Organizarea unui botez

/ / Modificat: 2017-09-26
Organizarea unui botez

Organizarea unui botez pentru copilul tau nu este chiar atat de dificila precum pare. Trebuie doar sa respecti cateva reguli si sa planuiesti totul din timp. Mai intai trebuie sa te hotarasti asupra bisericii si a preotului care va oficia ceremonia.

Botezul reprezinta prima initiere a copilului in tainele religiei crestine. In timp ce unii preoti nu pun accentul pe venirea regulata a parintilor la biserica, altii vor vrea ca parintii sa vina in mod constant la acea biserica, inainte si dupa botez.

Odata ce te-ai hotarat ca vrei sa organizezi un botez, primul pas pe care trebuie sa-l faci este sa vorbesti cu un preot. Va trebui sa afli daca va fi tinuta o ceremonie separata sau botezul va face parte din slujba obisnuita de duminica.

Unii preoti ar putea pune cateva intrebari in plus fata de ziua in care vrei sa fie tinut botezul si numele nasilor. Ei te pot intreba si despre propria ta credinta si cea a nasilor.

Alegerea nasilor

In mod traditional, nasii erau alesi pentru credinta lor puternica, pentru a putea sa-l ajute pe copil cu propria sa credinta atunci cand va fi mai mare. Desi acest lucru este inca de preferat in ochii Bisericii, in ziua de azi nasii de botez sunt alesi mai mult pentru ca sunt prieteni apropiati de familie sau chiar membri ai familiei.

Cu toate acestea, de dragul copilului, este bine sa te gandesti serios la alegerea nasilor.  Daca alegi varianta prietenilor de familie, gandeste-te asupra rolului pe care acestia il vor juca in viata copilului tau. Crezi ca peste 10 ani veti fi inca prieteni? Iti pot oferi ajutorul lor tie si copilului daca veti avea nevoie de el?

Rochia de botez 

Si fetele si baietii poarta in mod traditional o rochie lunga alba sau crem la botez. Este minunat daca aveti o rochita data mai departe din generatie in generatie. Daca nu aveti, puteti cumpara una de la un magazin de haine vintage sau puteti incepe propria traditie cumparand una nou-nouta. Multe magazine pentru copiii vand hainute pentru botez si chiar si invitatii pentru botez ci cam tot ce mai aveti nevoie in ziua aceea.

Ceremonia 

Cereti-le invitatilor sa vina cu cel putin 10 minute inainte ca ceremonia sa inceapa, daca botezul este tinut special pentru voi si nu ca parte a slujbei de duminica. Probabil ca nu este singurul eveniment care se tine la biserica in ziua aceea si preotul va trebui sa pastreze programul initial.

Daca vor fi prezenti si alti copii la eveniment, este bine sa ii sfatuiti pe parintii lor sa ii tina un pic mai in spate de locul unde va fi botezat copilul, pentru a nu deranja slujba. Toata lumea va veni inspre fata, cu parintii si nasii in primul rand. Nasii vor avea o hartie in fata cu vorbele pe care trebuie sa le rosteasca. Botezul va dura intre 20 si 30 de minute.

Este bine de stiut ca in biserica este destul de rece chiar si pe timpul verii asa ca asigura-te ca bebelusul tau este imbracat bine. Pentru orice eventualitate, mai ia un rand de haine de schimb pentru copil si pentru tine pentru ca nu stii niciodata cum poti sa te patezi, mai ales cu un copil mic prin preajma.

Dupa botez 

Dupa botez se tine o in general o masa cu rudele si prietenii apropiati. Daca prietenii sau rudele vin de departe, n-ar fi rau sa pregatesti ceva mai consistent de mancare. Pregateste-ti meniul astfel incat cam toate alimentele sa poata fi gatite in prealabil, si doar incalzite la momentul potrivit. Sau, daca iti permiti, poti plati o firma de catering pentru a te scuti de griji.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Botez copii

Articole recomandate

Citeste si despre