Biberoanele, din sticla sau din plastic?

/ / Modificat: 2018-06-14
Biberoanele, din sticla sau din plastic?

Daca inca mai crezi ca toate biberoanele sunt la fel, te inseli, pentru ca exista o multime de optiuni disponibile pe piata in acest moment, diferite ca functionalitate, dar si ca materiale. Biberoane cu sisteme de ventilatie, tetine cu flux lent, variabil, sau rapid, din latex sau din silicon, biberon din sticla sau din plastic? Cum alegi biberonul potrivit pentru bebelusul tau?

Desigur, biberonul cel mai potrivit este cel pe care copilul tau il prefera, insa este important sa stii care este diferenta intre un biberon din sticla si unul din plastic, atunci cand vine vorba de sanatatea, siguranta si confortul copilului tau. 

In primele saptamani de folosire a biberonului, incearca sa folosesti o varietate de forme din diferite materiale pentru a o gasi pe cea mai potrivita. In cateva luni, fii pregatita sa schimbi din nou biberonul, atunci cand copilul este destul de mare si poate sa tina cu manuta sa sticla.

Cu ani in urma, singurele biberoane disponibile pe piata erau cele din sticla. Dar sticla era grea si, cel mai important, casanta, asa ca atunci cand au aparut biberoanele din plastic, cele din sticla au fost aproape de tot date uitarii. Ultimele studii realizate in lume care pun la indoiala calitatile plasticului si siguranta sa pentru folosirea in alimentatie, mai ales in cazul bebelusilor, au inceput sa puna parintii in situatia de a-si ridica niste semne de intrebare: poate biberoanele de sticla nu erau un lucru chiar atat de rau pana la urma. Asadar, pana la urma care dintre aceste materiale sa fie mai sigur: sticla sau plasticul? 

Biberon din sticla sau biberon din plastic? 

Problema biberoanelor de sticla este evidenta. Daca l-ai scapat din mana, ai toate sansele sa umpli bucataria de cioburi murdare si dificil de strans. Unde mai pui ca sunt si grele. Pe de alta parte, biberoanele de sticla nu il expun pe cel mic riscului de a ingera chimicale odata cu laptele din biberon.

Biberoanele de plastic sunt usoare si nu se sparg. Totusi, preocuparile cercetatorilor au scos la iveala faptul ca plasticul contine o toxina care este eliminata atunci cand recipientul din acest material este incalzit.

Studiile de laborator au relevat faptul ca nivele scazute din aceasta toxina, numita bisophenol (BPA), pot duce la modificari ale creierului si ale sistemului reproducator, ceea ce, dupa cum spun cercetatorii, ar putea duce la o crestere a riscului de prostata sau cancer la san, chisturi ovariene, endometrioza si pubertate precoce.

Inainte sa intri in panica, trebuie sa stii ca specialistii in sanatate considera ca volumul de toxine din biberoane si alte obiecte consumabile din plastic, nu este periculos. Ei considera ca volumul de BPA care se transmite in alimentele si bauturile depozitate in recipiente de plastic este prea mic pentru a putea cauza probleme de sanatate. Chiar si asa, pentru mai multa siguranta, cercetarile continua.

Cumpara biberoane usor de folosit!

Vei avea nevoie de un biberon usor de folosit la miezul noptii, este pacat sa versi laptele pentru care ai muncit, asa ca vei vrea sa eviti astfel de incidente; un biberon usor de manevrat si care are cat mai putine componente. Cu cat este compus din mai multe, cu atat mai greu este de folosit; din pacate insa, este adevarat ca un biberon, cu cat are mai multe componente, cu atat ii creste functionalitatea.

De exemplu, un biberon cu sistem de ventilatie integrat este menit sa previna sau sa reduca colicii. Poti insa opta la inceput pentru un biberon simplu, pana te obisnuiesti cu el, pentru ca mai apoi sa cumperi unul mai sofisticat.

Tetina este si ea foarte importanta atunci cand trebuie sa decizi ce biberon cumperi. Se gaseste in diferite forme si marimi si poate fi dificil sa alegi una potrivita pentru bebe de la inceput.

De obicei, tetinele sunt facute din silicon transparent, dar vei gasi si tetine fabricate din latex. De cele mai multe ori, cele din latex sunt mai ieftine, insa se si rup mai usor decat cele din silicon, prin urmare va fi nevoie sa le inlocuiesti mai des. In plus, tetinele din latex sunt mai dificil de curatat, asa ca s-ar putea sa vrei sa le eviti.

Biberonul din sticla este mult mai greu decat cel din plastic, asa ca bebelusului ii va fi mai greu sa il prinda cu manutele si sa il manevreze. In plus, este mult mai usor casabil, deci daca tu sau cel mic il scapati din mana si se loveste de ceva dur, se poate sparge.

Biberonul din plastic este mai usor si de obicei mai ieftin decat cel din sticla, insa poate ca ai o retinere din cauza prezentei potentiale a BPA in componenta sa, desi biberonul este certificat a fi lipsit de acest compus si nu ar trebui sa iti faci griji.

Biberoanele din plastic nu sunt la fel de durabile ca si cele din sticla, plasticul se va uza cu timpul si nu ar trebui sa pui nicioadata un biberon din plastic in cuptorul cu microunde. Imediat ce plasticul incepe sa se uzeze si prezinta zgarieturi sau se deterioreaza in orice fel, trebuie sa arunci biberonul la gunoi.

Daca mergi pe varianta biberoanelor din sticla, dar esti ingrijorata de faptul ca s-ar putea sparge, unii producatori fac suporturi de silicon care sa imbrace biberonul, protejandu-l.

Sfaturi pentru ingrijirea si curatarea biberoanelor

 Iata cateva sfaturi despre cum poti intretine biberoanele bebelusului tau si cum poti reduce riscul de BPA:

  • Nu pastra niciodata laptele de san sau laptele formula in recipiente de plastic. Pune-l in acestea doar in momentul in care i-l dai bebelusului si arunca apoi cantitatea ramasa;
  • Caldura si uzura contribuie la eliminarea unei cantitati mai mari de BPA din plastic. Incalzeste biberoanele in apa calda, nu fierbinte, in loc sa le bagi in cuptorul cu microunde. Arunca biberoanele zgariate sau crapate;
  • Atunci cand cureti biberoanele, foloseste apa calduta si un burete moale. Apa fierbinte si buretii duri ar putea duce la zgarierea si craparea plasticului;
  • Inlocuieste imediat biberoanele de sticla care s-au crapat sau sunt ciobite.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Biberoane nou-nascuti Biberon bebelus Sticla de apa

Articole recomandate

Citeste si despre