiile dintre ea si cadrul patului. Trebuie sa fie ferma, pentru a nu risca afectiuni ulterioare ale coloanei si deformarea structurii oasoase a bebelusului tau.

3. Identifica atent defectele patului pentru a evita surprize neplacute: sa nu aiba zgarieturi, crapaturi, colturi taioase, sa fie bine asamblate toate componentele, sa nu aiba vopsea sarita etc.

4. Verifica daca are salteaua ajustabila, astfel incat sa o poti regla atunci cand bebelusul incepe sa creasca. Atunci cand este foarte mic, poti ridica salteaua la o inaltime mai mare, insa odata ce incepe sa stea in fundulet, trebuie sa o lasi mai jos, pentru a evita ca acesta sa se prinda de marginea patului si in cel mai nefericit caz, sa cada din el. Asigura-te ca mecanismul prin care poti ajusta inaltimea saltelei este unul usor de manevrat, dar in asa fel incat micutul tau sa nu aiba acces la el atunci cand se joaca!

5. Deplasarea cu usurinta a patutului prin camera este importanta! Este de preferat sa alegi patuturi care au roti pentru a-l putea muta cu usurinta, mai ales atunci cand vrei sa schimbi asternuturile. Rotile de metal sunt mult mai durabile si stabile decat cele de plastic, iar frana este absolut necesara pentru a putea bloca patutul.

6. Nu cumpara un patut la mana a doua! Desi te gandesti ca astfel economisesti bani, in realitate lucrurile nu stau asa. In primul rand ca stabilitatea lor este pusa la indoiala, materialul din care e facut s-a deteriorat in timp etc. De asemenea, patuturile vechi, retro care sunt acum foarte solicitate, pot contine urme de vopsea cu plumb, extrem de periculoasa daca micutul tau ajunge sa o ingereze. Daca totusi optezi pentru un astfel de pat, du-l la un specialist pentru refinisare!


Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Alegere patut bebelus Siguranta bebelus Pat bebelusi Camera bebelusi Camera bebelusului

Articole recomandate

Citeste si despre